Κατασκευή 2ου WC: ανάγκη ή πολυτέλεια;

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος

Τα σπίτια είναι ένα σύνθετο οικοδόμημα με ποικιλία απαιτήσεων και προδιαγραφών. Οι χώροι υγιεινής είναι ένα βασικό συμπλήρωμα των οικοδομικών και μηχανολογικών στοιχείων του κτιρίου. Η ύπαρξη ενός δεύτερου WC αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για μια βολική καθημερινότητα και μια αρεστή ποιότητα ζωής.

Η διαρρύθμιση του σπιτιού

Το σχέδιο μιας κατοικίας σχεδιάζεται στη φάση της μελέτης και εγκρίνεται με την άδεια οικοδομής. Τα παλιότερα χρόνια υπήρχε ένα πλαφόν στα 100 περίπου τετραγωνικά για να έχει ένα διαμέρισμα ένα δεύτερο WC. Συνήθως υπήρχε υπερβολική έμφαση στο μέγεθος του σαλονιού, της κουζίνας και των υπνοδωματίων ως χώροι κύριας χρήσης. Πλέον στην ηλεκτρονική εποχή της εξ αποστάσεως εργασίας, το σπίτι είναι και χώρος εργασίας και μετράνε σημαντικά όλοι οι χώροι για τη γενική ευζωία.

Οι μοντέρνες προδιαγραφές

Ένα ευρύχωρο διαμέρισμα έχει σχεδόν πάντα και ένα δεύτερο WC, δείγμα ανωτερότητας και άνεσης για τον χρήστη. Οι νέοι αρχιτέκτονες ωστόσο δεν επιμένουν στη δημιουργία του αν δεν υπάρχει η απαιτούμενη επιφάνεια. Το κατασκευαστικό κόστος και η πρόσφατη ανατίμηση των οικοδομικών υλικών δεν αφήνουν περιθώρια για νεωτερισμούς. Παρόλα αυτά δεν είναι απαγορευτικό το κόστος και καλό είναι να απαιτούν οι πελάτες αυτό το χαρακτηριστικό, αν υπάρχει η δυνατότητα επέμβασης στη φάση της μελέτης.

Το 2ο WC

Πρόκειται για μεγάλη ευκολία ειδικά αν μιλάμε για τριμελείς ή τετραμελείς οικογένειες. Δεν υπάρχει τίποτα πιο εκνευριστικό από το να υπάρχει ουρά μεταξύ αγαπημένων προσώπων για να κάνουν χρήση της τουαλέτας, να πλύνουν τα χέρια τους ή να ξυριστούν. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί και ντους χωρίς περιμετρική καμπίνα ώστε να υπάρχει μια απλή λύση για ένα γρήγορο ντους. Το γνώρισμα αυτό είναι σύνηθες σε εξοχικές κατοικίες που έτσι το καλοκαίρι αποφεύγουν το συνωστισμό όταν η οικογένεια γυρνά από τη θάλασσα.

Ριζική ανακαίνιση

Μια εκτεταμένη ανακαίνιση θα μπορούσε να προβλέπει και την κατασκευή ενός νέου WC. Φυσικά η όποια παρέμβαση θέλει μελέτη και το να αλλάξει η διαρρύθμιση θα απαιτήσει πιθανότατα και έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας. Καλό είναι να το προτείνετε εσείς στους μηχανικούς γιατί σπάνια το σκέφτονται οι ίδιοι. Είναι αγαλλίαση να μην έχετε το άγχος του πρωινού ξυπνήματος για να τρυπώσετε μόνοι στο μπάνιο. Όταν γίνεται μια ριζική πολυέξοδη ανακαίνιση το κόστος μελέτης και κατασκευής μπορεί να απορροφηθεί από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Νεόδμητα

Στις νεόδμητες κατοικίες εξαρτάται από τον εργολάβο και τον αρχιτέκτονα αν θα ενσωματωθεί η ποθητή λύση στην πολυκατοικία και σε ποια από όλα τα διαμερίσματα. Το όποιο επιπλέον κόστος και η συρρίκνωση κάποιου κύριου χώρου δημιουργεί σκεπτικισμό. Είναι όμως μια σημαντική απόλαυση να ζούμε σε ένα σπίτι με μοντέρνες προδιαγραφές. Είναι προτιμότερο να επενδύσετε σε αυτό παρά σε ένα ογκώδες σαλόνι, μεγάλους διαδρόμους και τεράστιες ντουλάπες. Το σπίτι μας είναι χώρος διαβίωσης και οφείλει να συμφωνεί με τις ανάγκες μας με σύγχρονους όρους άνεσης και υγείας.

Συντάκτης: Ανδρέας Φράγκος,

Influence:

Είμαι πολιτικός μηχανικός με σημαντική εμπειρία. Έχω πάθος με την ελεύθερη διάδοση και μετάδοση γνώσεων και πληροφοριών…