Κάνει surfing… για να σώσει το περιβάλλον!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Κάνει surfing… για να σώσει το περιβάλλον!«Δαμάζει» τα κύματα με μια οικολογική σανίδα του surf… έχοντας σαν αποστολή να βοηθήσει το περιβάλλον! Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ο Βραζιλιάνος Jairo Lumertz ένωσε την αγάπη του για το surf και τη φύση και κατάφερε να κατασκευάσει ιστιοσανίδες από πλαστικά μπουκάλια και κόλλα. Από τότε, ο 39χρονος μαζί με τη φίλη του Carolina Scorsin κατευθύνονται από παραλία σε παραλία, με σκοπό να μεταδώσουν ένα εξής περιβαλλοντικό μήνυμα: «Μπορείτε να κάνετε surfing και ταυτόχρονα να μειώνετε τα απόβλητα».

Κάθε ιστιοσανίδα αποτελείται από 41 έως 73 φιάλες, ενώ έχουν περάσει από ειδική επεξεργασία από πάγο, ώστε να μπορούν να επιπλεύσουν με μεγαλύτερη ευκολία. «Μια κοινή σανίδα του surf σε ένα κατάστημα κοστίζει από $ 2.000 έως $ 5.000. Αντίθετα, μια οικολογική σανίδα από πλαστικά μπουκάλια κοστίζει μόνο $ 100», εξηγεί ο Scorsin. Με σύνθημα «Ένας για όλους και όλοι για έναν καλύτερο κόσμο», το ζευγάρι από τη Βραζιλία ξεκίνησε ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης, δίνοντας διαλέξεις για το περιβάλλον και το surfing σε δεκάδες σχολεία. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 44 διαλέξεις μέσα σε διάστημα 45 ημερών, τις οποίες παρακολούθησαν πάνω από 5.000 παιδιά στις νότιες ακτές της Βραζιλίας.

Φιλοδοξία τους για το επόμενο έτος είναι να δημιουργήσουν μια ΜΚΟ που θα επεκτείνει το έργο τους και προς τα βορειοανατολικά της χώρας… ακόμα και αν κάθε κόστος πληρώνεται από τη δική τους τσέπη. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Scorsin, δεν ξεκίνησαν την εθελοντική εργασία για να γίνουν πλούσιοι, αλλά για να αναδείξουν τη συνείδηση για το περιβάλλον και την επαναχρησιμοποίηση των «σκουπιδιών». «Σε ορισμένες παραλίες που κάνουν surfing, αντί για άμμο υπάρχουν σκουπίδια. Πρέπει να αλλάξουμε την κατάσταση και να σταματήσουμε να περπατάμε μέσα στα σκουπίδια», συνεχίζει.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.