Χρυσοί κανόνες για να μην απογοητεύεσαι

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη

Στη ζωή μας υπάρχουν καταστάσεις ή άνθρωποι που μπορούν να επιδράσουν πάνω στην ψυχολογία μας και να την επηρεάσουν, άλλοι θετικά και άλλοι αρνητικά. Υπάρχουν στιγμές που δεν περιμένατε να συμβεί κάτι ή ήσασταν προετοιμασμένοι για κάτι τελείως διαφορετικό, αλλά η κατάληξη σας διέψευσε και σας απογοήτευσε.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, πως μπορείτε να γίνετε πιο ανεκτικοί όταν μια παρόμοια κατάσταση το απαιτεί; Ή, απλούστερα, πώς να καταφέρετε να μην απογοητεύεστε σε κρίσιμες στιγμές;

Αρχικά, καλό θα ήταν να κάνετε μια ανασκόπηση σε αυτές τις καταστάσεις που σας έχουν πληγώσει. Βλέποντάς τες τώρα, πιστεύετε ότι ήταν αναπόφευκτο να συμβούν; Ή αν δεν υπήρχαν κάποιες συγκεκριμένες συμπεριφορές τα πράγματα μπορεί να είχαν καλύτερη εξέλιξη; Οι απαντήσεις σας θα σας οδηγήσουν σε σωστά συμπεράσματα. Ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε ό,τι πιστεύατε για ανθρώπους που σας περιτριγυρίζουν. Εντοπίζοντας, λοιπόν, τα σφάλματα από μόνοι σας θα είστε και σε θέση να εξετάσετε αναλυτικότερα τα άτομα που σας προκάλεσαν απογοήτευση και τους λόγους για τους οποίους έγιναν.

Στη συνέχεια, όσο δύσκολο και αν φαντάζει, οφείλετε να ξεκαθαρίσετε τη σχέση που έχετε μαζί τους, τουλάχιστον στο μυαλό σας. Τι, δηλαδή, μπορείτε να περιμένετε από αυτούς- μπορεί να χρειαστεί ακόμα και να χαμηλώσετε τις προσδοκίες σας για να είστε καλύτερα με τον εαυτό σας. Αν δεν περιμένετε πολλά από ένα άτομο, τότε αν κάνει λίγα, δεν είναι κάτι που θα σας εκπλήξει αρνητικά. Προσοχή όμως- μην τους βάλετε όλους στο ίδιο «σακί».

Ένας ακόμα κανόνας που προτείνεται, είναι να βάλετε όρια στον εαυτό σας σε σχέση με τους γύρω σας. Ανεξάρτητα με το ποιοι είναι και τι έχουν κάνει σε εσάς, χρειάζεται εσείς οι ίδιοι να θέσετε ένα όριο το οποίο να μην επιτρέπετε σε κανέναν να το περάσει. Αυτό θα είναι το όριο της απογοήτευσης. Μιλήστε ανοιχτά, εκφραστείτε, δώστε και πάρτε ιδέες, εξωτερικεύστε τα αισθήματα σας αλλά μην αφήσετε κανένα να περάσει εκείνο το όριο. Βάλτε υπεύθυνο τον εαυτό σας να το συντηρεί. Δεν έχει να κάνει με τις εμπειρίες και τις ήδη υπάρχουσες απογοητεύσεις σας, αλλά αφορά μόνο αυτά που δεν θέλετε να έρθουν.

Να είστε λίγο πιο αδιάφοροι σε ορισμένα θέματα. Κάποιο γνωρίζουν τις αδυναμίες σας και έρχονται συνειδητά να σας πληγώσουν. Μην τους δώσετε τον χώρο να το κάνουν. Απαντήστε τους με ένα χαμόγελο, σκεφτείτε ότι δεν αξίζει να στεναχωρηθείτε και, πόσο μάλλον, να τους κάνετε τη χάρη και να απογοητευτείτε. Δείτε το πιο εγωιστικά! Στην ανάγκη, μειώστε και ένα γεγονός για να μην σας επηρεάσει.

Όσον αφορά τις απογοητεύσεις που προέρχονται από εσάς, εκεί, η λύση είναι η εξής. Σκεφτείτε το πιο απλά. Τι κι αν βάλατε ένα στόχο και δεν τον καταφέρατε; Τι κι αν σας έχει φανεί τόσο δύσκολο και σας πιέζει; Θυμηθείτε γιατί βάλατε αυτόν τον στόχο και σκεφτείτε ότι οι απογοητεύσεις μόνο πίσω μπορούν να σας πάνε. Θυμηθείτε, ακόμα, πως η αποτυχία δεν σημαίνει απογοήτευση, αλλά μεγαλύτερη προσπάθεια!

Συντάκτης: Γεωργία Κρικέλλη,

Influence:

Η Γεωργία Κρικέλλη είναι απόφοιτη οικονομικής σχολής και τώρα ασχολείται με το μεταπτυχιακό της. Η αρθρογραφία αποτελούσε από μικρή ηλικία ένα από τα αγαπημένα της χόμπι…