Η λήψη των αντισυλληπτικών χαπιών στην εφηβεία θα μπορούσε να βοηθήσει τα κορίτσια να διαχειριστούν διαφορετικά γυναικολογικά ζητήματα. Θα μπορούσαν …
Κατάθλιψη: μία νόσος που αντιμετωπίζεται
Ξυπνάτε ένα πρωί και τίποτα δεν είναι ή δεν μοιάζει το ίδιο. Είναι σαν όλος ο κόσμος σας να έχει γκρεμιστεί, σαν να μην ξέρετε τι σας φταίει ή σαν να σας φταίνε όλα, προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας, ότι είναι κάτι παροδικό. Ότι πολύ σύντομα όλα θα έχουν επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς, κάτι που εν τέλει δεν συμβαίνει. Αντίθετα, αυτό το βάθεμα, και όλη αυτή η αίσθηση όσο πάει γίνονται πιο έντονα.
Τότε φτάνει η στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι δεν είστε πλέον εσείς αλλά κάποιος άλλος. Έχετε ακούσει ότι αυτό λέγεται κατάθλιψη αλλά δεν θέλετε να το δεχτείτε, και ίσως να επιτίθεστε σε όποιον σας το αναφέρει. Όμως όσο πάει και μεγαλώνει, εντείνεται και δεν ξέρετε τι συμβαίνει. Σ’ αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς είναι η κατάθλιψη και γιατί πλέον λέμε ότι αντιμετωπίζεται.
Τι ακριβώς είναι η κατάθλιψη;
Η κατάθλιψη είναι μία ευρέως διαδεδομένη και σοβαρή ιατρική ασθένεια, η οποία επηρεάζει σημαντικά το άτομο στον τρόπο που αισθάνεται, στον τρόπο που σκέφτεται και στον τρόπο που ενεργεί. Προκαλεί συνήθως συναισθήματα θλίψης, απαξίωσης ή και απώλεια ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες που παλαιότερα χαροποιούσαν το άτομο. Πολλοί θεωρούν ότι κατάθλιψη και θλίψη είναι το ίδιο, κι όμως σαν έννοιες και σαν περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Η θλίψη είναι μία μοναδική κατάσταση που την βιώνει κάποιο άτομο, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει κάποια από τα χαρακτηριστικά της κατάθλιψης όπως και οι δύο (θλίψη και κατάθλιψη), περιλαμβάνουν έντονη λύπη, και απόσυρση από τις καθημερινές δραστηριότητες, όμως η θλίψη έρχεται σε κύματα, ενώ αναμειγνύεται με θετικές αναμνήσεις. Με αυτόν τον τρόπο διατηρείται η αυτοπεποίθηση του ατόμου καθώς και η καθημερινή του δραστηριότητα. Αντίθετα η κατάθλιψη προκαλεί μία ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων, καθιστώντας το άτομο ανήμπορο να καταφέρει να λειτουργήσει στην καθημερινότητα του.
Τα συμπτώματα της κατάθλιψης ποικίλουν από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να είναι:
- Αίσθημα βαθιάς θλίψης ή κατάθλιψης
- Απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που το άτομο απολάμβανε πριν
- Αλλαγές στην όρεξη που οδηγούν είτε σε απώλεια είτε σε αύξηση του βάρους
- Πρόβλημα αυπνίας ή αντίθετα υπερβολικές ώρες ύπνου
- Απώλεια ενέργειας
- Αύξηση της άσκοπης Σωματικής δραστηριότητας (όπως για παράδειγμα κινήσεις χεριών ή άσκοπος βηματισμός) ή αντιθέτως, επιβραδυνόμενες κινήσεις και ομιλία (ενέργειες που παρατηρούνται από άλλους)
- Αίσθημα απαξίωσης
- Δυσκολία σκέψης, συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων
- Σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας
- Τα συμπτώματα αυτά πρέπει να διαρκούν πάνω από δύο εβδομάδες για να μπορεί να εκδηλωθεί σαν κατάθλιψη και εννοείται ότι πρέπει να συμβουλευτείτε ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας.
- Επιπλέον αναλογιστείτε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι πολύ συχνό να εμφανιστούν και στην εκδήλωση κάποιων παθήσεων, όπως θυρεοειδίτιδα, όγκο στον εγκέφαλο, ανεπάρκεια βιταμινών, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις προκειμένου να αποκλειστούν αυτές οι παθήσεις ή η κατάθλιψη.
