Καμπάνια ενάντια στη χρήση πλαστικού στα εστιατόρια

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα σπουδαιότερα εστιατόρια, ξενοδοχεία και μπαρ του Λονδίνου, με κοινό τους σημείο την οικολογική συνείδηση, ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια εκστρατεία κατά του πλαστικού και της οικολογικής καταστροφής. Ειδικότερα, επικεντρώνοντας τις ενέργειές τους στο να ευαισθητοποιήσουν όλα τα fast food και τα μπαρ της Βρετανίας, προσπαθούν να ελαττώσουν τη χρήση μεγάλης ποσότητας από πλαστικά καλαμάκια. Πρόκειται για μια σπουδαία πρωτοβουλία, μια καμπάνια που πρέπει να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο… για τον κόσμο, όπως λένε οι εμπνευστές της δράσης!

Με τον τίτλο “Straw Wars”, δηλαδή ο «πόλεμος» με τα καλαμάκια, τα εστιατόρια άνοιξαν το δρόμο και σταμάτησαν αυτόματα να προσφέρουν αλόγιστα τα καλαμάκια στους πελάτες, παρά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις “takeaway”. Έχοντας την επιθυμία να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιουργεί το πλαστικό υλικό ακόμα και στο θαλάσσιο κόσμο, παρατήρησαν ότι πολλά καλαμάκια στις παραλίες μπορεί να προέρχονται από υπονόμους της πόλεις ή αποχετεύσεις των δρόμων.

Με την πρόφαση ότι θεωρητικά αποτελούν ανακυκλώσιμο υλικό, τα εκατοντάδες μπαρ και καφετέριες χρησιμοποιούν εκατομμύρια καλαμάκια, με αποτέλεσμα όλη αυτή η ποσότητα να καταλήγει στις παραλίες της Βρετανίας. Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική, καθώς είναι ιδιαίτερα σπάνιο ένας άνθρωπος που προσπαθεί να απολαύσει γρήγορο φαγητό, να ανακυκλώσει αργότερα το καλαμάκι του. Έτσι καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής και δεν οδηγούνται προς τους ειδικούς κάδους συλλογής ανακύκλωσης.

Αποτελώντας ένα από τα σύγχρονα πλαστικά προϊόντα, τα καλαμάκια αποτελούν ένα στοίχημα της σημερινής κοινωνίας, που μπορεί να κερδηθεί μόνο μέσα από τη συμμετοχή του τομέα των τροφίμων και της φιλοξενίας…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.