“Κάψτε” θερμίδες και λίπος… με τις δουλειές του σπιτιού!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Εντελώς ανέξοδα και χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσετε στο γυμναστήριο, είστε σε θέση να κρατηθείτε σε φόρμα… με εναλλακτικό τρόπο! Μπορεί η «γενική» καθαριότητα να βρίσκεται στη λίστα των αγγαρειών, αλλά «καίει» θερμίδες και γυμνάζει το σώμα σας. Γι’ αυτό, δείτε με άλλο μάτι τις δουλειές του σπιτιού, πιάστε το ξεσκονόπανο στα χέρια και χάστε το περιττό βάρος, ενώ παράλληλα κρατάτε αστραφτερό το διαμέρισμά σας.

«Προπονηθείτε» στο… σπίτι!

Φορέστε τα λαστιχένια γάντια και χάστε 200 θερμίδες σε μισή ώρα μέσα από τις δουλειές του σπιτιού! Το σιδέρωμα, το σφουγγάρισμα και το ξεσκόνισμα των ραφιών προπονούν τους μύες του σώματος και αποτελούν την ιδανική λύση σε περίπτωση που το γυμναστήριο δεν «χωρά» μέσα στο 24ωρο σας. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ulster επικεντρώθηκε πάνω στη σωματική δραστηριότητα 4.600 ατόμων. Περίπου το 42% των συμμετεχόντων έκανε 150 λεπτά μέτρια ή έντονη άσκηση μέσα στην εβδομάδα, ενώ τα 2/3 αυτών ανέφεραν ότι δαπανούσαν 10 λεπτά την εβδομάδα για δουλειές του σπιτιού.

Περισσότερο χρόνο στις οικιακές δουλειές σπαταλούσαν, βέβαια, οι νοικοκυρές και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας! «Οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να γυμνάσουν το σώμα. Η άσκηση δεν περιορίζεται μόνο στο γυμναστήριο. Ωστόσο, το σιδέρωμα και το πλύσιμο των πιάτων δεν θεωρείται η κύρια μέθοδος για να χάσετε θερμίδες», ισχυρίζονται οι ερευνητές του Ulster.

Σκούπισμα και σφουγγάρισμα του πατώματος

Εάν βάλετε για 30 λεπτά ηλεκτρική σκούπα χάνετε περίπου 130 θερμίδες, όταν η μισή ώρα έντονης ποδηλασίας καίει 400 θερμίδες. «Ναι» σίγουρα υπάρχει μεγάλη απόκλιση… αλλά το σκούπισμα δεν είναι το ίδιο κουραστικό. Για να κάψετε περισσότερες θερμίδες, κάντε ένα βαθύ κάθισμα κάθε φορά που βουτάτε τη σφουγγαρίστρα στον κουβά με το νερό. Έτσι, θα γυμνάσετε περισσότερο τους κοιλιακούς σας. Βέβαια, εάν τρίψετε το πάτωμα με τα χέρια σας, θα χάσετε μέχρι και 350 θερμίδες την ώρα, όταν με το κλασσικό σφουγγάρισμα απαλλάσσεστε από 150 θερμίδες.

Ξεσκόνισμα σε ψηλά ράφια

Σταθείτε στις μύτες των ποδιών σας και σκύψτε για να ξεσκονίσετε τα ψηλά ράφια. Έτσι, θα γυμνάσετε την περιοχή της γάμπας. Εναλλακτικά, σταθείτε στο ένα πόδι και σηκώστε το άλλο στο πλάι, ενώ ξεσκονίζετε, ώστε να ενδυναμώσετε τους γοφούς, τους κοιλιακούς και τους γλουτιαίους μύες. Παράλληλα, το καθάρισμα των παραθύρων μπορεί να σας απαλλάξει από 167 θερμίδες μέσα σε μισή ώρα.

Ανέβασμα σκάλας με το καλάθι των απλύτων

Εάν κρατήσετε το καλάθι με τα άπλυτα και τα μεταφέρετε από όροφο σε όροφο, αυτόματα γυμνάζετε το πάνω κομμάτι του σώματός σας και τους ώμους σας. Σε περίπτωση που μένετε σε διώροφο σπίτι, εκμεταλλευτείτε το, μεταφέροντας τα άπλυτα, τη σφουγγαρίστρα ή ό,τι άλλο χρειαστεί από τον κάτω όροφο στον επάνω. Να θυμάστε ότι ανεβαίνοντας την εσωτερική σκάλα, μπορείτε να χάσετε μέχρι και 15 θερμίδες το τρίλεπτο…

Κούρεμα του γκαζόν και κηπουρική

Εάν έχετε αυλή ή κήπο, χρησιμοποιήστε την κηπουρική σαν μια νέα γυμναστική! Το φύτεμα λίγων λουλουδιών ή λαχανικών, το σκάψιμο και το κούρεμα του γκαζόν μπορεί να σας γλιτώσει από 400 θερμίδες ανά ώρα. Έτσι, θα πείτε αντίο στο χθεσινό γλυκό που φάγατε το βράδυ. Για παράδειγμα, εάν κουρέψετε το γκαζόν με τη μηχανή για 30 λεπτά θα χάσετε 215 θερμίδες… δηλαδή όσες περίπου θα καίγατε μετά από το περπάτημα μισής ώρας.

Καθαρίστε τα πλακάκια του μπάνιου

Τεντωθείτε και τρίψτε τα πλακάκια του μπάνιου για να κάψετε έως και 260 θερμίδες την ώρα. Με άλλα λόγια, θα «κάψετε» το μεσημεριανό burger και τις τηγανητές πατάτες. Ο χώρος του μπάνιου χρειάζεται περισσότερο τρίψιμο, με αποτέλεσμα μέσα σε 15 λεπτά να νιώθετε τους μύες των χεριών σας να «καίνε». Παράλληλα, με αυτή την αίσθηση θα έχετε κάψει και 90 θερμίδες!

Στρώσιμο του κρεβατιού

Φτιάξτε τα μαξιλάρια, ισιώστε το πάπλωμα και παράλληλα κάνετε ένα βαθύ κάθισμα. Έτσι, θα γυμνάσετε την πλειοψηφία των μυών του κάτω μέρους του σώματος, όπως είναι οι προσαγωγοί. Μπορεί να θεωρείται μια πιο «ελαφριά» δουλειά, αλλά είναι ικανή να κάψει πάνω από 170 θερμίδες.

Το πλύσιμο του αυτοκινήτου

Αντί να πληρώνετε το καθαριστήριο για να σας πλύνει το αμάξι, κάντε το εσείς οι ίδιοι και εξασκήστε τα χέρια και τους κοιλιακούς σας. Πέρα από την εξοικονόμηση χρημάτων, θα χάσετε 143 θερμίδες σε 30 λεπτά εξαιτίας της εγρήγορσης και του τριψίματος και θα απομακρυνθείτε από τις τύψεις για το χθεσινό βραδινό fast food.

Tips για να «κάψετε» θερμίδες πιο εύκολα

– Για να χαρίσετε μια όμορφη λάμψη στα έπιπλά σας, χρησιμοποιήστε γυαλιστικό κερί και όχι σπρέι. Έτσι, θα προπονήσετε τα χέρια σας.

– Κρατήστε το καλάθι με τα ασιδέρωτα ρούχα στο πάτωμα… και όχι πάνω στο τραπεζάκι του σαλονιού ή σε μια καρέκλα! Με αυτό τον τρόπο, θα πρέπει συνέχεια να τεντώνεστε και να λυγίζετε τα πόδια σας, ώστε να φτάσετε τα ρούχα.

– Κρατήστε δροσερό το δωμάτιό σας και κάψτε περισσότερες θερμίδες, καθώς το σώμα σας θα προσπαθήσει να παραμείνει ζεστό, «καίγοντας» θερμίδες. Με άλλα λόγια, φορέστε ένα t-shirt και ένα σορτσάκι και μην ανάψετε το air condition για να ζεσταθείτε.

– Προγραμματίστε τις δουλειές του σπιτιού σας με τέτοιο τρόπο, ώστε να αναβοκατεβαίνετε συχνά την εσωτερική σκάλα του σπιτιού. Για παράδειγμα, αδειάστε το πλυντήριο των πιάτων στην κουζίνα και μετά στρώστε το κρεβάτι του επάνω ορόφου. Στη συνέχεια, κατεβείτε για να καθαρίσετε το μπάνιο στο ισόγειο.

– Μαγειρέψτε δημιουργικά και μην επιλέγετε το έτοιμο γεύμα στο φούρνο μικροκυμάτων. Πιο συγκεκριμένα, «ελιχθείτε» μέσα στην κουζίνα, ζυμώστε ψωμί και ανακατέψτε με δύναμη. Έτσι, θα γυμνάσετε τα χέρια σας και όχι μόνο.

– Εκμεταλλευτείτε το ρυθμό της αναπνοής σας. Κατά τη διάρκεια των δουλειών του σπιτιού, αναπνεύστε με το σωστό και ισορροπημένο τρόπο. Όταν θα γίνει η βαθιά αναπνοή δεύτερη «φύση» σας, όχι μόνο θα «κάψετε» περισσότερες θερμίδες, αλλά θα γεμίσετε με οξυγόνο το σώμα και τον εγκέφαλό σας.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.