Κατάρριψη κοινών παρανοήσεων γύρω από τον HIV

Συντάκτης: Flowmagazine

Τις τελευταίες 3 δεκαετίες, λανθασμένες ιδέες για τον HIV και το AIDS έχουν μερικές φορές προκαλέσει παρανοήσεις των ανθρώπων γύρω από το ζήτημα. Αρκετές απόψεις αυτών θα αναφέρουμε παρακάτω και θα τις απαντήσουμε, ώστε να λυθούν οι όποιες παραφιλολογίες.

 1. Ο ιός HIV δεν είναι κολλητικός κοντά σε οροθετικά άτομα

Ο HIV δεν μεταδίδεται με την αφή, τα δάκρυα, τον ιδρώτα, το σάλιο ή το ούρημα. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να γίνετε οροθετικοί με:

 • Την αφή ίδιων αντικειμένων
 • Παραμονή στον ίδιο χώρο
 • Αγκαλιές καθώς και χειραψία
 • Κοινή χρήση οικιακών συσκευών, όπως ποτήρια, πηρούνια
 • Χρήση κοινών εξοπλισμών στο γυμναστήριο

Ο HIV μεταδίδεται μόνο από μολυσμένο αίμα, σπέρμα, κολπικό υγρό ή μητρικό γάλα.

Κατάρριψη κοινών παρανοήσεων γύρω από τον HIV

 1. Τα κουνούπια είναι φορείς μετάδοσης του ιού HIV

Επειδή ο ιός εισχωρεί στον οργανισμό, μέσω του αίματος, μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι θα κολλήσουν από το τσίμπημα των εντόμων που ρουφούν το αίμα. H αλήθεια είναι ότι τα κουνούπια είναι φορείς πολλών ασθενειών, αλλά όχι του HIV. Οι λόγοι είναι οι εξής:

Πρώτον, το κουνούπι αφομοιώνει τον ιό  στο έντερό του. Σε αντίθεση με τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, ο HIV δεν δύναται να αναπαραχθεί μέσα στο έντερο του κουνουπιού και ως εκ τούτου διασπάται. Στους ανθρώπους, ο HIV  πραγματοποιεί σύνδεση με τα Τ κύτταρα και αρχίζει την αναπαραγωγή. Δεν υπάρχουν, όμως, Τ κύτταρα μέσα στο έντερο του κουνουπιού και έτσι ο ιός δεν έχει τρόπο να αναπαραχθεί ή να μεταναστεύσει στους σιελογόνους αδένες του κουνουπιού. Έτσι, κατά τη διαδικασία της πέψης, τα σωματίδια του HIV «Θα καταστραφούν πλήρως».

Δεύτερον, ο HIV κυκλοφορεί σε χαμηλά επίπεδα στο ανθρώπινο αίμα, συγριτικά με αυτό που θα ήταν απαραίτητο για τη δημιουργία μιας νέας μόλυνσης. Εάν ένα κουνούπι έπρεπε να εγχύσει αίμα θετικό στον ιό HIV σε έναν άνθρωπο, τότε θα χρειάζονταν δέκα εκατομμύρια τσιμπήματα κουνουπιών για να μεταδοθεί μία μονάδα HIV.


Διαβάστε επίσης: Πώς τα κουνούπια άλλαξαν τον κόσμο μας και… ακόμη συνεχίζουν


Συγκριτικά, τα άτομα που είναι θετικά στον HIV γενικά δεν φέρουν περισσότερες από δέκα μονάδες HIV.

 1. Το στοματικό σεξ είναι εξίσου επικίνδυνο όταν πρόκειται για τον HIV.

Ο κίνδυνος από το στοματικό σεξ είναι σχεδόν αμελητέος σε σύγκριση με άλλους τύπους σεξ. Θεωρητικά είναι πιθανό εάν ο σύντροφός σας έχει HIV, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν συμβαίνει.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσής του μέσω του στοματικού σεξ είναι τα στοματικά έλκη, η αιμορραγία των ούλων, οι πληγές των γεννητικών οργάνων, αλλά και η παρουσία άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ), τα οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι ορατά.

Κατάρριψη κοινών παρανοήσεων γύρω από τον HIV

 1. Δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τον ιό. Τα αντιρετροϊκά φάρμακα βοήθησαν στο να αποταπεί η νόσηση από τον ιό.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα (ART) βελτιώνουν τη ζωή πολλών ανθρώπων και τους βοηθούν να ζήσουν περισσότερο. Αλλά πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι ακριβά και έχουν σοβαρές παρενέργειες. Δεν υπάρχει θεραπεία για τον HIV. Ακόμη και τα ανθεκτικά στα φάρμακα στελέχη του ιού μπορούν να κάνουν τη θεραπεία πιο δύσκολη. Η πρόληψη είναι φθηνότερη και ευκολότερη από τη διαχείριση μιας διά βίου πάθησης και των προβλημάτων που αυτή φέρνει.

 1. Είμαι οροθετικός. Η ζωή μου τέλειωσε.

Τα πρώτα χρόνια, όταν η ασθένεια ήταν επιδημική, το ποσοστό θνησιμότητας από AIDS ήταν εξαιρετικά υψηλό. Αλλά τα σημερινά φάρμακα επιτρέπουν στους ανθρώπους που έχουν HIV ή ακόμα και AIDS να ζήσουν πολύ περισσότερο, φυσιολογική και παραγωγική ζωή. Επίσης, εάν ξεκινήσει το άτομο αμέσως τη θεραπεία με φάρμακα είναι πιθανό να μην αναπτύξει ποτέ AIDS. Και μπορεί να ζήσει όσο θα ζούσε χωρίς τον ιό.

 1. Εάν κάνω θεραπεία, δεν μπορώ να μεταδώσω τον ιό.

Οι θεραπείες για τον HIV μειώνουν την ποσότητα του ιού στο αίμα σε επίπεδο που δεν θα είναι εμφανίσιμο στις εξετάσεις αίματος (μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο). Μελέτες δείχνουν ότι εάν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο, δεν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός. Αλλά αν οι πάσχοντες παρέλειψαν τις δόσεις των φαρμάκων, ή σταμάτησαν να τα χρησιμοποιούν, τότε, μεταδίδουν τον ιό σε άλλους.

Τέλος, μία επισήμανση για την χρησιμότητα των προφυλακτικών σκευασμάτων. Οι πάσχοντες θα πρέπει να κάνετε ασφαλές σεξ, ώστε να μην δώσετε τον ιό σε κάποιον άλλο. Ακόμα κι αν εσείς και ο σύντροφός σας έχετε και οι δύο HIV, η χρήση προφυλακτικών μπορεί να σας προστατεύσει και τους δύο από άλλα, πιθανώς ανθεκτικά στα φάρμακα, στελέχη, καθώς και άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες.

Η παγκόσμια μέρα κατά του AIDS είναι η 1η Δεκεμβρίου.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…