Ταξιδεύουμε στο χωριό Καρυά της Αργολίδας

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη

Μόλις μία ώρα και ένα τέταρτο μακριά από την Αθήνα, ένα όμορφο και γραφικό χωριό ξεπροβάλλει στην Αργολίδα.

Η Καρυά ή αλλιώς Κολοκοτρωνίτσι όπου γυρίστηκε και η σειρά «Το Καφέ της Χαράς» στέκει στους πρόποδες του Αρτεμισίου, σε υψόμετρο 700 μέτρων, και προσκαλεί τους επισκέπτες του σε μία μοναδική εμπειρία.

Με παραδοσιακό χαρακτήρα και φυσικά κάλλη, χαρίζει απαράμιλλη θέα και ήρεμες γωνιές για χαλάρωση και ξεκούραση. Τα πέτρινα σπιτάκια, που στοιχίζονται το ένα δίπλα στο άλλο, αλλά και η διαδρομή προς το βουνό σαγηνεύουν ενώ τα καταλύματα, που επίσης διατηρούν το ύφος του χωριού, ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς.

Βόλτες μέσα και έξω από το χωριό

Το μεγαλοχώρι της Καρυάς είχε κάποτε 1.299 κατοίκους. Κτηνοτροφία, αμπέλια, χωράφια και ελιές οι ασχολίες τους. Με όλο τον εκσυγχρονισμό του και τα ανακαινισμένα σπίτια του διατηρεί και σήμερα στις γραφικές παλιές γειτονιές τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια με τα χαγιάτια και τις αυλόπορτες. Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η μητρόπολη της Καρυάς, προσελκύει ακόμα και σήμερα στις 29 Αυγούστου πολύ πανηγυριώτικο κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, καθώς τα παλαιά σπίτια ένα – ένα ανακαινίζονται από ντόπιους, που επιστρέφουν στα πάτρια εδάφη, και από ξένους που τ’ αγοράζουν, το χωριό αποκτάει όψη σύγχρονου θέρετρου με τα μαγαζιά του και την όμορφη πλατεία στο κέντρο του, που διαμορφώθηκε πρόσφατα με πελεκητές πέτρες.

Αν περπατήσει κανείς λίγα μέτρα προς την πάνω άκρη του χωριού, θα βρει ανάμεσα στα πλατάνια τα ερείπια των παλιών νερόμυλων της Καρυάς. Κάποτε δούλευαν μέρα – νύχτα με τα νερά, που έφταναν ως εκεί από τις φυσικές πηγές του Αρτεμισίου και εξυπηρετούσαν ολόκληρη την περιοχή. Οι εγκαταλελειμμένες μυλόπετρες μέσα στα χαλάσματα μαρτυρούν ακόμα τα παλιά μεγαλεία τους.

Λίγο πριν από την πλατεία της Καρυάς ο ορεινός δρόμος προς τη Νεστάνη οδηγεί σε υψόμετρο 1100 περίπου μέτρων στην παλιά μονή της Παναγίας, ένα χώρο κατάσπαρτο από μνήμες εποχών λησμονημένων, που λειτούργησε ως τον τελευταίο πόλεμο και σαν μοναστήρι. Πάνω σε ωραίο φυσικό μπαλκόνι που εποπτεύει πανοραμικά τον αργολικό κάμπο με θέα ως τα νησιά του αργολικού, όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός, απομένουν ακόμα λίγα κελιά και το επισκευασμένο καθολικό, ένας καμαροσκέπαστος ναός σε σχήμα σταυρού, που αντικατέστησε τον παλιό βυζαντινό ναό – μέχρι πριν λίγα χρόνια σωζόταν – κτίσμα πιθανόν του 14ου αιώνα, που ήταν θεμελιωμένος πάνω σε αρχαίο ιερό – ίσως της Αρτέμιδος.

Μπροστά από την εκκλησία διακρίνουμε τα ερείπια του παλιού βενετσιάνικου κάστρου, που ήταν κάποτε ενισχυμένο με επάλξεις και υπόγεια θολωτή δίοδο, έξοδο προς την Καρυά. Στη θέση Ξεροβούνι υπάρχει κι’ άλλο κάστρο, παρόμοιο αλλά αρχαιότερο.

Συνεχίζοντας το δρόμο προς τη Νεστάνη, διαμορφωμένο σωστά τα τελευταία χρόνια και με ασφαλή δρόμο, ακουμπάει στα έλατα του Αρτεμισίου και νιώθει τη δροσιά και την ομορφιά της φύσης. Μόλις φτάσει στο «Σωληνάρι», την πρώτη φυσική πηγή που θα συναντήσει στο δρόμο του, μπορεί να στρίψει αριστερά και να συνεχίσει στο δύσβατο χωματόδρομο με το όχημα του στην αρχή και κατόπιν με τα πόδια μέχρι τη «Νεραϊδόβρυση», που θα τη βρει κάτω ακριβώς από την κορυφή του βουνού, στην ανατολική του πλευρά, αν ακολουθήσει πιστά τα σημάδια που έχουν χαράξει οι ορειβάτες στα βράχια, για να μη χάνουν κι αυτοί το δρόμο προς την κορυφή του βουνού.

Η ευρύτερη περιοχή της Καρυάς είναι κατάλληλη για μια μεγάλη ποικιλία απο υπαίθριες δραστηριότητες όπως: περιπάτους στο δάσος, ορειβασία, ποδηλασία, διαδρομές με 4χ4 στο βουνό, κυνήγι.

Ο συνδυασμός της γεωγραφικής της θέσης καθώς και ο τεράστιος φυσικός της πλούτος κάνουν την Καρυά ένα μοναδικό στολίδι για την περιοχή και ταυτόχρονα τη συγκαταλέγουν στη λίστα των πιο περιζήτητων προορισμών εναλλακτικού τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά, η Καρυά δεν είναι ένα χωριό ιδιαίτερα γνωστό, οπότε θα έχετε την τύχη να απολαύσετε ανεμπόδιστα την ηρεμία και τη γαλήνη που προσφέρει η φύση.

Συντάκτης: Ελένη Γιμούκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.