Τα κατάλληλα χρώματα για το παιδικό δωμάτιο με βάση την ερμηνεία των χρωμάτων

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Το χρώμα έχει την ικανότητα να εμπνέει, να διεγείρει, να καταπραΰνει, να θεραπεύει και ακόμα και να αλλάζει την διάθεση ενός ανθρώπου. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά, τα οποία μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιπτώσεις του χρώματος. Επομένως, η σημασία της επιλογής του σωστού χρώματος για το δωμάτιο ενός μικρού παιδιού δεν πρέπει να υποτιμάται.

Ενώ οι επιστήμονες έχουν μάθει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο το χρώμα επηρεάζει τα μυαλά μας και τα σώματά μας, να έχετε κατά νου, ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Αυτές οι γενικεύσεις δεν ισχύουν για όλους.

Κόκκινο: Το κόκκινο χρώμα έχει την ικανότητα να ενεργοποιεί το σώμα και να διεγείρει το μυαλό, αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και τα ποσοστά αναπνοής. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στο κόκκινο ενθαρρύνει την επιθετική συμπεριφορά και την αδυναμία εστίασης. Συγκεκριμένα το κόκκινο δεν μπορεί να είναι το καλύτερο χρώμα δωματίου για ένα ήδη ανήσυχο παιδί.

Πορτοκαλί: Το πορτοκαλί είναι ίσως ένα από τα πιο παρεξηγημένα χρώματα στην παλέτα των χρωμάτων. Αυτό το ζεστό, φιλικό και νεανικό χρώμα είναι πραγματικά καλό για τα παιδιά, δεδομένου ότι λέγεται ότι ενθαρρύνει την εμπιστοσύνη, την εξωστρέφεια και την ανεξαρτησία. Η κοινωνική φύση αυτού του χρώματος τοποθετεί τα παιδιά και τους φίλους τους άνετα, εμπνέοντας την επικοινωνία και τη συνεργασία.

Κίτρινο: Οι περισσότεροι από εμάς συσχετίζουν το κίτρινο με τα συναισθήματα της ευτυχίας και της χαράς. Οι μελέτες επίσης χαρακτηρίζουν αυτό το χρώμα ως φωτεινό και ευχάριστο. Οι πιο ήπιοι κίτρινοι χρωματισμοί μπορούν να βοηθήσουν στη συγκέντρωση, ενώ οι φωτεινότεροι μπορούν να αυξήσουν τη μνήμη. Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε πάρα πολύ φωτεινό κίτρινο. Σε μεγάλες δόσεις μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα αναταραχής και ακόμη και θυμού.

Πράσινο: Αυτό το χαλαρωτικό, φυσικό χρώμα έχει μια καταπραϋντική επίδραση στο παιδί. Οι επιστήμονες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το πράσινο μπορεί να βελτιώσει την ταχύτητα ανάγνωσης και την κατανόηση του παιδιού.

Μπλε: Έχοντας το αντίθετο αποτέλεσμα του κόκκινου, το μπλε μειώνει τα συναισθήματα του άγχους και της επιθετικότητας και μειώνει την πίεση του αίματος και τους καρδιακούς ρυθμούς. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν διαταραχές ή άλλα προβλήματα συμπεριφοράς μπορούν να εκτιμήσουν τις καταπραϋντικές επιδράσεις του μπλε χρώματος.

Μωβ: Συχνά συνδέεται με τη φιλοδοξία και την αυτοπεποίθηση. Είναι επίσης το χρώμα του πάθους, της δημιουργικότητας, της σοφίας και της πνευματικότητας. Αυτό το βαθύ και συναισθηματικό χρώμα είναι ιδανικό για να εμπνέει ευαισθησία και συμπόνια στα παιδιά. Αλλά εάν το παιδί σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο, μπορεί αν θέλετε να κρατήσετε αυτό το χρώμα σε περιορισμένο βαθμό.

Ροζ: Το ροζ έχει μια ηρεμιστική αίσθηση που μπορεί να μεταφραστεί και στα δύο φύλα.

Ζεστά χρώματα: Τα ζεστά χρώματα εμπνέουν την ευτυχία, τη ζεστασιά και την άνεση στους περισσότερους ανθρώπους. Μπορούν επίσης να κάνουν τους μεγάλους, ανοιχτούς χώρους να δείχνουν πιο οικείοι για τους νέους.

Κρύα χρώματα: Μερικοί από εμάς συσχετίζουν τα δροσερά χρώματα με αποστειρωμένα, νοσοκομειακά περιβάλλοντα, αλλά τα ελαφρύτερα δροσερά χρώματα μπορούν να έχουν μια ηρεμιστική επίδραση στα παιδιά. Επιπλέον, πολλά από αυτά τα χρώματα βοηθούν τους μικρούς χώρους να φαίνονται λίγο πιο ανοιχτοί.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr