Καρύδια για τον έλεγχο του βάρους

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μερικά από τα αγαπημένα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα καρύδια.

Η κατανάλωσή τους συνδέεται με πλήθος οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων τη μείωση του καρκίνου του στήθους και του παχέος εντέρου, την βελτίωση της λειτουργίας της  καρδιάς και την αντιμετώπιση του στρες.

Πρόσφατη έρευνα έρχεται να προσθέσει στις παραπάνω ωφέλειες και την αντίδραση του εγκεφάλου στις ιδιότητες κορεσμού που έχουν οι συγκεκριμένοι καρποί.

Επιστήμονες του Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) της Βοστόνης μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο η κατανάλωση καρυδιών «χτυπάει» τη λαχτάρα μας για φαγητό. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή παχύσαρκων ενηλίκων. Οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τις μισές μέρες ένα smoothie που περιείχε 48 g αλεσμένων καρυδιών (ποσότητα που αντιστοιχεί σε μία μερίδα σύμφωνα με American Diabetes Association), ενώ τις υπόλοιπες ένα smoothie  με την ίδια γεύση χωρίς την προσθήκη καρυδιών. Στο τέλος κάθε μέρας της έρευνας οι συμμετέχοντες κατέγραφαν την αίσθηση της πείνας, του κορεσμού και της πληρότητας. Στα άτομα γινόταν επίσης απεικόνιση του εγκεφάλου, ενώ τους παρουσίαζαν μια σειρά από εικόνες φαγητών σε όλη την γκάμα της θερμιδικής αξίας, από χαμηλά σε θερμίδες έως και θερμιδογόνα, όπως χάμπουργκερ και γλυκά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση καρυδιών μείωσε την αίσθηση της πείνας στους συμμετέχοντες και, σύμφωνα με την απεικόνιση εγκεφάλου, ενεργοποίησε μηχανισμούς αυτογνωσίας, αντίληψης και γνωστικού ελέγχου στη διάρκεια έκθεσης σε διατροφικούς πειρασμούς, γεγονός που δείχνει πως ήταν πιο προσεκτικοί στην επιλογή φαγητών.

Με απλά λόγια, η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση κατανάλωσης θερμιδογόνων φαγητών τόσο λόγω της πληρότητας που προσφέρουν, όσο και λόγω των καλύτερων διατροφικών επιλογών που μας επιτρέπουν να κάνουμε.

Σκεφτείτε ότι δυο τρία καρύδια την ημέρα μπορούν να σας βοηθήσουν, εκτός των άλλων, να βελτιώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Χρησιμοποιήστε τα στα δημητριακά του πρωινού, σε smoothies, σαλάτες, σούπες, κρέμες και ρυζόγαλο, σε φρουτοσαλάτες ή απλά σαν ένα σνακ που συμπληρώνει τα κύρια γεύματα.

Πηγές

Diabetes Obesity and Metabolism

American Diabetes Association

Dole

Συντάκτης: Φανή Μπακαλιού, Διατροφολόγος

Influence:

Εκπαιδευτικός – Διατροφολόγος με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού…