Κάντε zero waste αγορές

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα

Πάτε για ψώνια και βγαίνετε από τα μαγαζιά με δεκάδες πλαστικές σακούλες στα χέρια σας, έχοντας ψωνίσει προϊόντα, τυλιγμένα, σε ακόμα περισσότερο πλαστικό;  Σίγουρα, γνωρίζετε ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και ότι πρέπει να το προστατέψουμε, προσπαθώντας να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα, αλλά αυτό πρέπει να γίνει στάση ζωής. Η απλή γνώση δεν αρκεί.

Αν, λοιπόν, θέλουμε να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, μπορούμε να αρχίσουμε, εφαρμόζοντας την πρακτική zero waste, δηλαδή, μηδενικά απόβλητα, αποφεύγοντας τη χρήση πλαστικών για τα ψώνια μας και προσέχοντας τα προϊόντα που αγοράζουμε.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Zero waste: Τι είναι και γιατί μπορεί να σώσει τον πλανήτη


Όταν βρισκόμαστε σε ένα μαγαζί, έχουμε τον έλεγχο του τι θα αγοράσουμε και, μέσω αυτού, αποκτάμε μία συλλογική δύναμη. Αυτή η δύναμη μπορεί να οδηγήσει σε θετική αλλαγή, πολύ πέρα από εμάς. Γι΄ αυτό, το να ψωνίζουμε ηθικά και με γνώμονα το συλλογικό καλό και το καλό του πλανήτη είναι πιο σημαντικό από ποτέ.

Δείτε, λοιπόν, μερικούς τρόπους για zero waste αγορές τροφίμων:

1. Προγραμματίστε από πριν τι θα αγοράσετε

Μπορεί να ακούγεται βαρετό να πρέπει, κάθε φορά, να υπολογίσετε, λεπτομερώς, τις σας λείπει από το ψυγείο, ώστε να το αναπληρώσετε, αλλά είναι μία καλή συνήθεια. Τουλάχιστον, κάντε μία πρόχειρη λίστα, πριν πάτε για ψώνια. Έτσι, θα ψωνίζετε πιο στοχευμένα, αυτά ακριβώς που σας λείπουν, θα συγκρατείστε και δε θα αγοράζετε υπερβολικά μεγάλη ποσότητα τροφίμων. Θα αγοράζετε μόνο όσα ξέρετε ότι, σίγουρα, θα καταναλώσετε, μειώνοντας τη σπατάλη φαγητού και τα απόβλητα, ενώ θα κάνετε και οικονομία.  

2. Αγοράστε χύμα τροφές

Αφού προγραμματίσετε τα ψώνια σας με λίστες, δείτε ποια είδη τροφίμων μπορείτε να αγοράσετε χύμα. Προϊόντα όπως αλεύρι, δημητριακά, ξηροί καρποί, βρώμη κ.ά., μπορούν να βρεθούν χύμα, σε ορισμένα καταστήματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να χρησιμοποιείτε λιγότερο πλαστικό και να μειώσετε τα απόβλητα. Επίσης, εκτός από τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες αγορών, είναι καλή ιδέα να έχετε και τσάντες για τα χύμα τρόφιμα που αγοράζετε. Τις χάρτινες σακούλες που παίρνετε από τα σουπερμάρκετ ή τα μανάβικα, αποθηκεύστε τες και για επόμενες χρήσεις, αντί να τις πετάτε, αμέσως.  

3. Αγοράστε προϊόντα από eco-friendly μάρκες

Όσο και να το αποφεύγετε, αναπόφευκτα, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αγοράσετε κάτι που είναι συσκευασμένο με πλαστικό. Προσπαθήστε, λοιπόν, να ψωνίζετε από εταιρείες που χρησιμοποιούν συσκευασίες προϊόντων από ανακυκλώσιμα υλικά ή υλικά που μπορούν να κομποστοποιηθούν. Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να κάνετε μία έρευνα για να ενημερωθείτε από που μπορείτε να κάνετε τέτοιες αγορές.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βάζοντας στη ζωή μας την κομποστοποίηση


4. Δημιουργήστε νέες συνήθειες και γίνετε δημιουργικοί

Κάντε συνήθεια το να βάζετε τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες των αγορών σας σε ένα εύκολα προσβάσιμο σημείο που βρίσκεται στο οπτικό σας πεδίο, ώστε να μη ξεχνάτε, ποτέ, να τις παίρνετε, πριν φύγετε για τις αγορές σας. Γίνετε, επίσης, όσο πιο δημιουργικοί μπορείτε με αυτά που τρώτε. Ψωμί, σάλτσες, σως, χούμους και πολλά άλλα, είναι μερικά τρόφιμα που μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας, αν έχετε τον χρόνο και την όρεξη, αντί να τα αγοράζετε έτοιμα και να χαλάτε λεφτά. Δείτε τι μπορείτε να δημιουργήσετε και θέστε προκλήσεις στον εαυτό σας, αντί να το βλέπετε σαν αγγαρεία.

Το να ψωνίζουμε βιώσιμα, μπορεί να γίνει και με μικρές καθημερινές πράξεις. Δεν μπορούμε να αποβάλλουμε, τελείως, τα απόβλητα από τη ζωή μας, αλλά μπορεί ο καθένας μας να βάλει το λιθαράκι, κάνοντας το καθήκον του και ενθαρρύνοντας τους άλλους γύρω του να κάνουν το ίδιο. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψώνια με το μυαλό στην ανακύκλωση

Συντάκτης: Ευρυδίκη Αγάτσα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.