Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς –τα όρια της ειλικρίνειας

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος

Οι διαπροσωπικές σχέσεις και αλληλεπίδραση με τους άλλους ανθρώπους πολλές φορές ξεπερνούν τα δεδομένα όρια. Ποια είναι αυτά;

Όλες οι σχέσεις στηρίζονται ή πρέπει να στηρίζονται στην ειλικρίνεια. Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που ακούμε γύρω μας ανθρώπους να λένε και να παραπονιούνται πως επειδή είναι πολύ ειλικρινείς δεν καταφέρνουν να κρατούν τους φίλους τους γύρω τους.

Πολλές είναι επίσης οι φορές που οι ίδιοι άνθρωποι δικαιολογούν το έλλειμμα στις συναναστροφές τους με την πεποίθηση ότι τους αρέσει να είναι ειλικρινείς να λένε τα πάντα και πάντα έξω απ’ τα δόντια και όποιος αντέξει. Είναι λοιπόν σημαντικό να κάνουμε έναν διαχωρισμό ανάμεσα στην ειλικρίνεια και στην αγένεια, στην έλλειψη σεβασμού και την προσβλητική συμπεριφορά. Που βρίσκεται όμως το όριο αυτού  τού διαχωρισμού;

Όταν σχολιάζει κάποιος κάτι χωρίς να του έχει ζητήσει κανείς να κάνει κάτι τέτοιο, όταν κάποιος λέει τη γνώμη του χωρίς να έχει ερωτηθεί και χωρίς να τον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, τότε δεν μιλάμε για ειλικρίνεια.

Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς –τα όρια της ειλικρίνειας

Η ειλικρίνεια δεν έχει μέσα της το στοιχείο της προσβολής, της μείωσης και της υποτίμησης του άλλου. Η ειλικρίνεια έχει μέσα της την αξιοπιστία, την ακεραιότητα, την εγκυρότητα και την αλήθεια- τη γνήσια και αυθεντική αλήθεια. Αυτό σημαίνει οτι όταν μιλάμε θα πρέπει να επιλέγουμε αυτό που λέμε, τον τρόπο που το λέμε και αν υπάρχει λόγος για να το πούμε.

Το να σχολιάζουμε αρνητικά και υποτιμητικά τους ανθρώπους ή το να λέμε χωρίς σκέψη ό,τι μας έρχεται στο μυαλό δεν είναι ειλικρίνεια, είναι παρορμητισμός που το μόνο που προκαλεί είναι εμπόδια στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Η ειλικρίνεια είναι σημαντικό πράγμα στις σχέσεις, αλλά επίσης σημαντικό είναι η ευγένεια και διακριτικότητα με τους ανθρώπους που θέλουμε να έχουμε γύρω μας. Δεν βοηθάει κανέναν να τον επικρίνουμε συνεχώς και αδιαλείπτως, ενώ θα μπορούσαμε να τον βοηθήσουμε με τη συμπαράσταση μας και με τη στήριξή μας.

(διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Θωμάς Κυργιόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr