Κάνε μία καλή πράξη τον χρόνο

Συντάκτης: Κατερίνα Μπασαγιάννη

Πόσο σημαντική είναι η προσφορά, η εκδήλωση μιας ευγενικής χειρονομίας και πράξης χωρίς την αναμονή αντίστοιχης ανταπόδοσης; Η απάντηση είναι: πολύ! Καθιερώστε μία μέρα τον χρόνο και πράξτε κάτι αλτρουιστικό, κάτι ανιδιοτελές, είτε αυτή η ημέρα είναι κάποια γιορτή ή κάποια ημέρα που σημαίνει κάτι για εσάς.  

Θα αναρωτιέστε γιατί να το κάνει κάποιος αυτό; Η αλήθεια είναι πως κάθε ημέρα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες για όσα έχουμε, για τον αέρα που αναπνέουμε, για το σπίτι στο οποίο ζούμε, για το φαγητό που έχουμε πάνω στο τραπέζι μας, για τους φίλους και την οικογένεια που βρίσκονται δίπλα μας. Χρειάζεται να χαιρόμαστε για αυτά που ήδη μας ανήκουν και για τη ζωή που ήδη ζούμε και να μην επικεντρωνόμαστε είτε σε αυτά που έχουν άλλοι, είτε σε αυτά που ακόμα δεν μας έχουν έρθει. Εφόσον αισθανθούμε επομένως αυτήν την φλόγα ευγνωμοσύνης, θα είμαστε πλέον σε θέση να την αναδείξουμε και σε άλλους ανθρώπους.  

Ο αλτρουισμός και η προσφορά αποτελούν μοναδικές πράξεις που προσδίδουν αξία στην ζωή των άλλων ανθρώπων. Για να το κάνετε όμως αυτό πρέπει πρώτα να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Πρέπει να ανακαλύψετε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, η οποία θα σας παρακινήσει να αλλάξετε την ζωή σας, καθώς η πράξη της προσφοράς οδηγεί στον δρόμο προς την πληρότητα.  

Κάνε μία καλή πράξη τον χρόνο

Στο βιβλίο «Όλα όσα θέλω να πω στους φίλους μου» ο Τόνι Ρόμπινς εξιστορείται μια υπέροχη ιστορία αλτρουισμού που αξίζει να την μοιραστώ μαζί σας. Κάποτε ήταν μια οικογένεια η οποία ζούσε πολύ φτωχικά, διέθετε ένα πολύ μικρό εισόδημα και υπήρχαν και φορές που ο πατέρας δεν μπορούσε καν να εξασφαλίσει τροφή στα παιδιά του. Όλη αυτή η κατάσταση έφερνε προβλήματα στο σπίτι και στις σχέσεις της οικογένειας. Ξαφνικά, ένα πρωινό, ημέρα των Ευχαριστιών, χτύπησε η πόρτα σε αυτό το φτωχικό σπίτι. Όταν άνοιξε το μικρό αγόρι είδε έναν άντρα με ένα πλατύ χαμόγελο να προσφέρει ένα καλάθι πλούσιο σε φαγητό και ποτό. Ο άντρας εξήγησε στην οικογένεια πως εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που τους αγαπούν και τους σκέφτονται. Αρχικά η οικογένεια, ως περήφανη, δεν δέχτηκε το καλάθι ισχυριζόμενη πως μια τέτοια πράξη τους πρόσβαλε. Ο άντρας, προκειμένου η οικογένεια να δεχτεί την κίνηση αυτή, ισχυρίστηκε πως αυτός ήταν απλά ο διανομέας. Μέσα στο καλάθι βρισκόταν ένα σημείωμα το οποίο τους παρακινούσε να κάνουν το ίδιο σε κάποια άλλη οικογένεια. Αυτήν την πράξη ο ίδιος άντρας υποσχέθηκε στον εαυτό του πως θα την επαναλάμβανε κάθε χρόνο αποδίδοντας έτσι ένα μήνυμα αλτρουισμού. (Tony Robbins, 1995).

Μαζί με την ιστορία αυτή αξίζει να αναφέρουμε πως πρόσφατες έρευνες μάλιστα υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν ευγνωμοσύνη οδηγούνται στο να εκδηλώσουν κι αυτοί ευγνωμοσύνη με τη σειρά τους σε κάποιο τρίτο άτομο (Nowak & Roch, 2007) και θετική κοινωνική συμπεριφορά (Yost Dubrow & Dunham, 2017). Η ένδειξη ευγνωμοσύνης, και η συνεπακόλουθη αυτής πράξη προσφοράς οδηγούν στην εσωτερική μας ολοκλήρωση και στην ενδυνάμωση της προσωπικής μας ανάπτυξης.

Συντάκτης: Κατερίνα Μπασαγιάννη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.