Καρκίνος, ημικρανίες, υπογονιμότητα και εκφοβισμός: Τα δεινά της παχυσαρκίας

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Καρκίνος, ημικρανίες, υπογονιμότητα και εκφοβισμός: Τα δεινά της παχυσαρκίαςΜέχρι τώρα έχετε ίσως ακούσει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη. Αλλά ίσως δεν γνωρίζατε ότι το επιπλέον βάρος μπορεί να έχει και άλλες σοβαρές συνέπειες για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το 10% του συνόλου της χοληδόχου κύστης, του νεφρού, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του καρκίνου θα μπορούσε να αποδοθεί σε υπερβολικό βάρος. Ένα επιβλητικό 41% των καρκίνων της μήτρας συνδέεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην επιθεώρηση The Lancet. Ακολουθούν παρακάτω τα 5 δεινά της παχυσαρκίας.

Καρκίνος

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι κάθε ένας πόντος που προστίθεται στην αύξηση του δείκτη μάζας σώματος θα οδηγήσει σε 3.790 επιπλέον καρκίνους κάθε χρόνο. Αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι ο μέσος ΔΜΣ στις ΗΠΑ αυξήθηκε περίπου κατά 2,5 μονάδες για τους άνδρες και σχεδόν κατά 4 μονάδες στις γυναίκες από το 1971, σύμφωνα με μια μελέτη του 2013.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου υπολογίζει ότι η παχυσαρκία συμβάλλει σε 34.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στους άνδρες και 50.000 σε γυναίκες κάθε χρόνο.

Ημικρανίες

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology διαπίστωσε ότι όσο υψηλότερος είναι ο δείκτης μάζας σώματος, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει κανείς σοβαρές ημικρανίες. Εκείνοι που ήταν παχύσαρκοι είχαν 81% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τουλάχιστον 14 ημικρανίες κάθε μήνα σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν ένα υγιές βάρος. Οι παχύσαρκες γυναίκες άνω των 50 ετών υπέφεραν από χρόνιους πονοκεφάλους.

Υπογονιμότητα

Οι υπέρβαρες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας. Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία διαπίστωσε ότι πάνω από το 90% των παχύσαρκων γυναικών ανέπτυξαν τη νόσο των πολυκυστικών ωοθηκών, μια κατάσταση που σχετίζεται με υπογονιμότητα.

Όπως και με τον καρκίνο, η συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας και υπογονιμότητας δεν είναι απολύτως σαφής.

Πρόωρος τοκετός

Καρκίνος, ημικρανίες, υπογονιμότητα και εκφοβισμός: Τα δεινά της παχυσαρκίαςΚαρκίνος, ημικρανίες, υπογονιμότητα και εκφοβισμός: Τα δεινά της παχυσαρκίαςΓια τις παχύσαρκες γυναίκες που μένουν έγκυες, η ανησυχία δεν τελειώνει εδώ. Μια μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης διαπίστωσε ότι η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να έχει πρόωρο τοκετό, ειδικά όταν ο δείκτης μάζας σώματός της είναι 35 ή υψηλότερος.

Οι συγγραφείς της μελέτης υποθέτουν ότι τα υψηλά επίπεδα λίπους μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και να αποδυναμώσουν τη μήτρα. Όποια και αν είναι η αιτία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Η πρόωρη γέννηση είναι η κύρια αιτία θανάτου των βρεφών και της μακροχρόνιας αναπηρίας.

Εκφοβισμός

Μια μελέτη του Yale διαπίστωσε ότι το βάρος είναι ο νούμερο ένα λόγος που οι άνθρωποι υφίστανται εκφοβισμό σε οποιαδήποτε ηλικία. Όπως γνωρίζουμε, όσοι υφίστανται εκφοβισμό έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας.

«Περισσότερο από το 40% των παιδιών που αναζητούν θεραπεία για την απώλεια βάρους δηλώνουν ότι έχουν δεχθεί απειλές ή πείραγμα από ένα μέλος της οικογένειας» είπε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Rebecca Puhl. «Όταν ρωτήσαμε παχύσαρκες γυναίκες που δέχθηκαν εκφοβισμό, το 72% σημείωσε ότι ήταν κάποιος από την οικογένειά τους.»

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…