15 κανόνες διαπαιδαγώγησης για τα παιδιά μας

Συντάκτης: Flowmagazine

Η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού είναι μια αγχωτική, κοπιώδης και γεμάτη ευθύνες διαδικασία. Αλλά αν γίνει σωστά, θα ανταμειφθούμε με έναν υπεύθυνο, ώριμο και ευαισθητοποιημένο ενήλικα. Γι΄ αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα μαθήματα που θα δώσουμε στα παιδιά.

Μέχρι και την εφηβεία ο νέος διαμορφώνεται, αναζητά, διαπλάθεται. Απορροφά σαν σφουγγάρι ερεθίσματα και εμπειρίες και σχηματίζει την κοσμοθεωρία του. Μέχρι τότε, λοιπόν, είναι δουλειά μας να του δώσουμε κάποια μαθήματα ζωής.

1. Αποταμίευση

Ένα από τα βασικότερα μαθήματα που πρέπει να δώσουμε σε ένα παιδί είναι να εκτιμά το χρήμα και τον κόπο με τον οποίο αυτό βγαίνει. Μαθαίνουμε στο παιδί την αξία των χρημάτων, για να μη βρεθεί ποτέ σε ανάγκη.

2. Εθελοντισμός-κοινωνική προσφορά

Του μαθαίνουμε να προσφέρει χωρίς αντάλλαγμα, ώστε να ευαισθητοποιείται και να προστατεύει τις αδύνατες κοινωνικές ομάδες.

3. Διαχείριση χρόνου

Μάθετέ το να έχει πρόγραμμα στην καθημερινότητά του, ώστε να μη βρίσκεται ποτέ πνιγμένος από τις υποχρεώσεις ούτε να θυσιάζει τον ελεύθερο του χρόνο.

4. Επιμερισμός ευθυνών

Αναθέτουμε στο παιδί δουλειές μέσα στο σπίτι. Συμμετέχει στο καθάρισμα και είναι υπεύθυνος για τον προσωπικό του χώρο. Έτσι θα μάθει να συνεργάζεται και να προσφέρει σε μια ομάδα.

5. Ενδιαφέροντα και ταλέντα

Παρακινούμε το παιδί να δοκιμάζει νέες δραστηριότητες για να ανακαλύψει τι του αρέσει και με τι θα θέλει να ασχοληθεί στο μέλλον.

6. Αδυναμίες

Αντίστοιχα, δεν πιέζουμε ούτε επιμένουμε σε κάτι που εμφανώς υστερεί. Αντίθετα, μαθαίνουμε στο παιδί να βρίσκει τις αδυναμίες του και να τις αντιμετωπίζει.

7. Αυτοδιαχείριση

Ανάλογα με την ηλικία φροντίζουμε να μαθαίνουμε στο παιδί να λειτουργεί και χωρίς εμάς κάποιες φορές. Του δείχνουμε πως λειτουργούν οι οικιακές συσκευές μέσα στο σπίτι και πως να μαγειρεύει. Η ανεξαρτησία θα του δώσει θάρρος στη ζωή του.

8. Το χώρο του

Κάποια στιγμή το παιδί θα χρειαστεί να κυκλοφορήσει μόνο του. Μη διστάσετε να του δείξετε από νωρίς την πόλη του, τους δρόμους που πρέπει να αποφεύγει, τα σπίτια συγγενών και φίλων.

9. Άμυνα

Ο κόσμος μπορεί να γίνει επικίνδυνος και εμείς δε θα μπορούμε να είμαστε πάντα δίπλα του. Μην τον υποτιμάτε λοιπόν. Του μαθαίνουμε πως να αντιδρά απέναντι στους ξένους και σε περιπτώσεις κινδύνου, όπως σε κάποια ληστεία, σε σεισμό ή πυρκαγιά.

10. Λεξιλόγιο και επιχειρηματολογία

Φροντίζουμε από μικρή ηλικία να κάνουμε διάλογο με το παιδί, ώστε να ξέρει πως να μιλάει και πως να επιχειρηματολογεί σωστά. Αυτό θα τον βοηθήσει να εκφράζει τη γνώμη του μόνο του και ανεξάρτητα από εμάς.

11. Κανόνες

Το παιδί χρειάζεται κανόνες για να μάθει να λειτουργεί σε μια κοινωνία. Θέτουμε κανόνες εντός και εκτός σπιτιού και τηρούμε και εμείς τους δικούς μας για να του δώσουμε το καλό παράδειγμα.

12. Παράβαση κανόνων

Για να μάθει το παιδί πως δεν είναι άμοιρο ευθυνών, φροντίζουμε να υπάρχουν επιπτώσεις κάθε φόρα που παραβιάζεται κάποιος κανόνας. Η τιμωρία στηρίζεται στην διαπαιδαγώγηση και όχι στη εξάντληση της σκληρότητας μας και κυρίως είμαστε συνεπείς προς αυτήν.

13. Δουλειά του και δουλειά μας

Του μαθαίνουμε να φροντίζει για τις δικές του υποχρεώσεις, δηλαδή το σχολείο και τους βαθμούς. Όσο μπορούμε το αφήνουμε να ετοιμάζει τα μαθήματα μόνο του για να αποκτά αξία ο κόπος του.

14. Προστασία

Προστατεύουμε τα παιδιά μαθαίνοντάς τους τα δικαιώματά τους και πως να τα διεκδικούν. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν συνειδητοποιημένο και ενημερωμένο ενήλικα.

15. Ευγένεια

Ένας ευγενικός ενήλικας έχει υπάρξει πρώτα ένα ευγενικό παιδί. Του μαθαίνουμε να σέβεται τους μεγαλύτερους, την ξένη περιουσία, τον εργαζόμενο που τον εξυπηρετεί, γιατί αργότερα μπορεί να είναι εκείνος στη θέση τους.

Πάνω απ΄ όλα να του μάθετε να αγαπά και να εμπιστεύεται τους σωστούς ανθρώπους, αυτούς δηλαδή που θα τον βελτιώσουν ως άνθρωπο. Και κυρίως μην ξεχνάτε να του λέτε συχνά πως το αγαπάτε!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…