Κατακόρυφη αύξηση των “πράσινων” επαγγελμάτων στην Αμερική

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Κατακόρυφη αύξηση των «πράσινων» επαγγελμάτων στην ΑμερικήΈχουν άραγε τα οικολογικά επαγγέλματα μέλλον; Εάν διερωτάστε ακόμα, μπορείτε να παρατηρήσετε την ανάπτυξη που εμφανίζουν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αμερικάνικης υπηρεσίας στατιστικής, το μέλλον στα επαγγελματικά, φαίνεται να είναι πράσινο.

Μιλώντας για πράσινα επαγγέλματα αναφερόμαστε κυρίως σε όσα παράγουν αγαθά, που δρουν ευεργετικά για το περιβάλλον ή κάνουν χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Επίσης μιλάμε για επαγγέλματα, κατά τα οποία οι εργαζόμενοι απασχολούνται στην καθημερινότητά τους, με συνέπεια προς το περιβάλλον.

Κατακόρυφη αύξηση των «πράσινων» επαγγελμάτων στην ΑμερικήΑπό το 2011 λοιπόν, οι προσλήψεις σε πράσινες υπηρεσίες και αγαθά είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Σύμφωνα μάλιστα με τους Λος Άντζελες Τάιμς, από το 2010 έως το 2011 η ανοδική πορεία στα συγκεκριμένα επαγγέλματα ήταν κάτι παραπάνω από θεαματική, με τετραπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με όλους τους άλλους κλάδους μαζί. Εκτός αυτού, παρατηρήθηκαν αυξήσεις της τάξεως του 2.6% και περίπου 3.5 εκατομμύρια νέες θέσεις στα πράσινα επαγγέλματα. Στον ιδιωτικό τομέα μάλιστα, τα επαγγέλματα που εμφάνισαν τη μεγαλύτερη αύξηση (7-8.9 %) είχαν να κάνουν με την πολεοδομία και την κατασκευή κτηρίων.

Λόγω των περιορισμένων και μειωμένων μπάτζετ ωστόσο, ορισμένες εταιρείες αναγκάστηκαν να μειώσουν τις προσλήψεις εργαζομένων σε πράσινα επαγγέλματα τους τελευταίους μήνες. Ακόμα και στελέχη αντίστοιχων πράσινων υπηρεσιών ανέφεραν πως πρόκειται για μεγάλη απώλεια και οτι οι ΗΠΑ θα χάσουν έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την οικονομία τους.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr