Αν κατανοήσεις αυτούς τους κανόνες ψυχολογίας θα ζήσεις μια πολύ πιο εύκολη ζωή

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η κατανόηση της ψυχολογίας του εαυτού μας και των άλλων γύρω μας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευτυχία μας. Όλοι υποφέρουμε από τις περιοριστικές πεποιθήσεις που αποκτήθηκαν από προηγούμενες εμπειρίες και από αλληλεπιδράσεις με άλλους που αναστέλλουν την ευκολία με την οποία ζούμε τη ζωή μας.

Είτε πιστεύουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλοί, προκαλώντας αισθήματα αποτυχίας ή απλά παρερμηνεύοντας τις προθέσεις ή τις αντιδράσεις των άλλων. Πρέπει να φτάσουμε σε μια καλύτερη νοοτροπία, που θα εξισορροπήσει τις αντιλήψεις μας και θα περιορίσει το μέγεθος της αρνητικότητας που βλέπουμε και σκεφτόμαστε για τους εαυτούς μας.

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται τόσο πολύ όσο νομίζετε

Τα περισσότερα από αυτά που πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι σκέφτονται είναι μόνο υποθέσεις που δημιουργούν τα δικά μας μυαλά, με βάση προηγούμενες εμπειρίες ή εσφαλμένες αντιλήψεις και ερμηνείες. Οι προσδοκίες των άλλων ανθρώπων είναι επιζήμιες για μας, διότι όλοι είναι τυλιγμένοι στα δικά τους προβλήματα και τις δικές τους ανασφάλειες και δεν ασχολούνται τόσο με εμάς, όσο νομίζουμε.

Αλλάζουμε συνεχώς

Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του εαυτού μας είναι ουσιαστικά ανεξάρτητο, διότι η νοοτροπία μας αλλάζει με τις συνθήκες και τις εμπειρίες της ζωής μας. Εξαιτίας αυτού, πρέπει να είμαστε πάντα πιστοί στο σημερινό μας εαυτό όταν λαμβάνουμε αποφάσεις. Δεν μπορούμε ποτέ να προβλέψουμε τι θα σκεφτεί και θα νιώσει ο μελλοντικός εαυτός μας και ότι όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν ήταν για τον προηγούμενο εαυτό μας.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Η αλήθεια είναι ότι είμαστε όλοι ευάλωτοι. Όλοι θέλουμε να γίνουμε δεκτοί από άλλους. Είναι τεράστιο χάσιμο χρόνου να πιστέψουμε ότι άλλοι άνθρωποι είναι καλύτεροι από εμάς και έχουν τακτοποιήσει τη ζωή τους. Οι συγκρίσεις και τα συναισθήματα κατωτερότητας από άλλους ανθρώπους είναι μάταιες, διότι ακόμη και οι πιο ισχυροί άνθρωποι έχουν ανησυχίες, ανασφάλειες και αβεβαιότητες.

Μην υποθέσετε ότι οι συμβουλές σας θα ακουστούν

Στο τέλος της ημέρας, οι άνθρωποι θα αλλάξουν μόνοι τη νοοτροπία ή τις προοπτικές τους μέσα από τις δικές τους συνειδητοποιήσεις και εμπειρίες. Μερικές φορές μπορεί να έρχεται με τη μορφή της συμβουλής σας, αλλά τις περισσότερες φορές πρέπει να συμβεί γι ‘αυτούς με τον δικό τους ρυθμό. Μην αισθάνεστε αγνοημένοι ή απογοητευμένοι. Κάνατε το κομμάτι σας, τώρα αφήστε τους να το αποφασίσουν μόνοι τους.

Μπορείτε να ελέγχετε μόνο την απάντησή σας

Για το πώς αντιδράτε σε κάποιο πρόβλημα, γεγονός ή κατάσταση είναι πολύ πιο σημαντικό από την ίδια την κατάσταση. Μπορείτε να επιλέξετε να ανταποκρίνεστε με τρόπο που θα διασκεδάσει μέσα από τις μελλοντικές σας σκέψεις, συναισθήματα ή θα επιλέξετε να αναγνωρίσετε έναν καλύτερο τρόπο.
Σε οποιαδήποτε αρνητική κατάσταση, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά να θυμάστε να το βγάλετε έξω για λίγα δευτερόλεπτα και να το επαναφέρετε στο μυαλό σας πριν αντιδράσετε. Μπορεί να σας βοηθήσει να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας για να καταλάβετε τις πιθανές επιπτώσεις για άλλους, αλλά και τον εαυτό σας.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr