Καρότο: σύμμαχος στην καλή υγεία

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι τα καρότα κάνουν καλό στην όραση και είναι γεμάτα βιταμίνες, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα οφέλη τους είναι πολλά περισσότερα. Συμπεριλάβετε τακτικά τα καρότα στη διατροφή σας, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, ενώ επίσης είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα-καροτίνης και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Το καρότο τρώγεται ωμό, σκέτο ή ως συστατικό σε διάφορα πιάτα. Μπορείτε να το προσθέσετε σε διάφορα φαγητά, στις σαλάτες ή ως γαρνιτούρα. Το καρότο τρώγεται ακόμη μαγειρεμένο, μπορεί να γίνει τουρσί ή να γίνει χυμός. Ταιριάζει τέλεια με μήλο και πορτοκάλι.

Είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Α και κάλιο, έχει ποσότητες Βιταμίνης Ε, ενώ διαθέτει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Περιέχει φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο.

Ποια είναι όμως τα οφέλη του καρότου στην υγεία μας;

Αύξηση της γονιμότητας, αφού η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε καροτενοειδή και λυκοπένιο μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα των ανδρών, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Βοηθούν στο μαύρισμα, γιατί αν συνδυάσουμε την κατανάλωσή τους με (λογική) έκθεση στον ήλιο, θα μας χαρίσουν ένα ομοιόμορφο μαύρισμα, καθώς ευθύνονται, έστω σε μικρό βαθμό, για το σκουρόχρωμο της επιδερμίδας μας.Το καρότο περιέχει, επίσης, Βιταμίνη Ε της οποίας η έλλειψη προκαλεί ξηρότητα και αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ραγάδων και καρκίνου του δέρματος, αλλά και Βιταμίνη C η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη των ελεύθερων ριζών που σχηματίζονται από την υπεριώδη ακτινοβολία και βοηθά στη γρήγορη επούλωση τυχών εγκαυμάτων.

Δρουν προληπτικά κατά του καρκίνου, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρότα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του τραχήλου, του προστάτη, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι το καρότο, όντας πλούσιο σε φολικό οξύ, μπορεί να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας.

Προσφέρουν λαμπερό δέρμα. Οι Βιταμίνες Ε και C και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει το καρότο, εκτός από το να προστατεύουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία, μπορούν να συμβάλουν, γενικότερα, στην υγεία του και στην εξασφάλιση της λαμπερής του εμφάνισης.

Τα καροτενοειδή μετατρέπονται σε βιταμίνη Α στο σώμα μας, η οποία θρέφει τα μαλλιά και τα νύχια, προλαμβάνει τις πρόωρες ρυτίδες, την ακμή, την ξηροδερμία και τις κηλίδες του δέρματος και ευνοεί την ελαστικότητα του δέρματος, ενώ προστατεύει από την πρόωρη γήρανσή του. Τέλος, η Βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας.

Συμβάλλουν στην προστασία της όρασης. Τα καρότα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και η πλουσιότερη φυτική πηγή βήτα καροτίνης (προβιταμίνης Α). Η βήτα καροτίνη συμβάλλει στην προστασία της όρασης και ειδικά στη νυχτερινή όραση. Η ισχυρή αντιοξειδωτική δράση της βήτα καροτίνης, παρέχει επίσης προστασία από την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και την ανάπτυξη καταρράκτη, της κύριας αιτίας τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…