Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιχνίδια με τα οποία προσκολλώνται τα παιδιά δρουν παρηγορητικά, δίνοντάς τους την αίσθηση ασφάλειας όταν …
Κατάλληλα παιχνίδια για κάθε βρεφική ηλικία
Η βρεφική ηλικία του μωρού σας θα σας μείνει για πάντα αξέχαστη. Όσο περισσότερο παίζετε με το μωράκι σας, τόσο η αγάπη και η ζεστασιά φωλιάζει στην καρδούλα του και το τυλίγει σαν κουβερτούλα!
Το βρέφος αναπτύσσεται καλύτερα όταν υπάρχουν σταθερά πρόσωπα και σταθερό περιβάλλον. Έτσι, το μωρό αναπτύσσει δεσμούς, νιώθει ασφαλές και μαθαίνει να εμπιστεύεται.
Πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιδιού έχει το παιχνίδι. Είναι ο τρόπος να γνωρίσει το περιβάλλον του, να μάθει, να κινηθεί, να νιώσει και να αναπτύξει τις αντιληπτικές του λειτουργίες.
0-2 μηνών: ομιλία, τραγούδι, κοίταγμα, χάιδεμα, άγγιγμα, παιχνίδια με ήχους. Τα παιχνίδια την ώρα του μπάνιου αναπτύσσουν την αίσθηση της αφής. Τα παπάκια και τα άλλα ζωάκια μέσα στην μπανιέρα, διασκεδάζουν και κάνουν το μωρό σας να γελάει.
Οι κουδουνίστρες βοηθούν την ακουστική αντίληψη, συντονίζουν μάτια/χέρια και εστιάζουν την προσοχή του μωρού. Για να ηρεμήσετε το μωρό σας χρειάζεται η κουδουνίστρα. Γενικά βάλτε του οτιδήποτε δημιουργεί ήχους, θα του αρέσει!
3-8 μηνών: παιχνίδια με χρώματα, ήχους, μουσική και κίνηση, κρεμαστά παιχνίδια να βλέπει και να πιάνει, παιχνίδια αλληλεπίδρασης με τους ενήλικες.
Οι υφασμάτινοι κύβοι προσφέρουν στο μωρό τις πρώτες εμπειρίες με σχήματα. Επίσης, προάγουν την αντίληψη της διάστασης του βάθους και την οπτική οξύτητα.
Καθώς το μωρό μπαίνει στον τέταρτο μήνα, διασκεδάζει πολύ με παιχνίδια κούνιας και «γυμναστήρια». Το γυμναστήριο, είναι μια μπάρα από την οποία κρέμονται διάφορα αντικείμενα σε μικρή απόσταση. Ενώ το μωρό είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, προσπαθεί να παίξει μαζί τους.
Ο καθρέφτης τραβάει την προσοχή του μωρού και το βοηθάει να εξοικειωθεί με τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, τα μαλλιά του και γενικά με το σώμα του. Είναι καλό για το μωρό να βλέπει τον εαυτό του, καθώς αρχίζει να συνειδητοποιεί το πώς μοιάζει το είδωλό του και δημιουργεί θετικά αισθήματα για τον εαυτό του.
Ο κρίκος οδοντοφυΐας είναι πολύ καλός για την περίοδο που το μωρό σας αρχίζει να βγάζει δόντια, γιατί έχει την ανάγκη να ανακουφίζει τα ούλα του.
8-12 μηνών: παιχνίδια με κρύβω-βρίσκω (κούκου-τσα), παιχνίδια με τα χέρια (κου-πε-πε, παλαμάκια…), καθρέφτες, πάνινα ζώα, κρίκοι, κύβοι, μπάλες, μουσικά παιχνίδια, βιβλία με εικόνες.
Από 6 μηνών το παιδί μπορεί να παίζει με πλαστικά κουζινικά, ελαφρά κατσαρολικά και άλλα απλά οικιακά αντικείμενα. Προσεχτικά όμως, όχι στο στόμα.
Οι διάφανες μπάλες που κρύβουν μέσα ένα αντικείμενο, βοηθούν το παιδί να μάθει να εστιάζει.
Τα παζλ που αποτελούνται από τρία έως πέντε κομμάτια δίνουν χαρά στο παιδί, να βρει τη σωστή λύση.
Μια απολαυστική δραστηριότητα για το μωρό αυτή την περίοδο είναι να μάθει να στοιβάζει και να τοποθετεί αντικείμενα το ένα μέσα στο άλλο. Οι κύβοι που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο επιτρέπουν στο μωρό να πειραματίζεται και να εξασκεί τον συντονισμό των ματιών και των χεριών του.
Όταν το μωρό αρχίζει να κινείται, του αρέσει να σπρώχνει και να τραβά αντικείμενα που σέρνονται στο πάτωμα, π.χ. να μπουσουλάει με τα αμαξάκια του!
Η πυραμίδα, είναι ένα παιχνίδι που βελτιώνει την ικανότητα αναγνώρισης χρωμάτων, σχημάτων, μεγεθών και ποσοτήτων. Πρόκειται για χρωματιστούς κρίκους σαν λουκουμάδες, από γερό ξύλο ή πλαστικό, που στοιβάζονται σε μια βάση ο ένας πάνω στον άλλο.
Η συντροφιά του ενήλικα, είναι πολύ σημαντική για την ασφάλεια και τη συναισθηματική ανάπτυξη των βρεφών.
Μιλήστε στο μωρό σας παντού! Όταν το κάνετε μπάνιο, το ντύνετε, το αλλάζετε, ετοιμάζετε το γεύμα του ή το πάτε βόλτα. Είναι η βάση για επικοινωνία, αλληλεπίδραση και εξέλιξη του λόγου.
Εμπνευστείτε και δημιουργείστε και δικά σας παιχνίδια. Επίσης υπάρχουν στα βιβλιοπωλεία πολύ ωραία βιβλία με το θέμα αυτό. Παιχνίδια δηλαδή για μωράκια, που έπαιζαν και παλιά οι γονείς με τα μωρά τους, μα και πολλά νανουρίσματα για να του τραγουδάτε γλυκά!