Κάποιες φορές για να μάθεις πρέπει να πονέσεις

Συντάκτης: Δήμητρα Αγραπίδη

Οι απογοητεύσεις, ο πόνος και η ταλαιπωρία είναι ίσως οι δυσκολότεροι τρόποι να πάρεις ένα καλό μάθημα, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς, είναι οι καλύτεροι τρόποι να μάθεις τι είναι σημαντικό.

Αυτό το συναίσθημα στο βάθος της καρδιάς σας, αυτά τα ανεξέλεγκτα δάκρυα, αυτή η στιγμή της απόλυτης απόγνωσης, όταν νιώθετε ότι αποτύχατε μετά από μια συγκλονιστική πραγματικότητα μιας κατάστασης, αυτές είναι στιγμές που πραγματικά δεν πρέπει ποτέ να αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί.

Αυτό το συναίσθημα θα σας στοιχειώνει κάθε φορά που αντιμετωπίζετε μια παρόμοια κατάσταση, θα σας υπενθυμίσει το πώς αισθανθήκατε, το τι περάσατε, για πόσο καιρό χρειάστηκε να ξεπεράσετε εκείνη τη στιγμή, θα συνειδητοποιήσετε τι είναι σημαντικό. Θα πρέπει όμως να σκεφτείτε πρώτα τον εαυτό σας. Να υποσχεθείτε ότι ποτέ ξανά δεν θα αισθανθείτε με τον ίδιο τρόπο ό,τι και αν συμβεί και πως θα σηκωθείτε και με ψηλά το κεφάλι θα αντιμετωπίσετε τα γεγονότα.

Θα απογοητευτείτε από πολλούς ανθρώπους, αλλά έτσι θα μάθετε να μην βρίσκετε δικαιολογίες για όσους σας ενδιαφέρουν αλλά εκείνοι δεν σας αντιμετωπίζουν με σεβασμό. Θα μάθετε να μην δίνετε σε κάποιον ευκαιρίες, αν σας δίνουν συνεχώς λόγους να αμφιβάλλετε. Θα μάθετε τελικά τον τρόπο να πείτε αντίο και να απομακρυνθείτε μόνοι σας από κάθε τι τοξικό.

Η ζωή σας δεν θα σας διδάσκει πάντα τα σημαντικά μαθήματα με καλούς τρόπους. Τα περιστατικά που μας αλλάζουν και οι συνθήκες που μας αναγκάζουν να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, τους δαίμονες ή τις αδυναμίες μας δεν έρχονται με ένα όμορφο και παρήγορο τρόπο, έρχονται σαν μια καταιγίδα που σκουπίζει όλα όσα ξέρατε και πιστέψατε κάποτε και αλλάζει τα πάντα για να τα δείτε από μια εντελώς νέα προοπτική.

Ίσως να φαντάζει άδικο ότι κάθε φορά που πρέπει να μάθουμε κάτι τόσο πολύτιμο, πρέπει να περάσουμε από έναν τυφώνα συναισθημάτων ή η ζωή μας πρέπει να καταρρεύσει, αλλά εάν μας σώζει από μια ζωή μεγαλύτερων απογοητεύσεων μπορεί να αξίζει τον κόπο.

Εάν ο πόνος είναι αναπόφευκτο μέρος της ζωής, τότε το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να τον ελαχιστοποιήσουμε. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να τον αποφύγουμε κάθε φορά, αλλά ίσως μπορούμε να οπλισθούμε με εργαλεία όπως δύναμη, ανθεκτικότητα, σοφία, λογική και πίστη, ώστε να μπορούμε να προστατευθούμε από τη σοβαρότητα αυτού του πόνου. Δεν είμαστε σίγουρα σε θέση να επιλέξουμε τον πόνο ή το μάθημα που μας ετοιμάζει η ζωή το σίγουρο είναι ότι πάντα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε μας τύχει, αφού το κάθε τι που συμβαίνει είναι ένα καλό μάθημα για την επόμενη φορά.

Συντάκτης: Δήμητρα Αγραπίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.