Καμπανάκι από τους ψυχολόγους για “ψηφιακό εθισμό”

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Καμπανάκι από τους ψυχολόγους για «ψηφιακό εθισμό»Μία νέα έρευνα σχετική με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων προτείνει πως τα κινητά τηλέφωνα θα έπρεπε να συνοδεύονται από προειδοποιητικές ετικέτες και τρόπους αποτροπής υπερβολικής χρήσης για την αποφυγή εθισμού και την ενθάρρυνση της υπεύθυνης χρήσης.

Τα σημάδια του «ψηφιακού εθισμού», όπως αποκαλείται, ποικίλουν: συμπτώματα στέρησης, αντοχή σε συνεχόμενη χρήση, αναπλήρωση χαμένου χρόνου ή προσαρμογή του τρόπου χρήσης ανάλογα με το περιβάλλον και αλλαγή διάθεσης κατά τη χρήση. Η έρευνα αποκαλύπτει πως σχεδόν 1 στους 4 εφήβους είναι «σχεδόν συνέχεια» online. Μάλιστα, ένα 24% εφήβων μεταξύ 13 και 17 χρονών παραδέχεται πως ελέγχει το κινητό του, ακόμα και κατά τη διάρκεια του μαθήματος στο σχολείο. Τέλος, πολλοί ομολόγησαν πως συνδέονται κάθε μέρα γιατί δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό του Facebook ή του Instagram.

Οι ερευνητές θεωρούν πως τα προειδοποιητικά μηνύματα ή οι ετικέτες θα βοηθούσαν τους χρήστες να προσαρμόσουν τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα κινητά τους και θα τους κινητοποιήσουν να ενημερωθούν για τις παρενέργειες και τα συμπτώματα. Δηλώνουν, δε, πως «η υπερβολική χρήση μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να μην καταλαβαίνουν πόσο χρόνο περνάνε online». Κάποιοι τρόποι που έχουν συζητηθεί είναι η αλλαγή του χρώματος της οθόνης ή κάποιος ενοχλητικός ήχος, εφόσον το κινητό χρησιμοποιείται πολλή ώρα συνεχόμενα.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Bournemouth, το 80% των ερωτηθέντων (σχετικών με τα λογισμικά και την τεχνολογία) θεωρούν σωστή την ενημέρωση των χρηστών με τέτοιες μεθόδους, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν και πιο «ακραίες» λύσεις (π.χ. μηχανισμοί που θα ενημερώνουν για τον χρόνο που κάποιος είναι online και θα προτείνουν εναλλακτικές δραστηριότητες κλπ.).

Οι επικεφαλής της έρευνας σημειώνουν πως αυτές οι προειδοποιήσεις δεν μοιάζουν τόσο με τις ετικέτες στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά, διότι εδώ μπορούν να είναι «έξυπνες και διαδραστικές». «Η απλή ετικέτα δεν μπορεί να σου πει σταμάτα, ενώ το λογισμικό θα μπορούσε», επισημαίνει ο Dr. Ali, υπεύθυνος της έρευνας.

Συντάκτης: Παναγιώτης Γουρνάς, Blogger

Influence:

Ο Παναγιώτης Γουρνάς είναι οικονομολόγος, με σπουδές σχετικά με τη διοίκηση επιχειρήσεων, τα πληροφοριακά συστήματα και τα διεθνή οικονομικά…