Καρπούζι, ένας καλοκαιρινός θησαυρός!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο και δροσιστικό φρούτο. Περιέχει μόνο 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι, υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πολλά υγιή συστατικά. Κόψτε μια φέτα καρπούζι μετά την παραλία ή δοκιμάστε το ως ένα απογευματινό σνακ και εκμεταλλευτείτε τα έξι οφέλη του που κατευθύνουν το σώμα προς την καλή υγεία.

1. Ενυδατώνει

Το νερό είναι το μέσο για να κρατήσετε το σώμα σας ενυδατωμένο. Ωστόσο, η κατανάλωση τροφών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι το καρπούζι περιέχει 92% νερό.

2. Περιέχει σημαντικά συστατικά

Το καρπούζι είναι επίσης υψηλό σε περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και Α (με τη μορφή της β-καροτένιο) και το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, γνωστό για τη μείωση του κινδύνου της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καρκίνου του προστάτη. Παράλληλα, το κάλιο βοηθά στη μυϊκή και νευρική λειτουργία, τη ρύθμιση των ηλεκτρολυτών και της οξεοβασικής ισορροπίας του οργανισμού και τη μείωση των υψηλών κινδύνων αρτηριακής πίεσης.

3. Προλαμβάνει τον καρκίνο

Οι ερευνητές έχουν μελετήσει το λυκοπένιο στο καρπούζι για τις αντικαρκινικές επιδράσεις του.

Παρά το γεγονός ότι το λυκοπένιο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, τα αποτελέσματα είναι μικτά. Η ισχυρότερη σύνδεση φαίνεται μέχρι σήμερα να είναι μεταξύ λυκοπένιου και καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

4. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου παγκοσμίως. Διάφοροι παράγοντες του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η καρδιακή προσβολή.

Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης χοληστερόλης.

Άλλες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά στο καρπούζι κρίνονται επίσης ευεργετικά για την καρδιά, όπως οι βιταμίνες Α, Β6, C, το μαγνήσιο και το κάλιο.

5. Ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους

Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ στο καρπούζι, μπορεί να μειώσει τον πόνο των μυών. Στο πλαίσιο μιας μελέτης δόθηκε σε αθλητές χυμός καρπουζιού όπου και οδήγησε σε λιγότερο μυϊκό πόνο και ταχύτερη ανάκαμψη της καρδιακής συχνότητας.

6. Αναζωογονεί το δέρμα και τα μαλλιά

Οι βιταμίνες Α και C στο καρπούζι είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος και των μαλλιών.

Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να κάνει το κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που κρατά το δέρμα σας απαλό και τα μαλλιά σας υγιή.

Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για ένα υγιές δέρμα, δεδομένου ότι συμβάλλει στη δημιουργία και την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος. Χωρίς αρκετή βιταμίνη Α, το δέρμα φαίνεται ξηρό.

Το λυκοπένιο και το β-καροτένιο προστατεύουν το δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…