Κάνοντας τα πράγματα αλλιώς- η επικοινωνία στα ζευγάρια

Συντάκτης: Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη, Ψυχολόγος

Η ψυχοθεραπεία λέμε είναι μία εμπειρία επανόρθωσης. Μία νοητικο- συναισθηματική αλλαγή που έρχεται μέσα από το άνοιγμα στην θεώρηση των πραγμάτων και το συναισθηματικό άνοιγμα και νόημα αυτού. Είναι η επαναδιατύπωση της ιστορίας μας μέσα από ένα πλαίσιο με λιγότερο κόστος για τον άνθρωπο, επιτρέποντάς του την αλλαγή μέσα του και στις σχέσεις του με τους άλλους.

Κι αυτό είναι δυνατό μέσα από την θεραπευτική σχέση που ο θεραπευόμενος  ακουμπά την ιστορία του και δοκιμάζει άλλες εναλλακτικές και μαθαίνει να ακούει το σώμα και την ψυχή του σε σχέση με την δική του προσωπική ιστορία και βίωμα, το ρόλο του μέσα στην οικογένειά του και το ρόλο που εκείνος διάλεγε για τον ίδιο στις σχέσεις του με το σύντροφο, το φίλο, τον συνάδελφο, τα πρόσωπα εξουσίας, τα παιδιά του και τους γεννήτορες και τα αδέρφια του.

Η αφήγηση αυτή αποκτά νόημα και επιτρέπει στον άνθρωπο να δοκιμάσει να σχετιστεί με τον τρόπο του, τον τρόπο που το έκανε τόσα χρόνια με το θεραπευτή/τρια του. Εκεί, είναι που η πραγματική θεραπεία ξεκινά. Όταν ο άνθρωπος κάνει αυτό που πάντα έκανε, αλλά στη θεραπεία, στο χώρο και το χρόνο που μπορεί να το ζήσει αλλιώς. Τώρα το ζει με το θεραπευτή του που θα το νοηματοδοτήσουν μαζί και θα έχει την ευκαιρία αυτή η εμπειρία να γίνει δικό του όφελος. Δεν θα είναι ακόμη μία πληγή, μία αποτυχία, παρά αυτή η εμπειρία και η δουλειά που θα ακολουθήσει θα αποτελέσει τη δική του δύναμη. Κάπως έτσι το εν δυνάμει του, γίνεται η δύναμή του. 

Τι συμβαίνει στα ζευγάρια;

Στα ζευγάρια ειδικότερα βλέπουμε συχνά επικοινωνιακές παρεξηγήσεις. Δηλαδή, εγώ νόμιζα αυτό ότι θες, εσύ νόμιζες ότι ήθελα το άλλο και τελικά κανένας από τους δύο δεν παίρνει αυτό που θέλει, και μένει θυμωμένος και πληγωμένος καθώς νομίζει ότι κάνει ότι θέλει ο άλλος. Ένα κομμάτι λοιπόν αφορά την επικοινωνία, την ενεργητική ακρόαση, να μπορώ να ακούσω πραγματικά τον άλλο, συναισθηματικά και νοητικά να είμαι εκεί, διαθέσιμος και ανοιχτός στην επικοινωνία.

Αλλά κι εγώ θα πρέπει να μπορώ να πω αυτό που θέλω. Χρειάζεται να έχω επαφή με το τι νιώθω, τι έχω ανάγκη και θέλω να δει, αλλά και τι θέλω να επικοινωνήσω, σε επίπεδο λόγου αλλά και σχέσης. Η επικοινωνία άλλωστε σε πολύ μικρό ποσοστό καθορίζεται από το ίδιο το μήνυμα. Τα περισσότερα διακυβεύονται σε επίπεδο σχέσης, μη λεκτικής επικοινωνίας. Γι’ αυτό το λόγο, κι ένα κομμάτι είναι να μάθει να εκφράζει τα αρνητικά συναισθήματα, κι ένα άλλο μαζί είναι να μάθει ότι αυτό δεν καταργεί τη σχέση, την τρυφερότητα, το νοιάξιμο. Μπορείς να πεις αλλά με στόχο το νοιάξιμο για τον άλλο, όχι να τον πληγώσεις ή να του φορτώσεις τη θλίψη ή το θυμό σου.

Πέραν όμως αυτών και πιο βαθιά, είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας τα γυαλιά που όλοι φοράμε. Ο τρόπος που προσλαμβάνουμε την ίδια μας την πραγματικότητα είναι επηρεασμένος από την οπτική της γονεïκής μας οικογένειας, των καταβολών μας.

Αλλά και ο άλλος έχει, και πολλές φορές αυτές οι υποκειμενικές πραγματικότητες δεν έχουν πάρει την υπόστασή τους σε σχέση με την πραγματικότητα που μαζί φτιάχνουμε στο εδώ και τώρα, στην σχέση μας. Κι είναι στα αλήθεια συγκλονιστικό το ότι ποτέ δεν υπάρχει μία πραγματικότητα, παρά τα πράγματα που βλέπουμε σύμφωνα με το ποιοι είμαστε εμείς. Έτσι, ο καθένας παλεύει με τον εαυτό του και τα φαντάσματά του και το μαζί μοιάζει βγαλμένο ξαφνικά από άλλη ιστορία σε σχέση με το μαζί πριν το γάμο, για παράδειγμα, ή πριν τα παιδιά. Σε μεγάλες αλλαγές κρίσεις στη σχέση,  μία γέννηση, μία αρρώστια, η ανεργία του ενός, κάνουν πιο έντονες τις καταβολές μας και επηρεάζουν την πραγματικότητά μας.

Η ψυχοθεραπεία εδώ είναι που βοηθά τον άνθρωπο να ξεχωρίσει την πραγματικότητα του από την πραγματικότητα των γονιών του ή και αυτή που θα ήθελαν για αυτόν οι γονείς του, επιτρέποντάς του μία συνκατασκευή της πραγματικότητας με λιγότερο κόστος και μεγαλύτερη ευελιξία για να χωρέσει και την πραγματικότητα του άλλου.

Συντάκτης: Σταυρούλα Στυλ. Παπαδονικολάκη, Ψυχολόγος

Influence:

Εργάζεται ιδιωτικά στο χώρο του γραφείου της στο Ίλιον σαν Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Ειδική Παιδαγωγός…