Πολύχρωμες πόλεις, βουτηγμένες στην παλέτα των χρωμάτων του ουράνιου τόξου, βγαλμένες από παραμύθι. Αυτά τα εντυπωσιακά μέρη περιμένουν να τα …
Καταπληκτικά μοντέρνα κτίρια σε όλο τον κόσμο
Κάθε φορά που ταξιδεύουμε σε μακρινά μέρη, μας προσελκύουν τα διάσημα κτίρια. Μοιάζουν πολύ με μια φωτογραφία, με τα αρχιτεκτονικά σχέδια να καταγράφουν λεπτομέρειες συγκεκριμένων στιγμών στο χρόνο.
Αλλά σε αντίθεση με μια φωτογραφία, οι φυσικές δομές συνεχίζουν να έχουν μια δική τους ζωή, καθιστώντας τες ένα κεντρικό και λειτουργικό μέρος της ζωής αμέτρητων ανθρώπων για εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, χρόνια μετά την κατασκευή τους.
- Το Σπίτι που Χορεύει, Πράγα
Η αρχιτεκτονική του δημιουργεί ένα ασυνήθιστο σχήμα χορού χάρη σε 99 πάνελ σκυροδέματος, το καθένα με διαφορετικό σχήμα και διάσταση.
- Μουσείο Τέχνης Μιλγουόκι, Ουισκόνσιν
Αποτελείται από τρία κτίρια. Το War Memorial Centre (1957) σχεδιάστηκε από τον Φιλανδό-Αμερικανό αρχιτέκτονα Eero Saarinen, το κτίριο Kahler (1975) του David Kahler και το Quadracci Pavilion (2001) που δημιουργήθηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava.
- Ο Ναός του Λωτού, Νέο Δελχί
Ο Ναός του Λωτού αποτελείται από 27 δομές που μοιάζουν με πέταλα λουλουδιού λωτού που ανοίγουν σε μια κεντρική αίθουσα ύψους 40μ. Έχει εννέα πλευρές, εννέα πόρτες και μπορεί να φιλοξενήσει 2.500 άτομα. Η επιφάνεια είναι από λευκό μάρμαρο Πεντέλης, το ίδιο μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του Παρθενώνα.
- One World Trade Center, Νέα Υόρκη
Είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στο δυτικό ημισφαίριο. Η σχεδίασή του δεν είναι σύμπτωση, υψώνεται στο συμβολικό ύψος των 1.776 ποδιών τιμώντας το έτος της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Ο πύργος γυαλιού 104 ορόφων ανυψώνεται από μια βάση κύβου πριν μετατραπεί, από τον 20ο όροφο, σε οκτώ κομψά ισοσκελή τρίγωνα.
- Πύργοι Petronas, Κουάλα Λουμπούρ
Στα 170 μέτρα πάνω από το έδαφος, οι πύργοι Petronas είναι δίδυμοι ουρανοξύστες στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Τα κτίρια, τα οποία κατέχουν τον τίτλο των ψηλότερων στον κόσμο μεταξύ 1998 και 2004, είναι ορόσημο της πρωτεύουσας.
- Shard, Λονδίνο
Ο Shard είναι ένας ουρανοξύστης 87 ορόφων, ο οποίος βρίσκεται στην καρδιά του Λονδίνου. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε τρία χρόνια αργότερα το 2012, καθιστώντας τον το ψηλότερο κτήριο της Δυτικής Ευρώπης.
- Empire State Building, Νέα Υόρκη
Υπήρξε το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε την Ημέρα του Αγίου Πατρικίου το 1930 και ολοκληρώθηκε μόλις 410 ημέρες αργότερα. Είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο χαρακτηρίζοντας την εικόνα της Νέας Υόρκης.
- Κτίριο Lloyds, Λονδίνο
Αυτό το φουτουριστικό κτίριο μοιάζει να ανήκει σε ταινία sci-fi. Το βραβευμένο κτίριο Lloyds είναι ένα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό σημείο και μία από τις πιο αναγνωρίσιμες κατασκευές στον ορίζοντα του Λονδίνου.
- Κτίριο Chrysler, Νέα Υόρκη
Στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός για την κατασκευή του ψηλότερου κτιρίου. Εκείνη την εποχή, αυτός ο πανέμορφος ουρανοξύστης παραλίγο να ξεπεραστεί από την Τράπεζα του Μανχάταν, αλλά η κορυφή του (που κατασκευάστηκε μυστικά) του επέτρεψε να πάρει τον τίτλο του «ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο» το 1930.
- Όπερα του Σίδνεϊ
Η Όπερα του Σίδνεϊ θεωρείται ευρέως ως ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά έργα του 20ού αιώνα. Το πανέμορφο κτίριο αποτελείται από τρεις ομάδες αλληλοσυνδεόμενων κελυφών, τα οποία στεγάζουν δύο μεγάλες αίθουσες εκδηλώσεων και ένα εστιατόριο. Ένα αριστούργημα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, η όπερα έχει γίνει σύμβολο τόσο του Σίδνεϊ όσο και του αυστραλιανού έθνους.
- Μουσείο Guggenheim, Μπιλμπάο
Το μουσείο Guggenheim του Μπιλμπάο είναι ένα από τα πιο θαυμαστά έργα σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Από τότε που άνοιξαν οι πόρτες του μουσείου το 1997, αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του 20ού αιώνα.
- Burj Khalifa, Ντουμπάι
Το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Ο ουρανοξύστης μαμούθ, υπέροχο κεντρικό στολίδι του Ντουμπάι, έχει ύψος 828,9 μέτρων. Η κατασκευή του κτιρίου 160 ορόφων ξεκίνησε το 2004 με τις πόρτες να ανοίγουν έξι χρόνια αργότερα το 2010.