Καταπολεμήστε τις ψείρες με φυσικό τρόπο

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Υπάρχει άραγε κάποιος που να μην έχει ταλαιπωρηθεί από τις ψείρες, είτε ως παιδί είτε ως ενήλικας; Αυτό το μικροσκοπικό έντομο λατρεύει τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα, καθώς επιβιώνει και αναπτύσσεται παρασιτώντας μόνο σε περιοχές μου φέρουν έντονη τριχοφυΐα, όπως το δέρμα του κεφαλιού μας.

Από την παιδική μας ηλικία, έχουμε συνδέσει τις ψείρες (ή φθείρες) με το σχολείο, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μίας σχολικής τάξης με έναν ικανό αριθμό μαθητών να υποφέρουν από τη βασανιστική φαγούρα που προκαλούν. Καθ’ αυτόν τον τρόπο, η μετάδοσή τους είναι πολύ εύκολη, τόσο από παιδί σε παιδί όσο και από παιδί σε ενήλικα (γονέα ή εκπαιδευτικό). Τι γίνεται λοιπόν όταν το παιδί μας ή εμείς οι ίδιοι έχουμε παρά τη θέλησή μας, μετατραπεί στους ξενιστές του ενοχλητικού αυτού ζωυφίου; Ας ρίξουμε μία αναλυτική ματιά…

Ο μικρόκοσμος της ψείρας πάνω στο… κεφάλι μας!

H διάρκεια ζωής της ψείρας στο τριχωτό της κεφαλής είναι περίπου 40 ημέρες.  Μέσα σε αυτό το διάστημα, το θηλυκό γεννά 300 περίπου αυγά με συχνότητα 7-10 ημερησίως. Τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες με ένα συγκολλητικό υλικό από χιτίνη που εκκρίνεται από επιπρόσθετους βοηθητικούς αδένες του θηλυκού. Η κατάλληλη θερμοκρασία για την εκκόλαψη δεν είναι μικρότερη από 31°C, γι’ αυτό και τα αυγά προσκολλώνται στις τρίχες κοντά στο δέρμα (για το λόγο αυτό το κούρεμα «με την ψιλή», απομακρύνει τις ψείρες και τις κόνιδες, όχι όμως και τα αυγά). Όταν εκκολαφτεί ή νύμφη και βγει από το αυγό, το άδειο κέλυφος που λέγεται κόνιδα είναι άσπρη στο χρώμα, και φαίνεται πιο εύκολα από τα αυγά που έχουν το χρώμα του δέρματος και βρίσκονται σε επαφή με το δέρμα.

Στη διάρκεια της ζωής της η ψείρα τρέφεται με ανθρώπινο αίμα. Αν η θερμοκρασία στο περιβάλλον ανέβει (πχ. όταν το άτομο έχει πυρετό) ή κατέβει (πχ. θάνατος), τότε η ψείρα θα φύγει προς αναζήτηση νέου ξενιστή. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί συστήνουν τη συχνή χρήση θερμού αέρα με το πιστολάκι κατά το στέγνωμα των μαλλιών μετά το λούσιμο.

Οριστική καταπολέμηση

Αν ταλαιπωρήστε από τις ψείρες, ακολουθούν μερικές συνταγές με απολύτως φυσικά υλικά, οι οποίες καταπολεμούν το παράσιτο αυτό και προστατεύουν το κεφάλι από μελλοντική μόλυνση.

Θεραπεία με αιθέρια έλαια

Πρόκειται για πολύ δυνατή θεραπεία, ευρέως διαδεδομένη σε πολλές χώρες της Ασίας και της Ευρώπης εδώ και πολλά χρόνια.
Ανακατέψτε 10-15 σταγόνες αιθέρια έλαια τεϊόνδενδρου ή λεβάντας σε ¼ της κούπας ελαιόλαδο (ή παιδικό σαμπουάν), απλώστε τα καλά πρώτα σε όλο το δέρμα και μετά σε όλο το μήκος των τριχών με τη βοήθεια μιας χτένας. Αφήστε το μείγμα να δράσει γύρω στα 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεβγάλτε με ζεστό νερό.

