Καρύδα: το εξωτικό φρούτο

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Η καρύδα έχει αξιόλογες ιδιότητες και τα οφέλη της στην υγεία μας είναι πολλαπλά. Παρόλα αυτά, η καρύδα σπάνια θα φτάσει στο ελληνικό τραπέζι, σε αντίθεση με τις τροπικές χώρες που η καρύδα είναι ότι για εμάς, το ψωμί, το κρασί και το λάδι. Παρόλα αυτά, οι χρήσεις της καρύδας είναι πολλές στη διατροφή μας, αφού τα προϊόντα καρύδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κύρια πιάτα, επιδόρπια, σούπες και γλυκά για πιο ευφάνταστο και εξωτικό αποτέλεσμα. Η χρήση της όμως επεκτείνεται και στην κοσμετολογία με την καρύδα, να καταλαμβάνει σημαντικό ρόλο και σε φυτικά προϊόντα ομορφιάς.

Προέλευση της καρύδας

Η καρύδα (Cocos nucifera) ανήκει στην οικογένεια των Φοινικοειδών. Ο όρος προέρχεται από την πορτογαλική και ισπανική λέξη cocos που σημαίνει «χαμογελαστό πρόσωπο» αφού οι τρύπες επάνω στο φρούτο θυμίζουν χαρακτηριστικά προσώπου. Στα ινδικά το όνομα του κοκκοφοίνικα είναι «Kalpa Vriksha» και σημαίνει «το δέντρο που χαρίζει όλα τα ζωτικά συστατικά για τη ζωή», ενώ στις Φιλιππίνες χαρακτηρίζεται ως «δέντρο της ζωής».

Τα ευεργετικά συστατικά της καρύδας στον οργανισμό μας

Η καρύδα είναι ένα γευστικότατο φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία. Πιο συγκεκριμένα η σάρκα καρύδας περιέχει τα εξής μέταλλα: χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, θειαμίνη, και πυριδοξίνη. Έχει ταξινομηθεί ως ‘superfood’ λόγων τον πολυάριθμων ευεργετικών ιδιοτήτων στην υγεία. Σχεδόν όλα τα τμήματα της καρύδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν, το νερό, το γάλα, η ψίχα και το λάδι.

Πώς καταναλώνεται η καρύδα

Σάρκα Καρύδας: την καταναλώνουμε σαν φρούτο ή την χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε το δικό μας γάλα καρύδας χωρίς συντηρητικά.

Γάλα Καρύδας: παρασκευάζεται, κυρίως, με την εξαγωγή χυμού από την τριμμένη καρύδα ή με τη μείξη ζεστού νερού ή γάλακτος με τριμμένη καρύδα. Μάλιστα, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ζωικό γάλα με γάλα καρύδας σε όλες τις συνταγές, μετατρέποντας έτσι το πιάτο μας σε νηστίσιμο.

Νερό Καρύδας:πρόκειται για το νερό το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του καρπού. Το νερό καρύδας ενυδατώνει το σώμα, αναπληρώνει τους ηλεκτρολύτες και μας ξεδιψάει. Έχει χαρακτηριστικά γλυκιά γεύση και είναι πλούσιο σε μέταλλα όπως νάτριο, μαγνήσιο κι ασβέστιο. Πιο συγκεκριμένα το νερό καρύδας είναι εξαιρετικά θρεπτικό και δροσιστικό με ελαφρώς γλυκιά γεύση. Είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.

Καρύδα τριμμένη: προέρχεται από αφυδατωμένη καρύδα. Ιδανική για πρωινό, μούσλι, φρουτοσαλάτες και γλυκά. Ταιριάζει πολύ με τη σοκολάτα.

Λάδι καρύδας: Το λάδι της καρύδας περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό λιπαρών οξέων παρέχοντας θετικές επιδράσεις στην υγεία μας. Τα οφέλη του είναι πολλαπλά αφού μας προσφέρει ενέργεια, βοηθάει στη προσπάθεια μας για αδυνάτισμα, μειώνει το αίσθημα της πείνας, αυξάνει την ανοχή στην γλυκόζη και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επίσης, σκοτώνει τα παθογόνα μικρόβια (βακτήρια, ιούς,υμομύκητες, κάντιντα, σταφυλόκοκκο) γιατί περιέχει λαυρικό οξύ. Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι η αγωγή με έλαιο καρύδας προστατεύει τους νευρώνες του εγκεφαλικού φλοιού, ενώ σε άλλη έρευνα έδειξε ότι βελτιώνει τις λειτουργίες του εγκεφάλου σε ασθενείς που έπασχαν από Αλτσχάιμερ.

Οφέλη της καρύδας στην υγεία μας:

  • Η καρύδα προσφέρει άμεση ενέργεια για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου

  • Η καρύδα αναζωογονεί τον θυρεοειδή

  • Η καρύδα έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

  • Μειώνει τη χοληστερίνη και προλαμβάνει καρδιαγγειακά νοσήματα

  • Βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος

  • Η καρύδα προστατεύει από ρυπαρά στοιχεία

Καλλυντική χρήση της καρύδας

Η χρήση της καρύδας, βρίσκεται σε πολλά καλλυντικά καθημερινής περιποίησης της επιδερμίδας και των μαλλιών, όπου περιέχεται λάδι καρύδας, το οποίο είναι γνωστό για τις θρεπτικές και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Ωστόσο, μπορείτε, να φτιάξετε και τις δικές σας συνταγές, από λάδι καρύδας, ή ακόμη και από το γάλα που περιέχει στον καρπό της. Οι χρήσεις της αφορούν κυρίως τον καθαρισμό προσώπου, την βαθιά ενυδάτωση στο πρόσωπο, την αντιμετώπιση των ρυτίδων,
την αντιμετώπιση εκζέματος.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…