«Κατά του έρωτα. Μια πολεμική» της Laura Kipnis

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα

«Κατά του έρωτα»: ωραιότατος τίτλος! Στα Αγγλικά είναι  “Against love”, δηλαδή κατά της αγάπης, καθώς οι Αγγλόφωνοι δεν διαχωρίζουν –λεκτικά τουλάχιστον- τον  έρωτα απ’ την αγάπη. Για εμάς ίσως φαίνεται χοντροκομμένος ένας τίτλος που τοποθετείται «κατά της αγάπης», πράγμα όμως που σηματοδοτεί ότι τον ερώτα τον έχουμε ως κατά τι κατώτερο. Ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης δεν θα συμφωνούσαν καθόλου, αλλά εμείς είμαστε μοντέρνοι.

Το βιβλίο γράφτηκε το 2009, κυκλοφόρησε  στα Ελληνικά το 2020, 17 χρόνια μετά, κι  ο χρόνος δεν αλλοιώνει σε τίποτα το περιεχόμενο του, απλά μπορεί να σκεφτούμε ότι σήμερα τα πράγματα είναι χειρότερα –βλέποντας τους χωρισμούς  και τσακωμούς γύρω μας.

«Μια πολεμική» λέει το βιβλίο και η Kipnis, όντας  σαφώς κατά του κατεστημένου, της προσποίησης και της ανοχής μας απέναντι στα κακώς κείμενα μάς υπενθυμίζει κάποιες αλήθειες: ξέρουμε τι εννοούμε  με τη λέξη «έρωτας»; Εννοούμε άραγε μια μυθολογική ή παραμυθένια εικόνα, εννοούμε μια καινούργια σχετικά έννοια που περιέχει τον γάμο, την απιστία (πάνε παρέα αυτά), την συγκατοίκηση, την μια νύχτα σεξ, τον ένα μήνα σεξ;  Εννοούμε την ερωτική πράξη κάθε αυτή σε όλες τις εκφάνσεις της, τα ερωτικά σκάνδαλα, το σεξ επί πληρωμή, το σεξ  δίχως πληρωμή αλλά από ανία, από υποχρέωση και για να «ξελαμπικάρουμε», για να επανακτήσουμε κάτι «χαμένο» για λίγο, τι;

Η Κipnis, ορμητική και ίσως για κάποιους κυνική, αλλά με μεγάλη δόση χιούμορ, μιλάει για τον έρωτα ανά τους χρόνους και πώς σε κάθε εποχή αυτός αντιμετωπίζεται διαφορετικά (όπως και την μόδα που αλλάζει προσωπείο , άλλα όλο εκεί είναι).

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η συγγραφέας  μιλάει για την Αμερική όπου τα ερωτικά σκάνδαλα μπορούν να ξεκάνουν πλανητάρχες πολύ πιο αποτελεσματικά από οποιονδήποτε  δολοφόνο/hit-man – και σε αυτό αφιερώνει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του βιβλίου της (άνευ λόγου ίσως για τους Ευρωπαίους που εστιάζουν περισσότερο στα οικονομικά σκάνδαλα).

Πάντως το βιβλίο αξίζει να διαβαστεί διότι μας υπενθυμίζει κάποια πράγματα για τους εαυτούς μας (ξέρετε, εκείνα που καμωνόμαστε ότι δεν βλέπουμε και δεν ξέρουμε) και  επίσης θα σας κάνει να γελάσετε ή… Να κλάψετε ή και τα δύο.

Όπως ακριβώς κι όταν ερωτευόμαστε ή έτσι νομίζουμε τουλάχιστον.

Όχι, η Kipnis δεν τάσσεται κατά του έρωτα. Κατά της ανθρώπινης ανοησίας όμως τάσσεται λίγο.

Συντάκτης: Μάριαμ Συρεγγέλα,

Influence:

Έχει σπουδάσει ψυχολογία με μεταπτυχιακές σπουδές στο Illinois Institute of Technology (USA) και Surrey University (UK). Έχει μεγαλώσει στην Ελλάδα και στο Ιράν…