Καταπολέμηση της αλιευτικής πειρατείας με τα κινητά

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Καταπολέμηση της αλιευτικής πειρατείας με τα κινητάΑν και η πειρατεία στην ανατολική ακτή της Αφρικής είναι πιο γνωστή και διαδεδομένη, το εντονότερο πρόβλημα φαίνεται πως υπάρχει στη δυτική ακτή. Πρόκειται για παράνομη και πειρατική αλιεία. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης (EJF) τα ποσοστά της αγγίζουν το 37%.

Υπεύθυνοι της EJF αναφέρουν πως ντόπιοι ψαράδες φοβόντουσαν να ψαρέψουν στα ανοιχτά εξαιτίας της βίας, που πιθανώς θα τους ασκούνταν από τη μεριά των πειρατών. Εκτός αυτού έβλεπαν το εμπόρευμά τους να μειώνεται συνεχώς με τα αποτελέσματα να έχουν πάρει οδό πτώχευσης. Αρνητικό αντίκτυπο έχει και στις τοπικές κοινωνίες καθώς τα επαγγέλματα και η διατροφή των κατοίκων περιστρέφονται γύρω από την αλιεία. Για παράδειγμα στη Σιέρα Λεόνε 230.000 άνθρωποι δουλεύουν σε αλιευτικά και το 64% των πρωτεϊνών που καταναλώνονται προέρχονται από θαλασσινά προϊόντα. Σε παγκόσμια κλίμακα η πειρατεία, προκαλεί έλλειμμα μεταξύ 10 και 23.5 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σύμφωνα με την EJF.

Οι κάτοικοι των δυτικών ακτών της Αφρικής φαίνεται πως έχουν βρει έναν πρωτότυπο τρόπο να απομακρύνουν αυτόν τον κίνδυνο. Αντί για όπλα, το Ίδρυμα, τους έχει χορηγήσει με κινητά τηλέφωνα και κάμερες με δυνατότητα GPS. Με τη φθηνή αυτή τεχνολογία, οι ψαράδες θα μπορούν να βγάλουν φωτογραφία κάποιο παράνομο σκάφος και να στείλουν τις συντεταγμένες του στο EJF, το οποίο θα πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Συγκεκριμένα θα στείλει ομάδα υποστήριξης ή κάποιο σκάφος, για την αρχική τεκμηρίωση του εισβολέα. Ορισμένες φορές το προσωπικό επιβολής της αλιείας, μπορεί να επιβιβαστεί στο παράνομο σκάφος ακόμα και απρόσκλητο.

Η πειρατεία με τον τρόπο αυτό έχει αρχίσει να μειώνεται αισθητά στις περιοχές που εφαρμόζεται το πρόγραμμα. Οι ψαράδες νιώθουν ασφαλείς να βγουν για ψάρεμα και τα αλιεύματα ολοένα και αυξάνονται. Η σημασία είναι μεγάλη καθώς το ψάρεμα για τους λαούς αυτούς είναι κυριολεκτικά τρόπος ζωής.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr