Κάποιοι χρειάζονται καθαρό λίπος
Τα υγιή λίπη αναφέρονται σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά που έχουν οφέλη για την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τη χοληστερόλη LDL που συνήθως φράζει στις αρτηρίες. Αυτά τα λίπη βοηθούν στη μείωση του σακχάρου στο αίμα και της ινσουλίνης μειώνοντας έτσι τους κινδύνους του διαβήτη τύπου 2.
Τα μονοακόρεστα λίπη είναι τα πιο υγιεινά, καθώς συμβάλλουν στη μείωση των κινδύνων εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, έχουν υγιεινά θρεπτικά συστατικά και δρουν ως αντιφλεγμονώδη. Τα πολυακόρεστα λίπη, από την άλλη πλευρά, είναι κυρίως ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που ευθύνονται για την κυτταρική ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το Ωμέγα-3 είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία της καρδιάς. Παρακάτω είναι τα τρόφιμα που χρειάζεστε γιατί έχουν υγιή λίπη.
Ελιές
Ένα φλιτζάνι ελιές περιέχει δεκαπέντε γραμμάρια μονοακόρεστων λιπών. Η ποικιλία των ελιών που καταναλώνετε δεν έχει σημασία, διότι οι ελιές έρχονται με διαφορετικά ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά όπως το φυτοθρεπτικό και η υδροξυτυροσόλη που συνδέεται με την πρόληψη του καρκίνου. Οι ελιές είναι η λύση σε περίπτωση που έχετε αλλεργίες καθώς λειτουργούν ως αντιισταμινικά. Μην καταναλώνετε περισσότερες από δέκα μικρές ή πέντε λιπαρές ελιές.
Φιστίκια και αμύγδαλα
Τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα κάσιους έχουν πολλά ακόρεστα υγιή λίπη. Τα φιστίκια έχουν ζεαξανθίνη και λουτεΐνη. Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και καροτενοειδή, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών. Χρειάζεται μόνο να παίρνετε μια χούφτα σε καθημερινή βάση για να αποκομίζετε τα μέγιστα οφέλη.
Αβοκάντο
Ένα μέτριο αβοκάντο περιέχει είκοσι τρία γραμμάρια μονοακόρεστου λίπους. Ένα μέτριο αβοκάντο έχει σαράντα τοις εκατό ίνα που χρειάζεται το σώμα. Είναι φυσικά ελεύθερη χοληστερόλης, φυσικού νατρίου και η σωστή πηγή της λουτεΐνης που είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει την όραση. Πρέπει να θυμάστε ότι το αβοκάντο είναι πλούσιο σε θερμίδες και πρέπει να τρώτε ένα κομμάτι κάθε φορά. Το αβοκάντο καταναλώνεται όταν είναι ώριμο.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο είναι μονοακόρεστο υγιές έλαιο, είναι χρήσιμο για τη μείωση κινδύνου του καρκίνου, διαβήτη και καρδιακών παθήσεων. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι ελιές έχουν συστατικά Seco iridoids και συστατικά ελαϊκού οξέος για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης του σώματός σας. Πρέπει να επιλέξετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο για να έχετε τα μέγιστα οφέλη για την υγεία, επειδή η διαδικασία εξαγωγής είναι ελάχιστη. Μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο παράγει 120 θερμίδες.
Αυγά
Το αυγό αποτελεί τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, Β12, φολικό οξύ και σημαντικές ποσότητες σιδήρου. Ένα μέτριο αυγό (περίπου 60γρ.) περιέχει 7 γρ. πρωτεΐνης, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό περιέχεται στο ασπράδι, και παρέχει κατά μέσο όρο 70-80 θερμίδες. Η πρωτεΐνη του αυγού περιέχει όλα τα 9 ουσιώδη απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός και 2 αυγά παρέχουν τόση πρωτεΐνη όση 100γρ. κρέατος ή ψαριού. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι 7γρ. τα περισσότερα από αυτά περιέχονται στον κρόκο και τα 2/3 των λιπαρών οξέων είναι ακόρεστα. Η σύνθεση του αυγού σε λιπαρά οξέα είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την υγεία.
Πλήρως λιπαρό γάλα
Οι ερευνητές λένε ότι η κατανάλωση πλήρων λιπαρών γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λίπος έχει οφέλη στον έλεγχο του βάρους. Μειώνει τους κινδύνους του διαβήτη τύπου 2. Ένα ποτήρι πλήρους γάλακτος έχει οκτώ γραμμάρια λίπους. Το λίπος στα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση της βιταμίνης D και A, επειδή είναι διαλυτά στα λίπη. Ένα φλιτζάνι γάλα είναι αρκετό για την κατανάλωσή σας καθημερινά.
Χοιρινό και βοδινό
Στην πραγματικότητα, η μπριζόλα δεν είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως πιστεύετε. Περιέχει 5 γραμμάρια ακόρεστου λίπους και 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Το άπαχο κρέας είναι η σωστή πηγή ψευδαργύρου, σιδήρου και πρωτεϊνών που είναι σημαντικές για τις ενεργές γυναίκες. Οι αδύναμες κοπές χοιρινού κρέατος αποτελούν επίσης ζωτική πηγή λιπών όταν λαμβάνονται με μέτρο. Το μεταποιημένο και ωριμασμένο χοιρινό κρέας περιέχει συντηρητικά όπως το νάτριο και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
Καρύδια
Τα καρύδια είναι η σωστή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών ουσιών, ειδικότερα του α-λινολεϊκού οξέος, και ενός ωμέγα-3 που γεννιέται στα φυτά. Μια καθημερινή χούφτα ξηρών καρπών είναι χαμηλή στη χοληστερίνη LDL καθώς και στη βελτίωση της λειτουργικότητας των αιμοφόρων αγγείων. Σύμφωνα με έρευνα, η κατανάλωση αυτών των ξηρών καρπών είναι καλύτερη από τη συμμετοχή σε ασκήσεις για τη μείωση του λίπους της κοιλιάς και οδηγεί στη μείωση του κινδύνου πήξης του αίματος που προκαλεί καρδιακή προσβολή ενισχύοντας έτσι την υγεία των αρτηριών.