Πολύ βοηθητικό βήμα, που πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις θεραπείες, είναι αυτό του χτενίσματος με το ειδικό, μεταλλικό χτενάκι σε κατακόρυφη στάση του κεφαλιού, λίγο πριν το λούσιμο. Έτσι απομακρύνονται αποτελεσματικά νεκρές αλλά και ζωντανές ψείρες και κόνιδες.

Θεραπεία με ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο σκοτώνει αποτελεσματικά τις ψείρες στο κεφάλι με τη μηχανική μέθοδο του πνιγμού. Προκειμένου να δράσει όμως, χρειάζεται αρκετά μεγάλη ποσότητα λαδιού και πολλές ώρες επώασης του υλικού στο κεφάλι.

Συνεπώς,  απλώστε μία γενναία δόση ελαιολάδου στο κεφάλι, έτσι ώστε να καλυφθεί καλά κάθε του σημείο, αλλά και των μαλλιών και στη συνέχεια τυλίξτε τα με μεμβράνη ή σκουφάκι προκειμένου να διώξετε εντελώς τον αέρα από το κεφάλι. Αφήστε το όλη τη νύχτα (με το ρίσκο να λαδωθούν τα σεντόνια και οι μαξιλαροθήκες) και το πρωί λουστείτε.

Θεραπεία με ξύδι

Πρόκειται για την αρχαιότερη και πιο διαδεδομένη θεραπεία για τις ψείρες στο κεφάλι, αλλά και τις ψείρες στα γεννητικά όργανα! Απαιτεί όμως περισσότερες επαναλήψεις.

Απλώστε το ξύδι σε στεγνά μαλλιά σε όλο το κεφάλι, σε μεγάλη ποσότητα και τυλίξτε το με μεμβράνη ή νάιλον σκουφάκι. Αφήστε  το 20 λεπτά τουλάχιστον και ξεβγάλτε με κρύο νερό, χωρίς να λουστείτε. Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται (2-3 φορές την εβδομάδα).

Θεραπεία με λεμόνι και σόδα

Είναι μία πολύ εύκολη μέθοδος με πολύ καλά αποτελέσματα στις ψείρες. Αν θέλετε, μπορείτε επίσης να την χρησιμοποιήσετε και στα κατοικίδιά σας για να τα απαλλάξετε από παράσιτα.

Αναμίξτε ίση  ποσότητα μαγειρικής σόδας και λεμονιού (ανακατέψτε μέχρι να διαλυθούν καλά) και απλώστε κατά μήκος της τρίχας, από τη ρίζα μέχρι την άκρη, χρησιμοποιώντας μία κτένα. Τυλίξτε  το κεφάλι με νάιλον σκουφάκι ή μεμβράνη και αφήστε το για 3-4 ώρες.  Επαναλάβετε όσο συχνά χρειάζεται μέχρι να εξολοθρευτούν τελείως.

Θεραπεία με πιστολάκι και σίδερο για τα μαλλιά

Η μέθοδος αυτή είναι πολύ απλή και είναι εντελώς βάσιμη, καθώς καίει με καυτό αέρα και καυτό σίδερο όλες τις ψείρες και τα αυγά τους.

Ας δούμε πως:  απλώστε στο κεφάλι μια γενναία ποσότητα σαμπουάν (προτιμότερο ένα αντιπυτιριδικό), αφήστε το 1 ώρα χωρίς να καλύψετε το κεφάλι σας και στη συνέχεια χωρίς να ξεβγάλετε, στεγνώστε τα καλά με το πιστολάκι.
Στη συνέχεια περάστε κάθε τούφα με το σίδερο μαλλιών πολύ σχολαστικά και μετά ξεβγάλτε  τα μαλλιά με ένα μείγμα από μισό σαμπουάν- μισό ξύδι. Επαναλάβετε άφοβα όσες φορές χρειάζεται.

Όποια θεραπεία και να επιλέξετε, μην ξεχνάτε να επαναλαμβάνετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για τρεις βδομάδες περίπου.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…