Καριέρα: Ο σωστός τρόπος να διεκδικήσετε την αναγνώριση που σας αξίζει

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Ο κάθε άνθρωπος στην καριέρα του, κερδίζει την αποδοχή και την αναγνώρισή του με μεγάλη προσπάθεια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στην οικοδόμηση της απόδοσής τους, ενώ ξεχνούν πώς να χτίσουν υγιείς σχέσεις μέσα στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Ενώ όλοι κάνουμε όλα τα απαραίτητα για να γίνουμε αποδεκτοί, στοχεύοντας στην καλύτερη απόδοσή και αναγνώρισή μας, η υπερπροσπάθειά μας μπορεί να μην είναι αρκετή για να κερδίσουμε το επίπεδο εμπιστοσύνης που χρειαζόμαστε.

Είναι μία πολύ γνώριμη σε όλους ιστορία, ένας υπάλληλος να υποτιμάται για τη συμβολή του στην εργασία έως ότου, είτε ένα πιο επιτυχημένο άτομο να χρειαστεί τη βοήθειά του, είτε να αναγκαστεί να σώσει μία κατάσταση όταν όλοι οι άλλοι αποτύχουν. Κάτι που συμβαίνει σε τόσους πολλούς ανθρώπους ακριβώς επειδή αισθάνονται υποτιμημένοι στην εργασία τους και επιθυμούν τη στιγμή που θα λάβουν την αναγνώριση που τους αξίζει.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βεβαιωθούμε ότι η ικανότητά μας να συνεισφέρουμε στην εργασία αναγνωρίζεται από τους ανθρώπους του εργασιακού μας περιβάλλοντος;

1.Ορθώνουμε το ανάστημά μας

Δεν αναφερόμαστε σαφώς σε εντάσεις, τσακωμούς ή επιπλήξεις μεταξύ των εργαζομένων. Μεγάλο μέρος της ζωής μας είναι προγραμματισμένο, πριν ακόμα από την είσοδό μας στο χώρο εργασίας. Εάν παίζουμε σε μια αθλητική ομάδα, ο προπονητής μας είναι αυτός που αποφασίζει πότε θα παίξουμε. Οι δάσκαλοί μας είναι αυτοί που αποφασίζουν αν έχουμε τα προσόντα να παρακολουθήσουμε συγκεκριμένα μαθήματα.

Συχνά φοβόμαστε ή είμαστε διστακτικοί στο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στον εργασιακό μας χώρο. Δεν χρειάζεται όμως να περιμένουμε να μας ζητηθεί να συμμετάσχουμε σε κάθε έργο. Όταν υιοθετούμε τους στόχους του οργανισμού ή της εταιρείας στην οποία εργαζόμαστε ως δικούς μας, τότε το κίνητρό μας θα μας βοηθήσει να παρατηρήσουμε τις νέες ευκαιρίες όταν εμφανίζονται, για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.

  1. Επικεντρωνόμαστε στα αποτελέσματα

Φυσικά, οι πρωτοβουλίες φέρουν και μεγάλη ευθύνη. Και η ευθύνη στην ουσία είναι το βάρος της αντιμετώπισης ενός προβλήματος που ενδέχεται να προκύψει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δίνεται η απαραίτητη προσοχή στις λεπτομέρειες. Δεν αρκεί να φροντίζουμε για το μεγαλύτερο μέρος μιας εργασίας. Πρέπει να το ολοκληρώνουμε σωστά, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι που είναι πάνω από εμάς γνωρίζουν ποιοι είμαστε και μπορούν να αναγνωρίσουν τη δουλειά μας.

  1. Εκφράζουμε την εκτίμησή μας

Είναι κάπως άβολο να αφήνουμε τους άλλους ανθρώπους να γνωρίζουν πόσο καλή δουλειά έχουμε κάνει και να επισημαίνουμε διαρκώς τις επιτυχίες μας. Και αυτοί οι άνθρωποι που μιλούν συνεχώς για τα δικά τους επιτεύγματα, εν τέλει αναπτύσσουν μια κακή φήμη στον εργασιακό χώρο και τους συναδέλφους τους.

Μια εναλλακτική λύση είναι να μοιραστούμε την επιτυχία με όλους όσοι βοήθησαν στην ολοκλήρωση ενός έργου. Εάν είμαστε μέλος μιας ομάδας που έχει αναλάβει ένα μεγάλο έργο, μπορούμε να συγχαρούμε όλους όσοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο σ’ αυτό. Αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους, ενισχύουμε τις προσπάθειες της ομάδας. Επιπλέον, οι άνθρωποι που λαμβάνουν αναγνώριση, θα αναγνωρίσουν και αυτοί με τη σειρά τους τον ρόλο που έπαιξαν στο έργο.

Με αυτά τα βήματα, ο προϊστάμενός μας θα παρατηρήσει ότι συμμετέχουμε σε επιτυχημένα έργα και ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες. Επιπλέον, βοηθώντας τους συναδέλφους μας, όπως και τον εαυτό μας, δημιουργούμε τις βάσεις για μια σειρά εργασιακών σχέσεων που θα μας βοηθήσουν να επιτύχουμε ακόμα περισσότερα στο μέλλον.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.