Καταρρίψτε τα στερεότυπα

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Το 2023 είναι κοντά, όμως οι στερεοτυπικές αντιλήψεις για κάποιες ομάδες ανθρώπων δεν έχουν ακόμα εκλείψει. Μήπως λοιπόν ήρθε  η ώρα να σπάσουμε τα στερεότυπα και να απελευθερωθούμε ψυχικά;

Ο σύγχρονος πολιτισμός έχει πετύχει πέρα από ένα πολύ υψηλό επίπεδο διαβίωσης και ένα υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλέον κατοχυρωμένα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εκλείψει τα στερεότυπα σχετικά με κάποιες κοινωνικές, φυλετικές ή θρησκευτικές ομάδες.

Αυτές όμως οι αντιλήψεις περιορίζουν σημαντικά την επαφή μας με τους άλλους ανθρώπους και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στην κοινωνία και αντιμετωπίζουμε τη διαφορετικότητα.

Τι είναι τα στερεότυπα

Τα στερεότυπα είναι πάγιες, γενικευμένες αντιλήψειςγια τα άτομα που ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες. Δεν έχουν λογική υπόσταση ή συγκεκριμένο λόγο που δημιουργήθηκαν και εξαπλώθηκαν αλλά έχουν πραγματικό αντίκτυπο στις κοινωνικές σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.


Διαβάστε επίσης: Μύθοι, στερεότυπα και προκαταλήψεις: γιατί υπάρχουν ακόμα;


Περιορίζουν την επικοινωνία

Είναι γεγονός ότι οι συγκεκριμένες πεποιθήσεις διχάζουν αρκετά τους ανθρώπους. Στην ουσία είναι ένας τρόπος να χαρακτηρίσουμε κάποιονβάσει ενός και μόνο χαρακτηριστικού του. Όμως κάθε άνθρωπος έχει αρκετά στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτήρα του, με τα οποία μπορεί να συμφωνούμε ή και όχι.

Αν λοιπόν δεν επικοινωνήσουμε με τον άλλο άνθρωπο για να τον γνωρίσουμε σε βάθος, πώς θα ξέρουμε αν μπορεί να μας είναι χρήσιμος ή όχι, αρεστός ή όχι, και αν τελικά συμφωνούμε με τις απόψεις του ή και όχι; Η απάντηση: Δεν μπορούμε. Η λύση σε αυτό είναι να τον γνωρίσουμε.

katarripste_ta_stereotypa

Εμπνέουν τον φόβο και τη μισαλλοδοξία

Είναι αρκετά λογικό όταν γνωρίζουμε έναν καινούριο άνθρωπο να είμαστε επιφυλακτικοί και να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε αν έχει κάποια στοιχεία τα οποία είναι επικίνδυνα για εμάς.

Λειτουργώντας όμως με στερεότυπα ο φόβος που μπορεί να έχουμε εντείνεται με αποτέλεσμα να κρίνουμε με λάθος τρόπο και χωρίς κάποια συγκεκριμένη λογική τους άλλους σε μια προσπάθεια να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.


Διαβάστε επίσης: Διδάσκοντας στα παιδιά μας το σεβασμό στη διαφορετικότητα


Τελικά δεν ισχύουν

Στη φύση και στην κοινωνία γενικότητες δεν υπάρχουν. Οι κανόνες είναι για να σπάνε. Όπως έλεγε και ο Τσάρλυ Τσάπλιν στον περίφημο λόγο του στον «Μεγάλο δικτάτορα», η ανθρωπότητα είναι φτιαγμένη για μεγάλα πράγματα, όμως αρκετές φορές ο φόβος και το μίσος μπαίνουν στις καρδιές μας. 

Όπως λοιπόν οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μεγάλο κακό, μπορούν να κάνουν και μεγάλο καλό. Αν δεν δώσουμε όμως μια ευκαιρία να γνωρίσουμε τους άλλους ανθρώπους, τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για τι από τα δύο είναι ικανοί.

Σε όλες τις κοινωνικές ομάδες υπάρχουν άνθρωποι αξιόλογοι και μη, άνθρωποι με τους οποίους ταιριάζουμε και άνθρωποι που δεν μπορούμε να συγχρωτιστούμε. Αυτό όμως δεν αποτελεί ενδεικτικό κριτήριο για κάποια κοινωνική ομάδα. Αποτελεί απλώς ένα τυχαίο δείγμα (βάσει στατιστικής).

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.