Καθαριστικά για το σπίτι: πόσο επικίνδυνα είναι και τι χρειάζεται να προσέξετε;

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Το σπίτι μας είναι το ησυχαστήριό μας. Είναι το μέρος εκείνο που περνάμε τις πιο χαλαρές και όμορφες στιγμές της ημέρας μας, συνεπώς χρειάζεται να είναι πάντα καθαρό και οργανωμένο, ώστε να εκπέμπει έναν αέρα φρεσκάδας και ασφάλειας.

Από την άλλη πλευρά, εννοείται ότι το σπίτι μας πρέπει να παραμένει καθαρό, ώστε να είναι υγειονομικά ασφαλές για εμάς και τα αγαπημένα μας άτομα.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, ο κάθε ένας από εμάς εξοπλίζει καθημερινά τα ντουλάπια του με διαφορετικά καθαριστικά που υπόσχονται λάμψη, φρεσκάδα και βαθιά καθαριότητα σε μπάνιο, κουζίνα, πάτωμα, έπιπλα κ.α. Έχετε όμως σκεφτεί ποτέ πόσο επιβαρύνουν την υγεία μας, αλλά και το περιβάλλον, όλα αυτά τα συμβατικά απορρυπαντικά, που είναι γεμάτα από ένα πλήθος επικίνδυνων χημικών ουσιών;

Ας δούμε μαζί τη σύσταση αυτών των καθαριστικών αλλά και πώς μπορούμε να προστατευτούμε χωρίς να υπερβάλουμε.

Καθαριότητα που διαρκεί αλλά επιβαρύνει το περιβάλλον

Ας ξεκινήσουμε από ένα πολύ σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους. Την μόλυνση του περιβάλλοντος. Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ευαισθητοποιούνται πάνω στο κομμάτι της περιβαλλοντικής ρύπανσης, καταφεύγοντας σε πιο οικολογικές επιλογές. Μετά το φαγητό και τα καλλυντικά, σειρά έχουν τα καθαριστικά του σπιτιού μας να γίνουν πιο… οικολογικά.

Καθαριστικά για το σπίτι: πόσο επικίνδυνα είναι και τι χρειάζεται να προσέξετε;

Τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε καθημερινά βλάπτουν τη φύση με δύο διαφορετικούς τρόπους. Αρχικά, κατά την παραγωγή τους, που όχι μόνο προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον, αλλά επίσης δοκιμάζονται σε ζώα για την παρατήρηση των ιδιοτήτων τους, και κατά δεύτερον μετά την χρήση τους, που επιστρέφουν στο περιβάλλον σαν οικιακά απόβλητα, μολύνοντας τους υδάτινους πόρους αλλά και το έδαφος, με αποτέλεσμα να απειλούνται πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Πώς τα καθαριστικά επιβαρύνουν την υγεία μας;

Τα απορρυπαντικά και τα συμβατικά καθαριστικά περιέχουν μία πληθώρα χημικών ουσιών, στις οποίες οφείλεται η πολύ εξειδικευμένη δράση τους. Κάποια από αυτά είναι το χλώριο, η αμμωνία, τα φωσφορικά άλατα κ.α. Η καθημερινή επαφή με αυτές τις ουσίες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο αναπνευστικό, αλλά και το ενδοκρινικό μας σύστημα, ενώ πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την ανάμειξη διαφορετικών προϊόντων.

Η πιο σωστή πρακτική είναι να μην αναμειγνύουμε ποτέ μεταξύ τους διαφορετικά καθαριστικά, καθώς δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν. Τις περισσότερες φορές, οι αναμείξεις αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την έκλυση επικίνδυνων αερίων, όπως το φωσγένιο (χρησιμοποιείται ως χημικό όπλο), το χλωροφόρμιο, τον τετραχλωράνθρακα (τοξικό) και το χλωροαιθυλένιο (καρκινογόνο). Τα αέρια αυτά μπορούν να προκαλέσουν δερματικά και αναπνευστικά προβλήματα.

Πιο ασφαλείς και οικολογικές επιλογές

Σίγουρα αξίζει να εντάξουμε στις καθημερινές μας επιλογές περισσότερο οικολογικές λύσεις για το νοικοκυριό μας, προστατεύοντας έτσι την υγεία μας αλλά και το περιβάλλον. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως το λεμόνι, η σόδα και το ξύδι είναι τα απόλυτα φυσικά καθαριστικά. Αποτελούν το καλύτερο απολυμαντικό προϊόν όταν χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά και είναι πολύ οικονομικά.

Καθαριστικά για το σπίτι: πόσο επικίνδυνα είναι και τι χρειάζεται να προσέξετε;

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το μέσο ελληνικό νοικοκυριό ξοδεύει 1300 ευρώ ετησίως για αγορά προϊόντων καθαρισμού, είναι ξεκάθαρο το οικονομικό κέρδος από τη χρήση φυσικών καθαριστικών. Επιπλέον, τα φυσικά αυτά συστατικά δεν βλάπτουν ούτε την υγεία μας, ούτε το περιβάλλον ενώ μπορείτε να τα βρείτε παντού και να τα χρησιμοποιείτε όσο συχνά θέλετε.


Διαβάστε επίσης:3 DIY ιδέες για να φτιάξεις εύκολα καθαριστικά για το σπίτι


Τέλος, σκεφτείτε και τη λύση των βιολογικών απορρυπαντικών, τα οποία θα βρείτε στα περισσότερα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Σίγουρα δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα, ενώ η καθαριστική τους δράση βασίζεται σε δραστικά ένζυμα και αιθέρια έλαια

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…