Μια τόσο απλή κίνηση όσο το να βάζεις αντιηλιακό πόση λεπτομέρεια έχει τελικά. Και όμως αν δεν γνωρίζουμε ορισμένα σημαντικά …
Καταρρίπτουμε 4 μύθους για το αντηλιακό
Γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντικό είναι το αντηλιακό στην αντιγήρανση και στην περιποίηση της επιδερμίδας μας, καθώς και ότι πρέπει να φοράμε καθημερινά και αδιαλείπτως. Μπορούμε να βρούμε διάφορες μορφές αντηλιακού σε κρέμες, foundation, stick, κρέμες ματιών, πούδρες και Lip balm.
Επίσης, υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε δείκτες προστασίας και συστατικά που περιέχονται στα αντηλιακά προϊόντα. Το αντηλιακό, αποτελεί τη νούμερο ένα μέθοδο προστασίας μας από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες, εκτός αν έχουμε σκοπό να περάσουμε όλη τη ζωή μας εντός τεσσάρων τειχών, οπότε και θα ήμαστε, απολύτως, προστατευμένοι.
Παρακάτω καταρρίπτουμε 4 μύθους για τα αντηλιακά, σύμφωνα με τη γνώμη δερματολόγων.
«Η μία και μοναδική εφαρμογή αντηλιακού στην αρχή κάθε μέρας είναι αρκετή.»
Μεγάλο λάθος! Η δράση της προστασίας των αντηλιακών, συνήθως, διαρκεί από 90 λεπτά έως 2 ώρες, κυρίως αν τα αντηλιακά βασίζονται σε χημικά συστατικά που μπλοκάρουν τις ακτίνες UV. Επομένως, η επανεφαρμογή της αντηλιακής μας κρέμας είναι απαραίτητη, ιδίως αν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο για αρκετές ώρες της ημέρες, ακόμα και κατά διαστήματα.
«Ο δείκτης προστασίας (spf) 100 έχει διπλάσια προστασία από τον δείκτη προστασίας 50.»
Ο δείκτης προστασίας(spf) μας υποδεικνύει πόση ώρα μπορούμε να εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία υπό την προστασία του αντηλιακού, πριν αρχίσει να προκαλείται έγκαυμα στο δέρμα μας, έστω και μη ορατό, ανάλογα με την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας μας. Μπορούμε να το υπολογίσουμε ως εξής: Αν, χωρίς αντηλιακό, το δέρμα μας αρχίζει να καίγεται, μετά από 20 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, με δείκτη προστασίας 15, το δέρμα μας μπορεί να παραμείνει στον ήλιο, χωρίς να καεί, 15 φορές παραπάνω από ότι θα καθόταν χωρίς αντηλιακή προστασία, δηλαδή, περίπου, 5 ώρες.
Ωστόσο, η εφαρμογή θα πρέπει να είναι συχνότερη, γιατί οι ακτίνες UV είναι επιβλαβείς για το δέρμα μας, πολύ πριν αρχίσουν να δημιουργούν έγκαυμα σε αυτό. Επίσης, το ιδανικό είναι να εφαρμόζουμε, συχνά, αντηλιακή προστασία με χαμηλό δείκτη, καθώς τα προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας, συχνά περιέχουν πολλά περισσότερα χημικά συστατικά, τα οποία,, ίσως έχουν παρενέργειες στον οργανισμό μας, μακροπρόθεσμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να μαυρίσεις ομοιόμορφα χωρίς εγκαύματα
«Έχω έλλειψη βιταμίνης D, άρα χρειάζομαι περισσότερη έκθεση στον ήλιο, χωρίς προστασία.»
Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο δε συνεπάγεται και περισσότερη απορρόφηση βιταμίνης D. Στην πραγματικότητα, η απορρόφηση βιταμίνης D, μέσω της έκθεσης στον ήλιο, χρειάζεται μόνο 10-15 λεπτά το πολύ. Από εκεί κι έπειτα, ο ήλιος είναι βλαβερός για την επιδερμίδα μας. Ο καλύτερος τρόπος να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας σε βιταμίνη D είναι μέσω της διατροφής μας και των κατάλληλων συμπληρωμάτων διατροφής και, έπειτα, μέσω της έκθεσής μας στον ήλιο.
«Δε χρειάζεται να φοράμε αντηλιακό τις μέρες με συννεφιά.»
Δυστυχώς, αυτό είναι μία διαδεδομένη άποψη η οποία είναι τελείως λανθασμένη. Τα σύννεφα δεν έχουν τη δυνατότητα να μπλοκάρουν τις ακτίνες UV, οι οποίες ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και τον καρκίνο του δέρματος. Επομένως, η χρήση αντηλιακής προστασίας είναι απαραίτητη, ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες και σκοτεινές μέρες.