Κάνε την καθημερινότητά σου «πράσινη»… Τώρα!

Συντάκτης: Flowmagazine

Οι επιστήμονες έχουν βαρεθεί να το λένε και εσύ να το ακούς: η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη μας έχει ήδη αρχίσει. Μη χάνεις λοιπόν χρόνο και ανάλαβε δράση. Το περιβάλλον και η προστασία του είναι και δική σου υπόθεση.

1. Ανακύκλωσε. Διαχώρισε τα σκουπίδια σου ανάλογα με το υλικό τους (χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο κλπ.) και πήγαινε τα στους ανά­λογους κάδους ανακύκλωσης στην περιοχή σου. Επίσης, προτίμησε προϊόντα σε συσκευασίες που ανακυκλώνονται.

2. Άλλαξε τα φώτα… του σπιτιού σου.

Αντικατάστησε όλους τους κοινούς λα­μπτήρες πυρακτώσεως με λάμπες εξοικονόμη­σης ενέργειας, που καταναλώνουν μέχρι και 5 φο­ρές λιγότερο ηλεκτρικό ρεύμα και έχουν μεγαλύ­τερη διάρκεια ζωής.

3. Τζάμπα καίει η λάμπα; Ποτέ! Σβήνε το φως όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο για να μη σπαταλάς άδικα ρεύμα.

4. Κλείσε τους διακόπτες. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα εκλύονται στην ατμόσφαι­ρα 600.000 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από τις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται σε κατά­σταση standby. Πριν φύγεις λοιπόν, από το σπί­τι πάτησε το offστον διακόπτη της τηλεόρασης!

5. Βγάλε τον φορτιστή από την πρίζα. Πόσες φορές έχεις αφήσει τον φορτιστή στην πρίζα μετά τη φόρτιση του κινητού ή του ΜΡ3 player; Εκτιμάται ότι η άσκοπη χρήση των φορτιστών επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 20-30 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

6. Φούλαρε το! Χρησιμοποίησε το πλυ­ντήριο ρούχων ή πιάτων μόνο όταν εί­ναι γεμάτο και επίλεξε το οικονομικό πρόγραμ­μα. Επίσης, χρησιμοποίησε απορρυπαντικά που είναι αποτελεσματικά σε χαμηλές θερμοκρασί­ες (30-40° C).

7. Μάθε τα σύμβολα. Όταν πρόκειται για οικιακές συσκευές, τα γράμματα Α, Β, C, D, Ε, F, Gδηλώνουν την «ενεργειακή απόδοση» της εκάστοτε συσκευής. Προτίμησε οικιακές συ­σκευές τύπου Α, δηλαδή υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Θα πληρώσεις κάτι παραπάνω, αλλά θα κάνεις γρήγορα απόσβεση με τη μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού.

8. Ψάξε για το λουλούδι. Προτίμησε προϊόντα με το οικολογικό σήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το λεγόμενο Eco-Label (www.eco-label.com/greek) ή λουλούδι. Πρόκειται για προϊόντα που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με την παραγωγή ή τη χρήση τους.

9. Απόφυγε τη χρήση κλιματιστικού.

Χρησιμοποίησε το air-conditionμόνο κατά τις πολύ ζεστές ημέρες του χρόνου και ρύθμισε τη θερμοκρασία στους 25-27°C. Τον χειμώνα ρύθμισε τον θερμοστάτη του καλορι­φέρ στους 21 °C. Ακόμα και η διαφορά μόλις ενός βαθμού μπορεί να μειώσει τον λογαρια­σμό σου κατά 10%.

10. Πάλι ξέχασες τον θερμοσίφωνα αναμ­μένο; Ποτέ ξανά! Άναψε τον θερμοσίφω­να μόνο όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό και το καλοκαίρι ρύθμισε τον θερμοστάτη στους 40-50°C. Με τον τρόπο αυτό θα μειώσεις 10-15% την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

11. Κλείσε τη βρύση. Μην αφήνεις τη βρύ­ση να τρέχει άσκοπα όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή πλένεις τα πιάτα. Επίσης διατήρησε τα υδραυλικά σε καλή κατάσταση, ρύθμισε άμε­σα κάθε διαρροή και επισκεύασε τις βρύσες που τρέχουν. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη!

12. Βάψε οικολογικά. Στην αγορά κυκλο­φορούν πολλές οικολογικές μπογιές που παρασκευάζονται από φυσικά συστατικά και δεν βλάπτουν το περιβάλλον. Διάλεξε μία και πιάσε το πινέλο!

13. Άσε το αμάξι στο γκαράζ. Προτίμησε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το ποδή­λατο ή τα… πόδια σου για τις μετακινήσεις σου. Στην περίπτωση που πρέπει οπωσδήποτε να οδηγήσεις, τουλάχιστον κάν’ το ακολουθώντας τους κανόνες του eco-driving.

14. Φτιάξε κομπόστ. Είσαι από τους τυχε­ρούς που διαθέτουν κήπο ή μεγάλη βερά­ντα με πολλά φυτά; Τοποθέτησε έναν κομπόστο-ποιητή στον κήπο ή το μπαλκόνι σου και ανακύ­κλωσε τα οργανικά σου απόβλητα. Όχι μόνο θα μειώσεις τα σκουπίδια σου, αλλά θα έχεις και το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά σου.

15. Πάρε το σκαλιστήρι.Ένα δέντρο που σκιά­ζει το σπίτι σου ισοδυναμεί σε δροσιά με πέ­ντε κλιματιστικά που λειτουργούν για 20 ώρες. Αν δεν έχεις κήπο, τότε γέμισε το μπαλκόνι σου με φυτά (κατά προτίμηση ψηλά). Εκτός από ίσκιο, θα σου χαρί­σουν οξυγόνο και θα σου φτιάξουν τη διάθεση.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…