Καλωσορίστε το κρύο του χειμώνα γιατί κάνει καλό!

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη

Αν υποφέρετε από το κρύο, αν είστε άνθρωπος που ζει για το καλοκαίρι ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε μαθαίνοντας γιατί είναι ευεργετικό το κρύο της Ελλάδας- και όχι της Σιβηρίας! Υποδεχτείτε το χειμώνα με χαμόγελο λοιπόν.

Οι άνθρωποι στην Βόρεια Ελλάδα έχουμε την ατυχία οι χειμώνες μας να είναι ψυχροί και παγεροί, σε αντίθεση με τη Νότια Ελλάδα που σχεδόν όλο το χρόνο έχει καλοκαιρία. Είναι πολύ περίεργο για εμάς όταν ακούμε τους δημοσιογράφους της Αθήνας να λένε ότι εκεί έχει κρύο και να παραπονιούνται. Αν αυτό το αποκαλούν κρύο, τότε αν έρθουν εδώ πάνω… Σιβηρία θα τους φανεί!

Παρ’ όλους όμως τους δύσκολους χειμώνες που έχουμε, θα πρέπει πάντα να βλέπουμε την αισιόδοξη πλευρά των πραγμάτων, διότι το κρύο είναι μεν τσουχτερό, αλλά όταν δεν αγγίζει τα όρια του παγετού είναι ευεργετικό.Ας απαριθμήσουμε κάποιες καλές πτυχές του κρύου ώστε την επόμενη φόρα να μην γκρινιάξουμε (πολύ) όταν πέσει η θερμοκρασία.

  • Ενισχύει τον εγκέφαλο

Το κρύο βοηθά τους ανθρώπους να σκέφτονται γρήγορα, καθαρά και να συγκεντρώνονται πιο εύκολα. Όταν έχει ζέστη οι περισσότεροι είμαστε νωχελικοί, βαριόμαστε, έχουμε δυσκολία στην συγκέντρωση. Όμως το φθινόπωρο και το χειμώνα είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση και λειτουργούμε πολύ καλύτερα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι εκτελούν εργασίες καλύτερα όταν η θερμοκρασία δωματίου είναι δροσερή. Επομένως, το καλοκαίρι είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπίσουμε σύνθετα καθώς είναι λιγότερο ικανοί να αντιμετωπίσουν γνωστικά προβλήματα το καλοκαίρι επειδή τότε αυξάνονται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

  • Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Όπως ξέρετε είναι πολύ δύσκολο να κοιμηθεί κάποιος όταν έχει υψηλές θερμοκρασίες. Οι περισσότεροι θέλουν να ενυδατώνονται κατά τη διάρκεια της νύχτας, νιώθουν βάρος, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική και σηκώνονται κάθε τρεις και λίγο. Κάτι που δε συμβαίνει το χειμώνα, το αντίθετο μάλιστα, όταν έχει χαμηλές θερμοκρασίες θέλουμε να κουκουλωνόμαστε κάτω από τα σκεπάσματα και να χουχουλιάζουμε.

  • Βελτιώνονται κάποιες αλλεργίες

Εάν έχετε αλλεργίες στην γύρη, στα δέντρα, στο γρασίδι ή στα έντομα, τότε με το κρύο όλα αυτά μετριάζονται αισθητά. Για παράδειγμα, οι αλλεργίες γύρης είναι σχεδόν ανύπαρκτες όταν υπάρχουν χαμηλές θερμοκρασίες.

  • Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στις αρθρώσεις

Μελέτες έδειξαν ότι οι αρθρώσεις είναι λιγότερο πρησμένες κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς λέγεται ότι το κρύο μειώνει τις τοπικές φλεγμονές.

  • Αναζωογονεί το δέρμα

Έχετε ακούσει σίγουρα την έκφραση ότι «το κρύο σφίγγει το δέρμα», κάτι που δεν ισχύει ακριβώς βέβαια. Οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν ανανεώνουν τα κύτταρα, ούτε βοηθούν στην επιβράδυνση της γήρανσης της επιδερμίδας και επιπλέον αν δεν προσέχουμε, προκαλούν μεγάλη ξηρότητα στο πρόσωπο και στα χέρια. Αυτό που κάνει το κρύο είναι ότι αναζωογονεί το δέρμα.
Η ατμόσφαιρα και ο αέρας έχουν καλύτερη ποιότητα, τονώνουν και δίνουν λάμψη στην επιδερμίδα. Κάνουν τα αγγεία λιγότερο επιρρεπή σε ερυθρότητα, πρήξιμο και μειώνουν την φλεγμονή στα μάτια και το πρόσωπο. Επιπλέον, ο κρύος καιρός προάγει την καλή κυκλοφορία του αίματος και γι’ αυτό το λόγο έχετε ρόδινα και υγιή μαγουλάκια.

  • Μπορεί να βοηθήσει την καρδιά (αλλά με μέτρο)

Η άσκηση και η προπόνηση κατά τους χειμερινούς μήνες κάνουν τους καρδιακούς μυες πιο δυνατούς. Επίσης, η χειμερινή κολύμβηση ενδυναμώνει τον οργανισμό, αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει το καρδιαγγειακό σύστημα. Ωστόσο, το υπερβολικό κρύο μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, ειδικά αν κάποιος έχει καρδιακές παθήσεις. Έρευνες έχουν παρατηρήσει ότι το χειμώνα η αρτηριακή πίεση αυξάνεται ιδιαίτερα.

  • Σκληραγωγεί τον οργανισμό

Θα έχετε ακούσει επίσης ότι το κρύο «σκοτώνει» τα μικρόβια. Πάλι δεν ισχύει ακριβώς γιατί τα μικρόβια υπάρχουν ανεξαρτήτως καιρού. Όμως, το κρύο μπορεί αφενός να αναχαιτίσει διάφορους μικροοργανισμούς και ασθένειες. Επιπλέον, οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (για παράδειγμα Σουηδία, Νορβηγία, Ισλανδία) έχουν πολύ καλύτερο αμυντικό σύστημα και μπορεί να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε ασθένειες διότι ο οργανισμός τους είναι πιο σκληραγωγημένος.

  • Περνάμε περισσότερο χρόνο με την οικογένεια

Όταν έχει κρύο δεν θέλουμε να βγαίνουμε συνεχώς έξω. Μένουμε σπίτι και περνάμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μας. Μιλάμε, βλέπουμε ταινίες, παίζουμε παιχνίδια, διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά μας. Αντίθετα μόλις ανέβει η θερμοκρασία και έχει ηλιοφάνεια, όλοι αρχίζουν το ξεπόρτισμα.

  • Ανοίγει την όρεξη

Μελέτες επίσης έδειξαν ότι όταν οι θερμοκρασίες μειώνονται, ταυτόχρονα παρατηρείται μια αύξηση της όρεξης. Αυτό γίνεται απόλυτα αντιληπτό, μιας και το καλοκαίρι η υψηλή θερμοκρασία μας προκαλεί κορεσμό και δεν έχουμε διάθεση να τρώμε φαγητά παρά μόνο να καταναλώνουμε ροφήματα, παγωτά και φρούτα. Ενώ τον χειμώνα προκειμένου να ζεσταθούμε τρώμε μεγαλύτερες ποσότητες και κυρίως προϊόντα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και μας δίνουν ενέργεια.

  • Το κρύο καίει θερμίδες

Αυτό δεν είναι απόλυτα τεκμηριωμένο. Το 2012, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κρύος καιρός φαίνεται να προκαλεί καύση θερμίδων εξαιτίας του καφέ λίπους. Επίσης το The Journal of Clinical Investigation διαπίστωσε ότι η έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό του καφέ λίπους σε ενήλικες (σε μέτριο κρύο που δεν συνοδεύεται από ρίγος).

Λευκό (κακό) και καφέ (καλό) λίπος

Γενικά, το σώμα μας αποθηκεύει δύο ειδή λίπους: το λευκό και το καφέ. Το πρώτο είναι το «κακό λίπος» καθώς αυτό που κάνει είναι να συσσωρεύεται και να οδηγεί στην παχυσαρκία. Αντίθετα, το καφέ είναι το «καλό λίπος», καθώς αποτελεί το καύσιμο λίπος. Το καίει το σώμα μας για να παράγει ενέργεια. Υπάρχει, επομένως, η άποψη ότι οι ψυχρές θερμοκρασίες «ενεργοποιούν» το καφέ λίπος.

Συντάκτης: Μαρία Μάμαλη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.