Κανέλα: Για τους γλυκούληδες, για αυτούς που ξεχνάνε και όχι μόνο!

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που παράγεται από τον φλοιό άγριων φυτών του γένους Κιννάμωμον. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες αξιοποιήθηκαν από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση τροφίμων. Στους μεσαιωνικούς χρόνους οι γιατροί χρησιμοποιούν την κανέλα για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων όπως βήχα, αρθρίτιδα και πονόλαιμο. Η σύγχρονη έρευνα έρχεται και αυτή με τη σειρά της να καταδείξει τις ευεργετικές ιδιότητές της στην υγεία μας.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι κανέλας:

  • Κιννάμωμον το γνήσιο (Cinnamomum verum) ή αλλιώς Κιννάμωμον το κεϋλανικό (Cinnamomum zeylanicum).
  • Κιννάμωμον το αρωματικό (Cinnamomum aromaticum) -κάσσια ή κινεζικό κιννάμωμον.

Παρακάτω ακολουθούν πληροφορίες βασισμένες σε έρευνες για τα πιθανά οφέλη της κανέλας στην υγεία, σημειώνεται το διατροφικό προφίλ της, καθώς και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν από την κατανάλωσή της.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ η κανέλα χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στη θεραπεία μυϊκών σπασμών, στον εμετό, στη διάρροια, στις λοιμώξεις, στο κοινό κρυολόγημα, στην απώλεια της όρεξης και στη στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ). Η κανέλα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2 σύμφωνα με την κοινότητα Diabetes UK. Ωστόσο, υψηλής ποιότητας έρευνα που να υποστηρίζει την αξίωση αυτή δεν υπάρχει.

Μυκητιάσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙH), η κινναμαλδεΰδη, μία χημική ουσία που βρίσκεται στην κάσσια κανέλα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηριακών και μυκητιασικών λοιμώξεων.

Διαβήτης. Η κανέλα βελτιώνει τη γλυκόζη και τα λιπίδια σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Diabetics Care. Οι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “η κατανάλωση έως 6 γραμμαρίων κανέλας την ημέρα μειώνει τη γλυκόζη ορού, τα τριγλυκερίδια, τη LDL χοληστερόλη και ολική χοληστερόλη σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.” Παράλληλα, “η ένταξη της κανέλας στη διατροφή των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 μειώνει τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές ασθένειες.”

Επιπλέον, ένα συγκεκριμένο εκχύλισμα κανέλας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου του αίματος σε ασθενείς, οι ερευνητές ανέφεραν στο European Journal of Clinical Investigation.

Νόσος του Αλτσχάιμερ. Στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τον καθηγητή Michael Ovadia, του Τμήματος Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, το αιθέριο έλαιο CEppt, που βρίσκεται στον φλοιό της κανέλας, περιέχει κάποιες ιδιότητες που μπορούν να ανακόψουν την ανάπτυξη της νόσου.

HIV. Μία μελέτη των ινδικών φαρμακευτικών φυτών έδειξε ότι η κανέλα μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτελεσματική ενάντια στον HIV. Σύμφωνα με τους μελετητές “τα πιο αποτελεσματικά εκχυλίσματα κατά του HIV-1 και HIV-2 είναι αντίστοιχα η Cinnamomum cassia και το Cardiospermum helicacabum (shoot + φρούτα).”

Σκλήρυνση κατά πλάκας. Η κανέλα μπορεί να σταματήσει την καταστροφική διαδικασία της σκλήρυνσης κατά πλάκας (MS), σύμφωνα με έναν νευρολογικό επιστήμονα στο Rush University Medical Center. Η κανέλα θα μπορούσε να αντικαταστήσει οποιαδήποτε δαπανηρή αγωγή και δυσάρεστα φάρμακα.

Μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύματα. Ερευνητές αποκάλυψαν ότι οι δίαιτες πλούσιες σε κανέλα συντελούν στη μείωση αρνητικών αντιδράσεων του σώματος κατά την κατανάλωση υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γεύματα.

Διατροφικό προφίλ

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, δέκα γραμμάρια κανέλας περιέχουν:

Ενέργεια: 24,7 kcal

Λίπος: 0,12 g

Υδατάνθρακες: 8,06 g

Πρωτεΐνες: 0,4 g

Κίνδυνοι και προφυλάξεις

Μερικοί άνθρωποι που είναι ευαίσθητοι στην κανέλα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ηπατικής βλάβης μετά την κατανάλωση κανέλας σε τρόφιμα, ποτά και συμπληρώματα διατροφής.

Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι η κανέλα περιέχει κουμαρίνη, η οποία έχει συνδεθεί με ηπατική βλάβη. Πάντως, η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει λιγότερη κουμαρίνη από την κάσσια κανέλα.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…