Καταρρίπτονται επτά μύθοι της Ιατρικής!

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης

Πόσες φορές δεν έχεις ακούσει, και μάλιστα από ιατρικά χείλη, ότι πρέπει να πίνεις τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό κάθε ημέρα; Η ότι με το να διαβάζεις με χαμηλό φως «χαλάς τα μάτια σου»; Προφανώς τόσες που έχεις πειστεί πια ότι όχι μόνο είναι αλήθεια, αλλά… αποδεικνύεται κι επιστημονικά! Κι όμως… Επιστήμονες από το τμήμα ιατρικής του πανεπιστημίου της Ιντιάνα αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με τέτοια «ιατρικά αποφθέγματα» και να αποφασίσουν τι πραγματικά ισχύει και τι όχι. Η πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση HealthMedicineκαι μεταξύ άλλων περιέχει μερικές πολύ ηχηρές… διαψεύσεις σε πράγματα που τα’ χουμε ακούσει και διαβάσει εκατοντάδες φορές ως καλά ή επιβλαβή για την υγεία μας.

Οι επτά «μύθοι της ιατρικής», όπως τους ονόμασαν, είναι οι εξής:

  • Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα ή και παραπάνω. Πρέπει να λαμβάνουμε όσο θέλουμε, ανάλογα με τον οργανισμό και τις συνθήκες.
  • Τα ξυρισμένα μαλλιά δεν μεγαλώνουν πιο δυνατά και πιο σκούρα. Για την ακρίβεια μεγαλώνουν ακριβώς όπως και πριν και με το ίδιο χρώμα.
  • Τα νύχια και τα μαλλιά δεν συνεχίζουν να μεγαλώνουν μετά το θάνατο. Σταματούν κι αυτά όπως και όλες οι λειτουργίες του οργανισμού.
  • Το διάβασμα με χαμηλό φως δεν καταστρέφει τα μάτια. Μπορεί να είναι κουραστικό για τον αναγνώστη, αλλά δεν επιφέρει βλάβες, ούτε τις επιδεινώνει.
  • Η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν είναι επικίνδυνη στα νοσοκομεία. Για την ακρίβεια είναι τόσο επικίνδυνη, όσο και οπουδήποτε αλλού.
  • Η κατανάλωση κοτόπουλου δεν προκαλεί υπνηλία. Περισσότερο νυσταγμένος μπορεί να αισθανθεί κανείς αν φάει αρνάκι.
  • Ο μέσος άνθρωπος δεν χρησιμοποιεί μόνο το 10% των δυνατοτήτων του εγκεφάλου του. Προφανώς το ποσοστό ποικίλει ανάλογα με τους ανθρώπους, αλλά δεν μπορεί να γίνει καμία τέτοιου είδους μέτρηση.

Συντάκτης: Αργύρης Παγαρτάνης,

Influence:

Ο Αργύρης Παγαρτάνης είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε κάτω από έναν μεγάλο παγκόσμιο χάρτη…