Κάντε το χόμπυ σας επάγγελμα

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Ξέρετε την άποψη που κυκλοφορεί ότι αν κάνεις το χόμπυ σου επάγγελμα θα το σιχαθείς. Είναι η άποψη που έχει αποτρέψει εκατοντάδες ανθρώπους να ακολουθήσουν αυτό που αγαπάνε, με αποτέλεσμα να καταλήξουν σε δουλειές που δεν τους λένε τίποτα, καθαρά για βιοπορισμό.

Ποιος είναι όμως αυτός που λέει ότι αν κάνεις αυτό που αγαπάς δεν θα έχεις επιτυχία και δεν θα βγάλεις χρήματα; Με τι τεκμήρια έχουμε καταλήξει να πιστεύουμε αυτή την άποψη και να την αναπαράγουμε ως κλισέ;

Η ιστορία είναι γεμάτη από ανθρώπους που διέπρεψαν κάνοντας απλώς το χόμπυ τους επάγγελμα. Μουσικούς, καλλιτέχνες γενικά, επιστήμονες, εμπόρους, επιχειρηματίες, σεφ… Ειδικά στη μετά κρίσης εποχή, άπειροι άνθρωποι βρήκαν το θάρρος και ξεκίνησαν δική τους δραστηριότητα με κινητήριο δύναμη το πάθος τους.

Οφέλη του να ακολουθήσεις το πάθος σου

1. Αν ακολουθήσεις το πάθος σου έχει συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις, γιατί ήδη διαθέτεις κάποιες βασικές δεξιότητες που απαιτούνται.

2. Όταν έχεις πάθος το εκπέμπεις, με αποτέλεσμα να γίνεσαι ελκυστικός στους άλλους. Ο έρωτας, ο βήχας και το πάθος δεν κρύβονται.

3. Όταν μιλάς με πάθος για αυτό που κάνεις, έχεις πειθώ. Το πάθος είναι από τα πιο ισχυρά επιχειρήματα για να πείσεις κάποιον να σε βοηθήσει στη δουλειά σου, να σε ακολουθήσει, να επενδύσει στην ιδέα σου. Δυστυχώς, το πάθος δεν είναι ικανότητα και άρα δεν διδάσκεται και δεν καλλιεργείται. Πηγάζει από την αγάπη που έχεις γι’ αυτό που κάνεις. Άρα, αν δεν έχεις αγάπη, δεν έχεις πάθος.

4. Αν κάνεις το πάθος σου επάγγελμα, οι πιθανότητες λένε ότι θα βγάλεις χρήμα. Υπάρχουν άπειρα παραδείγματα πολυεκατομμυριούχων (βλ. Μπιλ Γκεϊτς, Στήβ Τζόμπς) που μετέτρεψαν το πάθος/χόμπυ τους σε μηχανή που παράγει χρήμα. Όπως λέει χαρακτηριστικά ένας φίλος μου, σε “κοφτήριο”.

5. Αν κάνεις το χόμπυ σου επάγγελμα θα περνάς καλά. Αφού αγαπάς αυτό που κάνεις, θα απολαμβάνεις την κάθε μέρα στη δουλειά. Σύμφωνοι, η δουλειά είναι βιοπορισμός. Αλλά γιατί να μην επιλέξεις μια δουλειά στο κάτω κάτω, που να προσφέρει και απόλαυση; Εφόσον ξοδεύουμε τουλάχιστον το 1/3 της ημέρας μας στη δουλειά, πως είναι δυνατόν να θυσιάζουμε αυτό το χρόνο σε κάτι που δεν μας αρέσει, λες και σε εκείνο το χρόνο δεν ζούμε. Υποτίθεται ότι δουλεύουμε για να ζούμε και όχι ζούμε για να δουλεύουμε.

6. Το ισχυρότερο επιχείρημα που υποστηρίζει ότι δεν θα έπρεπε να κάνεις το χόμπυ σου επάγγελμα, είναι ότι τότε θα πρέπει να δουλεύεις κατά παραγγελία, άρα αναγκαστικά και επομένως κάποια στιγμή θα το σιχαθείς. Αυτό όμως αποτελεί μύθο. Η όλη λογική ακολουθία του επιχειρήματος δεν έχει καμία τεκμηρίωση. Ιστορικά δε, αποδεικνύεται ότι είναι μύθος. Ο Μιχαήλ Άγγελος ζωγράφισε την Καπέλα Σιξτίνα κατά παραγγελία. Ο Λεονάρντο Ντα Βίτσι έκανε δεκάδες από τις ευφάνταστες κατασκευές του κατά παραγγελία. Ο δικός μας Μίμης Πλέσσας έχει γράψει τη μουσική για θεατρικά έργα και μιούζικαλ, όποτε του ζητήθηκε. Σε τι αφαίρεσε το ταλέντο και την έμπνευσή του το γεγονός ότι ήταν παραγγελία; Και ο Μάνος Χατζηδάκις έχει γράψει μοναδικές συνθέσεις για τον κινηματογράφο, αφήνοντας το στίγμα του στην ανθρωπότητα.

Μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε την άποψη για το χόμπυ-πάθος που γίνεται επάγγελμα;

ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ

Ποια είναι η δική σας άποψη; Γράψτε μας στα σχόλια κάτω από το άρθρο αν είναι καλό κατά τη γνώμη σας να κάνεις το χόμπυ σου επάγγελμα και γιατί; Τι παραδείγματα έχετε από τη ζωή σας;

Θα ήταν πολύτιμο να μοιραστείτε τις σκέψεις σας για ένα τόσο σημαντικό θέμα που μας αφορά όλους.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…