Κάνναβη στην ανθρώπινη διατροφή

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η βιομηχανία της κάνναβης και των σχετικών προϊόντων κερδίζει συνεχώς έδαφος. Η χρήση της ως φαρμακευτικό προϊόν δεν απαγορεύει και την χρήση της ως υλικό σε αρκετά φαγητά. Δείτε τα οφέλη της κατανάλωσης της στο φαγητό μας.

Ο άνθρωπος ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τα φυτά και την φύση προς το συμφέρον του. Κατανάλωνε τους καρπούς τους και του χυμούς τους ώστε να τρέφεται με αυτά. Η κάνναβη λοιπόν από την αρχαιότητα αποτελούσε εκτός από ισχυρό παραισθησιογόνο όπως είναι γνωστό αλλά και μέσον διατροφής των ανθρώπων. Σήμερα λοιπόν η βιομηχανία της κάνναβης εξελίσσεται με αρκετά γοργά βήματα και αποτελεί μια επένδυση αρκετών εκατομμυρίων.

Σύσταση

Σύμφωνα με διάφορους Αμερικανούς επιστήμονες η κάνναβη αποτελεί ένα από τα πιο πλήρη, από διατροφικής άποψης, φυτά. Περιέχει σχεδόν όλα τα απαραίτητα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό συμπεριλαμβανομένου βασικά λιπαρά οξέα, 9 από τα βασικά αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες, προβιταμίνες όπως καροτενοειδή, τερπένια και φλαβονοειδή. Πολλά από τα βασικά συστατικά τα οποία διαθέτει είναι άκρως απαραίτητα στην βιομηχανία φαρμάκων οι οποία την χρησιμοποιεί σε αρκετά σκευάσματα της.

Κάνναβη στην ανθρώπινη διατροφή

Ιδιότητες συστατικών

Περιέχει φυτοκαναβοειδή οξέα όπως για παράδειγμα το THC, CBD, TCHA τα οποία εκτός από σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες έχουν και ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες και κατά των ασθενειών.

Τα τερπένια τα οποία περιέχει και τα έλαια εκτός από τις έντονες αρωματικές τους ιδιότητες έχουν και σημαντική αντιφλεγμονώδη δραστηριότητα. Μάλιστα αν καταναλώνετε ξηρή κάνναβη, έχει ακόμα μεγαλύτερη δράση μια και συγκρατεί το μεγαλύτερο μέρος τα τερπένια της.

Επιπλέον ως βασικό πράσινο φυτό περιέχει χλωροφύλλη. Έχουν γίνει αρκετές μελέτες σχετικά με την χλωροφύλλη αλλά οι περισσότερες δείχνουν ότι μάλλον συμβάλλει στην πρόληψη κατά του καρκίνου.

Γενικότερα η κάνναβη σαν συστατικό διατροφής έχει έντονη αντιοξειδωτική δραστηριότητα (λόγω των βιταμινών και των προβιταμινών), είναι δυνατό αναλγητικό και αντιεμετικό τα οποία αποτελούν βασικό λόγο όπου προτιμάται από τις βιομηχανίες φαρμάκων. Συμπληρωματικά συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην πρόληψη κατά των καρκινικών όγκων.

kannabi_sthn_anthrwpinh_diatrofh

Προσοχή όμως πριν την κατανάλωση

Μπορεί γενικότερα οι ιδιότητές της για την ανθρώπινη υγεία να είναι πολλές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι είναι φυτό και όπως και τα περισσότερα λαχανικά τα οποία καταναλώνουμε πρέπει να πλένονται και να απολυμαίνονται καλά πριν καταναλωθούν. Συγκεκριμένα ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η Salmonela (μικρόβιο το οποίο περιέχεται στο κοτόπουλο) και της E.Coli επίσης παθογόνο Βακτήριο το οποίο βρίσκεται και στο παχύ μας έντερο. Μάλιστα αν καταναλωθεί όπως παραλαμβάνεται από ανθρώπους με ανοσοκαταστολή μπορεί έχει σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους.

Επιπλέον μπορεί να προκαλέσει μια δυσπεψία όπως αναφέρουν αρκετοί καταναλωτές της αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί από γιατρούς και διατροφολόγους.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.