Κατάθλιψη – ο “μαύρος σκύλος”

Συντάκτης: Πάνος Κλάρος

Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ ονόμασε την μανιοκατάθλιψη, από την οποία έπασχε “μαύρο σκύλο”. Πράγματι ζώντας στον 21ον αιώνα όπου η πληροφορία είναι πάρα πολύ γρήγορη, πολύς κόσμος πάσχει από αυτό που είχε ονομάσει ο Ουίνστων Τσώρτσιλ “μαύρο σκύλο” η αλλιώς κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη θα ήθελα να αναφέρω ότι είναι μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις, αλλά είναι και μια ασθένεια η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί το άτομο που πάσχει να μιλήσει γι’ αυτό και να μην ντρέπεται. Ντροπή, είναι μια σύγχρονη κοινωνία να μην μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά της.

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που μπορεί κάποιος να την πολεμήσει και να βγει νικητής. Ο Τσώρτσιλ εκτός από έναν παγκόσμιο πόλεμο κέρδισε και τους προσωπικούς του δαίμονες, κάθε φορά που είχε κατάθλιψη την πολεμούσε με το έμφυτο ταλέντο που είχε στην ζωγραφική.

Ο “μαύρος σκύλος” πολλές φορές γιγαντώνεται και είναι σαν να τον κουβαλάμε στην πλάτη μας και κάποιες φορές μπορούμε να τον κάνουμε να είναι σαν ένα εξημερωμένο μικρό κουταβάκι. Όταν ένας άνθρωπος βιώνει την κατάθλιψη δεν είναι πολλές φορές σε θέση να κάνει ό,τι κάνει ο υπόλοιπος κόσμος και αν τα κάνει, τα κάνει με δυσκολία. Είναι μια κατάσταση που σου τρώει ενέργεια και δεν σε αφήνει να χαρείς την ζωή.

Υπάρχει όμως τρόπος να καταπολεμηθεί. Ο τρόπος για να βγει από αυτή την κατάσταση ένας άνθρωπος είναι η αγάπη, πρέπει το άτομο που πάσχει να έχει κάποιον στήριγμα που τον αγαπάει και τον καταλαβαίνει, επίσης πρέπει να επισκεφθεί άμεσα ένα ειδικό να του δώσει οδηγίες ή μια αγωγή ώστε να βγει όσο πιο γρήγορα από αυτόν τον κυκεώνα.

Το σημαντικό είναι ένας καταθλιπτικός να μείνει λειτουργικός σαν άτομο. Αυτό πρέπει να επιτευχθεί μέσα από καθημερινές δραστηριότητες όπως είναι η φυσική άσκηση, η καλή διατροφή και ο κάλος ύπνος. Επίσης το καλύτερο θα ήταν να παραμένει μακριά από κακές συνήθειες, οι οποίες είναι εθιστικές όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Η κατάθλιψη είναι ένας διαρκής πόλεμος, μια πάλη με τους προσωπικούς δαίμονες του ατόμου. Όμως το άτομο πρέπει να σκέφτεται ότι κάποιες φορές είναι και ευλογία και κατάρα. Ευλογία γιατί σε οδηγεί σε καταστάσεις στις οποίες γνωρίζεις τον εαυτό σου και μέχρι που μπορείς να φτάσεις σαν προσωπικότητα και κατάρα γιατί απλά υποφέρεις εσωτερικά και πονάει η ψυχή σου.

Η ζωή, μας δόθηκε για να την απολαμβάνουμε είτε μόνοι μας, είτε μαζί με αυτούς που αγαπάμε. Εκεί έξω στον κόσμο υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να αγαπήσουν και να βοηθήσουν αυτά τα άτομα με όλες τους τις δυνάμεις. Κάθε μέρα είναι και μια διαφορετική μέρα, μια ελπιδοφόρα μέρα για όλους όσους πάσχουν από τον “μαύρο σκύλο”. Σκέψου θετικά και αγάπα πρώτα εσύ τον εαυτό σου και πες ότι θα καταφέρω ό,τι ονειρεύομαι να κάνω στη ζωή μου. Έτσι ο μαύρος σκύλος γίνεται το κουταβάκι που σε συντροφεύει, αλλά δεν σου κάνει δύσκολη την ζωή.

Συντάκτης: Πάνος Κλάρος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.