Δείτε ακόμα: Μελέτη: Η προσθήκη πρακτικών Mindfulness στην ομιλητική θεραπεία βοηθά στην κατάθλιψη
Διαχείριση της Κατάθλιψης
Μερικά βοηθητικά tips, σύμφωνα με τον καναδικό οργανισμό ψυχικής υγείας Ontario Mental Health Assosiation, τα οποία θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάθλιψη, σε συνδυασμό με έναν ειδικό θεραπευτή:
- Εννοείται η σωστή διατροφή και η άθληση θα σας βοηθήσουν σημαντικά καθώς αποτελούν υγιές συμπεριφορές οι οποίες είναι απαραίτητες και μπορεί να έχουν μία θετική διαφορά στο συνολικό σύστημα σώματος- πνεύματος.
- Αποφύγετε τις κακές συνήθειες όπως το αλκοόλ, τα ηρεμιστικά και εννοείται τα ναρκωτικά. Μπορεί να νομίζετε ότι σας βοηθάνε στο να μειώνουν τα συμπτώματα τις κατάθλιψης, αλλά μακροπρόθεσμα θα επιδεινώσουν την κατάσταση σας και θα σας αποτρέψουν από την ανάρρωση σας.
- Βρείτε αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του στρες. Όταν αισθανθείτε παραπάνω αγχωμένοι ή πιεσμένοι από το φυσιολογικό, κάντε μία παύση και εφαρμόστε ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος: ασκήσεις αναπνοής, ή ήπια γυμναστική.
- Αρχίστε να γράφετε ημερολόγιο, όπως ακριβώς κάνατε στο σχολείο. Εκεί θα καταγράφετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας, με αυτόν τον τρόπο αφού τα γράφετε θα σας βοηθήσει να ηρεμείτε. Γράψτε μερικά πράγματα για τα οποία είστε πραγματικά ευγνώμονες, όταν έχετε μία κακή ημέρα, ανατρέψτε σ’ αυτές τις σελίδες και ξαναδιαβάστε τις.
- Εκφραστείτε δημιουργικά: βάλτε μουσική, ότι είδος σας αρέσει και αρχίστε να χορεύετε, ή μπορείτε να εγγραφείτε σε κάποια σχολή χορού. Μπορείτε ακόμα να ξεκινήσετε να ζωγραφίζεται ή να γράφετε μουσική, ή κάποιο βιβλίο ή ακόμη και ποιήματα, γενικώς προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε τα χέρια σας δημιουργικά και να κάνετε οτιδήποτε σας εκφράζει.
Η θεραπεία της κατάθλιψης
Οι ασθενείς που πάσχουν με κατάθλιψη θα πρέπει αρχικά να μην παραιτηθούν και να παλέψουν γιατί πλέον είναι μία νόσος που αντιμετωπίζεται, ενώ είναι πολύ συχνή σε όλο τον κόσμο. Κύριο μέλημα των ασθενών είναι να αναζητήσουν κάποιο ειδικό, ο οποίος θα τους βοηθήσει σχετικά με την διάγνωση ενώ θα τους χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία. Είναι ζωτικής σημασίας, οι ασθενείς να ακολουθούν κατά γράμμα τόσο την αγωγή, όσο και τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού. Με την θεραπεία, θα παρατηρηθεί ύφεση των συμπτωμάτων, όμως ο ασθενής δεν θα πρέπει να επαναπαυτεί, αντίθετα θα πρέπει να συνεχίσει την αγωγή του έως ότου του πει ο ιατρός του, διαφορετικά θα υπάρξει κάποια υποτροπή και τα συμπτώματα θα επανέλθουν. Επιπλέον θα πρέπει να δοθεί πολύ προσοχή στην προληπτική θεραπεία συντήρησης ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης της κατάθλιψης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, στο να ακολουθεί ο ασθενής της οδηγίες του γιατρού του και να μην υπάρξει διακοπεί της θεραπείας νωρίτερα, για να παραμείνει σε μία ακμάζουσα κατάσταση, αποτρέποντας υποτροπές.
Συμπερασματικά η κατάθλιψη είναι μία νόσος όπως τόσες άλλες βιολογικές νόσοι, η οποία ταλαιπωρεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού. Πλέον όμως αντιμετωπίζεται αρκεί ο ασθενής να ακολουθεί ακριβώς την θεραπεία που του δίνουν οι θεράποντες ιατροί, προκειμένου να θεραπευθεί, καθώς και να μην βιώσουν υποτροπές ή επανεμφάνιση της κατάθλιψης. Σημαντικό όμως είναι η κατάθλιψη να μην συμπορεύεται με χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, διότι σ’ αυτήν την περίπτωση επιδεινώνει την πρόγνωση του και τις επιπλοκές. Χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση τόσο οι ασθενείς όσο και οι πάροχοι υγείας, ώστε η κατάθλιψη να ανιχνεύετε έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.