“Κάνε μια Ευχή”: Χαρίζει χαμόγελα στα παιδιά!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

«Κάνε μια Ευχή»: Χαρίζει χαμόγελα στα παιδιά!Όταν πέφτει ένα αστέρι… «Κάνε μια Ευχή» και θα πιάσει, λέει ένας αστικός μύθος. Κάθε μήνα δώδεκα παιδιά με ασθένειες βλέπουν τα όνειρά τους να ζωντανεύουν μέσω της ΜΚΟ «Κάνε μια Ευχή»! Εθελοντές αλλά και μέλη της οργάνωσης «ανοίγουν» το δρόμο προς το παραμύθι για πολλά παιδιά από 3 έως 18 χρονών που βιώνουν σοβαρές ασθένειες, όπως είναι ο καρκίνος ή το Aids. Και όμως όταν μια ευχή έρχεται εις πέρας μπορεί να φέρει χαμόγελα, ελπίδα και αγώνα για τη ζωή! Η Νταίζη Ντίνου, Γενική διευθύντρια στο «Κάνε μια Ευχή» μιλάει στο flowmagazine.gr για την ανάγκη ευαισθητοποίησης και τη σημασία που έχει μια ευχή για ένα παιδί το οποίο έχει στερηθεί τη χαρά της ηλικίας του…

Από το 1996 και την ίδρυση του, έχουν εκπληρωθεί περίπου 980 ευχές από παιδάκια που πάσχουν από δύσκολες ασθένειες και ζουν μέσα σε κεντρικά νοσοκομεία, όπως είναι το νοσοκομείο «Αγία Σοφία» και «Ελπίδα». Πρόκειται για ένα παράρτημα της παγκόσμιας πρωτοβουλίας “Make-A-Wish Foundation”, που ξεκίνησε στην Αριζόνα το 1980 και έχει εκπληρώσει περίπου 173.000 ευχές παιδιών σε 31 χώρες. «Κάνε μια Ευχή»: Χαρίζει χαμόγελα στα παιδιά!Σκοπός του «Κάνε μια Ευχή» δεν είναι άλλος από την καλή ψυχολογία των συγκεκριμένων παιδιών, που «απειλείται» από μια ασθένεια, και από την ενδυνάμωσή της μάχης για τη ζωή! Όπως αναλύει η Νταίζη Ντίνου στο flowmagazine.gr: «υπάρχουν παιδάκια που βρίσκονται από 11 μήνες μέχρι και 2 χρόνια μέσα σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου… μέχρι που το «Κάνε μια ευχή» τους προσφέρει μια ξεχωριστή ημέρα. Βλέπεις το χαμόγελό τους και γεμίζεις συγκίνηση και χαρά. Το βράδυ γυρίζεις σπίτι και λες ότι σήμερα έφτιαξα τη διάθεση σε ένα παιδάκι που το έχει ανάγκη».

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι περίπου το 75% των παιδιών που συμμετείχαν στο «Κάνε μια Ευχή», καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια τους μέσα από την καλύτερη ψυχολογία και την ελπίδα. Άλλωστε, όπως εξηγεί η Νταίζη Ντίνου στο flowmagazine.gr «…κάτι που πίστευαν ότι δεν θα ζούσαν ποτέ, εμφανίζεται μπροστά τους με ένα μαγικό τρόπο. Δεν πρόκειται για ένα κλασσικό δώρο, αλλά για την εκπλήρωση κάθε είδους επιθυμίας. Ακόμα και αν ζητήσουν, όμως, μόνο ένα λάπ-τοπ… το συνοδεύουμε με την αγαπημένη του ομάδα ή τον καλλιτέχνη που θαυμάζει!».

«Κάνε μια Ευχή»: Χαρίζει χαμόγελα στα παιδιά!

Ακόμα και η πιο «τρελή» ευχή… γίνεται πραγματικότητα!

Η φαντασία ενός παιδιού μπορεί να ξεπεράσει κάθε λογικό όριο… αλλά αυτή είναι η ουσία! Με ευαισθησία και οργάνωση, το «Κάνε μια Ευχή» βρίσκει τον τρόπο να εκπληρώσει κάθε ευχή. Μερικά παιδιά κατάφεραν να αγγίξουν δελφίνια, να διασκεδάσουν στη Eurodisney ή ακόμα και να συναντήσουν τον Brad Pitt στην Αμερική! Βέβαια, η Νταίζη Ντίνου μας εξηγεί πως: «το “Make a wish Foundation” μας βοηθάει πολλές φορές όταν πρόκειται για μια ευχή που αναμένεται να εκπληρωθεί στο εξωτερικό. Κυρίως ασχολούνται με την έρευνα π.χ. που θα μείνει η οικογένεια, πως θα ταξιδέψει κ.α. Όλα τα έξοδα όμως είναι από εμάς».

«Κάνε μια Ευχή»: Χαρίζει χαμόγελα στα παιδιά!Με το μήνυμα ότι η θέληση μπορεί να καταφέρει τα πάντα, η ευχή του Νικόλα να κολυμπήσει με καρχαρίες στις Η.Π.Α. και του Γιώργου να ταξιδέψει στα αστέρια πραγματοποιήθηκαν. Η τελευταία, βέβαια, επιθυμία ολοκληρώθηκε μέσα από έναν εξομοιωτή πυραύλου στη ΝASA! Αξίζει να αναφερθεί πάντως, ότι πολλοί επώνυμοι Έλληνες καλλιτέχνες έχουν συμβάλλει στη χαρά των παιδιών, μερικοί από τους οποίους είναι: η Βίκυ Καγιά, πρέσβειρα του «Κάνε μια Ευχή», η Βίσση, ο Σεφερλής, ο Ρουβάς και η Θεοδωρίδου!

Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό οι ευχές των παιδιών έχουν αλλάξει, είναι πιο απλές, πιο προσιτές, γιατί οι ανάγκες τους μέσα στην κρίση έχουν ανατραπεί! Η κοινωνία μετέτρεψε την ευχή του Αστροναύτη στην επιθυμία για ένα υπολογιστή ή λίγες ώρες κολύμπι στη θάλασσα. Επειδή, όμως κάθε ευχή πρέπει να συνοδεύεται από το παραμύθι, το «Κάνε μια ευχή» ρίχνει λίγη μαγική σκόνη πάνω σε κάθε επιθυμία, καταφέρνοντας να κάνει ιδιαίτερη εκείνη την ημέρα. Όπως αναφέρει η κα. Ντίνου, Γενική Διευθύντρια στο «Κάνε μια Ευχή», στο flowmagazine.gr: «Πρόσφατα, ένα 5χρονο κοριτσάκι ζήτησε να κολυμπήσει για λίγο μέσα στη θάλασσα. Έτσι, βρήκαμε σπόνσορες από την Κρήτη και κλείσαμε μια βίλα πάνω στην παραλία για πέντε ημέρες αποκλειστικά για αυτή την οικογένεια»…

«Κάνε μια Ευχή»: Χαρίζει χαμόγελα στα παιδιά!Family Fun Day”: Η νέα δράση του «Κάνε μια ευχή»

Μια εκδήλωση για όλες τις οικογένειες έρχεται την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012 στο Κτήμα Ορίζοντες (Γαλήνης 13, Θέση Στρογγύλι, Κορωπί). Από τις 11.00 το πρωί μέχρι τις 17.00 το απόγευμα, το ”Family Fun Day” θα χαρίσει διασκέδαση μέσα από φαγητό, ποτό και πολλές δημιουργικές δραστηριότητες για χάρη των παιδιών με σοβαρές ασθένειες. Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν μαθήματα yoga από την Asana και την ομάδα της Ε. Πετρουλάκη, μαθήματα χορού από τη σχολή του Π. Μεταξόπουλου και μια παράσταση από τον Κλόουν Τοτό. Η τιμή εισιτηρίου θα είναι 10 ευρώ για τους ενήλικους και 5 ευρώ για τα παιδιά. Τα χρήματα θα διατεθούν για τα παιδιά ευχών και για το έργο του “Make-A-Wish”! Εθελοντές αλλά και οικογένειες που έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας θα βρίσκονται εκεί για να στηρίξουν την πρωτοβουλία. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν τις προσκλήσεις τους από την είσοδο την ώρα της εκδήλωσης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το «Κάνε μια Ευχή», όπως λέει η Νταίζη Ντίνου στο flowmagazine.gr, δεν χρηματοδοτείται από εταιρίες, αλλά λαμβάνει χρήματα μέσα από τα bazaar, τις εκδηλώσεις και τις ευχετήριες κάρτες: «…πριν από δυο χρόνια, πήραμε μια χρηματοδότηση από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αλλά από τότε συγκεντρώνουμε χρήματα μέσα από εκδηλώσεις με τη βοήθεια εταιριών, όπως είναι η Νουνού. Παλιά υπήρχαν άνθρωποι που έδιναν έστω και 20 ευρώ, αλλά λόγω κρίσης δεν μπορούν να δώσουν ούτε αυτά».

«Κάνε μια Ευχή»: Χαρίζει χαμόγελα στα παιδιά!Η διαδικασία του «Κάνε μια Ευχή» και οι εθελοντές

Οι γιατροί ενημερώνουν τους γονείς για την κίνηση και αυτοί με τη σειρά τους απευθύνονται τηλεφωνικώς στη ΜΚΟ για να προσφέρουν δωρεάν την πιο θετική ημέρα στο παιδί τους. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από μια ομάδα «Ευχής» να ζητά από το παιδί το πιο βαθύ όνειρό του πέρα από κάθε περιορισμό… και να σχεδιάζει τις λεπτομέρειες της ευχής. Οι περισσότερες από αυτές ταξινομούνται σε 4 κατηγορίες: Θέλω να αποκτήσω… Θέλω να γίνω… Θέλω να πάω… Θέλω να συναντήσω… Η φαντασία ενός παιδιού έρχεται για να συμπληρώσει τη συνέχεια των προτάσεων!

Όσον αφορά τους εθελοντές, κάθε ενδιαφερόμενος άνω των 18 ετών μπορεί να επικοινωνήσει στο τηλ. 2109637660 για να κλείσει ένα ραντεβού με την ομάδα του «Κάνε μια Ευχή». Απαραίτητη διαδικασία για κάθε εθελοντή είναι η εκπαίδευση δύο ημερών, καθώς κάθε μέλος πρέπει να είναι ενημερωμένο για τη ψυχολογία των παιδιών με ασθένειες και την λεπτομερή οργάνωση κάθε επιθυμίας.

Κυνήγι θησαυρού στο flowmagazine

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.