Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ- Πώς η έλλειψη γίνεται έμπνευση για τη ζωή

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Η κα. Κατερίνα Αγγελάκη, Ρουκ, η διάσημη ελληνίδα ποιήτρια και μεταφράστρια, δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Ως φόρο τιμής αναδημοσιεύουμε μια ομιλία της στο TedxAthens το 2017, όπου μιλάει για το πώς η έλλειψη έγινε κομμάτι της ζωής της και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Σε αυτή την ομιλία εξηγεί η ίδια, πώς αποδέχθηκε εξαρχής την έλλειψη ως βασικό στοιχείο της ύπαρξής της. Αυτό συνέβη αναγκαστικά, καθώς ένα πρόβλημα υγείας καθόρισε την κινητικότητά της και τη μετέπειτα ζωή της. Ωστόσο όχι μόνο την αποδέχτηκε, αλλά αργότερα εκτίμησε και την ουσιαστική αξία της.

Μια συγκλονιστική ομιλία, που μπορεί να εμπνεύσει όλους εμάς, είτε ζούμε με έλλειψη, είτε ακόμα περισσότερο, όχι. Μια γυναίκα που μας διδάσκει τόσο απλά πώς η ευγνωμοσύνη εξασφαλίζει μια όμορφη ζωή. Η ίδια, αν και είχε την ατυχία της αναπηρίας από νωρίς στη ζωή της, αναγνώρισε όλα τα δώρα που της δόθηκαν στην πορεία. Από το να είναι πνευματικό παιδί του Καζαντζάκη, μέχρι την αναγνώριση που δέχθηκε στην πορεία για το έργο της.

Όπως λέει χαρακτηριστικά στην ομιλία της: «Μπαίνοντας στη ζωή πλήρωσα με τον σταφυλόκοκκο το εισιτήριο». «Ένα αρκετά ακριβό εισιτήριο». Η αναπηρία αυτή δεν την εμπόδισε ωστόσο να περπατά, να χορεύει, να αδιαφορεί για τα σκληρά σχόλια των συμμαθητών της… Απολαύστε την ομιλία της εδώ.

Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ- Πώς η έλλειψη γίνεται έμπνευση για τη ζωή

Δυο λόγια για τη ζωή της

Η κα. Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ γεννήθηκε στην Αθήνα το Φεβρουάριο του 1939. Ο πατέρας της που καταγόταν από τον Βόσπορο, μιλούσε 7 γλώσσες.

Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος και μ’ αυτή την ιδιότητα γνώρισε τον Καζαντζάκη (ήταν δικηγόρος του), ο οποίος και βάφτισε τη μικρή Κατερίνα. Ως το πνευματικό παιδί του Νίκου Καζαντζάκη, με τη δική του ενθάρρυνση, εξέδωσε το πρώτο της ποίημα με τίτλο «Μοναξιά», στην ηλικία των 17 ετών. Από τότε άνοιξε ο δρόμος για την ενασχόλησή της με την ποίηση και τη μετάφραση.

Σπούδασε ξένες γλώσσες στην Αθήνα, στη Γαλλία και στην Ελβετία (Πανεπιστήμιο Γενεύης). Με τη βοήθεια της Ρωσίδας νταντάς της άρχισε να διαβάζει και να γράφει σε τρεις αλφαβήτους: την ελληνική, τη λατινική και την κυριλλική.

Ήταν διπλωματούχος της Σχολής Μεταφραστών και Διερμηνέων (αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά).

Έχει εκδώσει 18 βιβλία (κυρίως ποιητικές συλλογές), που έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες. Έχει μεταφράσει 56 βιβλία (κυρίως ποιήματα), εκ των οποίων Σαίξπηρ, Ντύλαν Τόμας, Πούσκιν, Μαγιακόφσκι ( από τα ρώσικα) και έχει λάβει διεθνή βραβεία.

Το 1962 τιμήθηκε με το Α΄ Βραβείο Ποίησης της πόλης της Γενεύης (Prix Hensch). Το 1985 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης.

Έχει δώσει διαλέξεις και διάβασε ποιήματά της σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Καναδά (Harvard, Cornell, Dartmouth, N.Y. State, Princeton, Columbia κ.α.). Το 2000 τιμήθηκε με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη (Ακαδημία Αθηνών).

Έργα της έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από δέκα γλώσσες και ποιήματά της βρίσκονται σε πολλές ανθολογίες σε όλο τον κόσμο. Άρθρα για την ποίηση και την μετάφραση της ποίησης έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες, της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Αγαπημένος τόπος της η Αίγινα, όπου η οικογένειά της διατηρούσε εξοχικό σπίτι. Παντρεύτηκε τον Βρετανό κλασσικό φιλόλογο Ρόντεϊ Ρουκ το 1963, με τον οποίο μοιράστηκαν τις κοινές αγάπες τους για τη ζωή, τα γράμματα και τα ταξίδια.

Έχασε τον άνδρα της το 2007. «Ο Ρόντνεϊ πέθανε το 2007 και η ζωή μου βέβαια συνεχίστηκε χωρίς αυτόν. Πάρα πολύ δύσκολο αλλά τίποτα δεν άλλαξε πρακτικά, δηλαδή το χειμώνα στην Αθήνα, το καλοκαίρι στην Αίγινα. Ο Ρόντνεϊ αγαπούσε πολύ την Αίγινα. Κι εκεί όταν είμαι, μου λείπει ακόμη περισσότερο…».

Το έργα της που έχουν εκδοθεί:

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Η ανορεξία της ύπαρξης: ποιήματα. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2011. (891.899 ΑΓΓ)

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Ποίηση: 1963-2011. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2014. (891.899 ΑΓΓ)

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Της μοναξιάς διπρόσωποι μονόλογοι. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2016. (891.899 ΑΓΓ)

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Στον Ουρανό του τίποτα με ελάχιστα. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2005.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Μεταφράζοντας σε έρωτα της ζωής το τέλος. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2003.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Η ύλη μόνη. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 2001.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Φωτοζωή. Αθήνα: Ολκός, 2000.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Ποιήματα 1986-1996. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 1999.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Ποιήματα 1963-1977. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Ωραία έρημος η σάρκα. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Άδεια φύση. Αθήνα: Κέδρος, 1993.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Επίλογος αέρας. Αθήνα: Κέδρος, 1990.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Οι μνηστήρες. Αθήνα: Κέδρος, 1988.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Ο θρίαμβος της σταθερής απώλειας. Αθήνα: Κέδρος, 1987.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Ενάντιος έρωτας. Αθήνα: Κέδρος, 1986.

Αγγελάκη-Ρουκ, Κατερίνα. Μαγδαληνή το μεγάλο θηλαστικό. Αθήνα: Ερμής, 1974.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…