Κατασκευάστηκαν τα πρώτα drones που μιμούνται τα πουλιά

Συντάκτης: Flowmagazine

Το πρώτο ρομποτικό που μιμείται τις κινήσεις ενός πτηνού κατασκευάστηκε από μηχανικούς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια. Τώρα πια τα ρομπότ και τα drones θα μπορούν να «ξεκουράζονται» πάνω στα κλαδιά των δέντρων —ή σε άλλες επιφάνειες— και να εξοικονομούν ενέργεια.

Εμπνεόμενοι από την ανατομία των ποδιών των γερακιών, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γουίλ Ρόντερικ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ρομποτικής «Science Robotics», ανέπτυξαν τη νέα τεχνολογία «Stereotyped Nature-inspired Aerial Grasper» (SNAG), η οποία προσδίδει αυξημένες δυνατότητες στα εναέρια ρομποτικά συστήματα, έτσι ώστε να μπορούν να προσγειώνονται προσωρινά σε διάφορες επιφάνειες στη διάρκεια της πτήσης τους κι έτσι να εξοικονομούν ενέργεια.

Δείτε το βίντεο:

Κάθε ρομποτικό πόδι μπορεί να κλείσει αστραπιαία σε 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου (π.χ. γύρω από ένα κλαδί) και παράλληλα ένας ειδικός αλγόριθμος βοηθά στη σταθεροποίηση του ρομπότ.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι τα ρομποτικά πόδια που θυμίζουν αυτά των πουλιών, επιτρέπουν στα drones να προσγειώνονται και να απογειώνονται χωρίς πρόβλημα από τα κλαδιά των δέντρων. Αυτό μελλοντικά θα είναι χρήσιμο για τα ρομπότ που θα είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες παρακολούθησης των φυσικών οικοσυστημάτων ή θα μεταφέρουν διάφορα αντικείμενα από μια τοποθεσία σε άλλη και θα χρειάζονται ενδιάμεσες στάσεις. Επίσης, μπορεί να αξιοποιηθεί σε αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Τέλος, είναι σημαντικό να εμμείνουμε στο ότι η ανάπτυξη του νέου συστήματος χρηματοδοτήθηκε και από το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, που, δυστυχώς, φαίνεται να διαβλέπει και  τις στρατιωτικές εφαρμογές αυτής της νέας τεχνολογίας. 

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…