Καταπολεμήστε με φυσικές μεθόδους το πάχος γύρω από τη μέση

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το πάχος στην περιοχή της κοιλιάς ευθύνεται για τα περισσότερα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία –είναι, δηλαδή, πολύ πιο επικίνδυνο από το συσσωρευμένο λίπος σε άλλες περιοχές του σώματος ή από τα παραπανίσια κιλά εν γένει.

Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 360.000 άτομα από εννέα ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι για τους άνδρες με περιφέρεια μέσης πάνω από 120 εκατοστά και τις γυναίκες με πάνω από 100 εκατοστά, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου είναι διπλάσιος σε σχέση με τους άνδρες που έχουν μέση κάτω από 80 εκατοστά και τις γυναίκες με μέση κάτω από 65 εκατοστά. Μια αύξηση κατά 5 εκατοστά της περιφέρειας της μέσης αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 17% στους άνδρες και κατά 13% στις γυναίκες.

Αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τόσο την εικόνα στον καθρέφτη όσο και τη φυσική μας κατάσταση, περιορίζοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους υγείας που σχετίζονται με τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κιλά στη συγκεκριμένη περιοχή είναι τα πρώτα που χάνουμε όταν ξεκινάμε δίαιτα. Συγκεντρώσαμε πρακτικά tips, συμβουλές και γνώμες διαιτολόγων, γυμναστών και άλλων ειδικών επί του θέματος, για να σας βοηθήσουμε να ξεκινήσετε… από αύριο.

Ο ρόλος της διατροφής

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα, ομάδα τροφών ή πρόγραμμα γυμναστικής που να στοχεύει ειδικά τα κιλά της κοιλιακής περιοχής», εξηγεί ο Michael Jensen, «τα καλά νέα, όμως, είναι ότι το 99% των ανθρώπων που χάνουν βάρος το χάνουν από την περιοχή της κοιλιάς, πριν από οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά όσο περισσότερο βάρος έχει κανείς να χάσει, τόσο γρηγορότερα θα δει αποτελέσματα στο συγκεκριμένο σημείο».

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως βοηθούν στην καύση του λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. «Μια δίαιτα πλούσια σε προϊόντα ολικής άλεσης, τα οποία είναι συνήθως και πλουσιότερα σε φυτικές ίνες, και φτωχή σε υδατάνθρακες αλλάζει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης και βοηθά στην καύση του συσσωρευμένου λίπους» λέει η ερευνήτρια Penny KrisEtherton, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν προϊόντα ολικής άλεσης, σε συνδυασμό με πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών, τρεις μερίδες light γαλακτοκομικών και δύο μερίδες άπαχου κρέατος, ψαριού ή κοτόπουλου, έχασαν περισσότερο βάρος από την περιοχή της κοιλιάς σε σχέση με τους συμμετέχοντες η δίαιτα των οποίων δεν περιελάμβανε προϊόντα ολικής άλεσης.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…