Καλοκαιρινή ατονία και πώς να την αντιμετωπίσετε

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Βρισκόμαστε στην πιο όμορφη και χαλαρή εποχή του χρόνου! Θάλασσα, ηλιοθεραπεία, εκδρομές, υψηλές θερμοκρασίες, ζέστη…  Αυτά τα χαρακτηριστικά της εποχής και συγκεκριμένα η μεταβολή της θερμοκρασίας, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα όλου του χρόνου, μπορούν να προκαλέσουν ατονία ή και κόπωση σε κάποιους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός μας πασχίζει να κρατήσει τη θερμική του ισορροπία (μέσω της διαδικασίας της ομοιόστασης), ενώ παράλληλα η περιβαλλοντική ζέστη δεν βοηθάει και πολύ.

Ας δούμε λοιπόν ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανταπεξέλθει στις καινούριες συνθήκες και παράλληλα να νιώσουμε καλύτερα από ποτέ.

Νερό

Το νούμερο ένα πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε είναι να πίνουμε πολύ νερό. Το καλοκαίρι έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ την σωστή ενυδάτωση. Αυτό συμβαίνει διότι ο οργανισμός μας χάνει μεγάλα ποσά νερού με την μορφή ιδρώτα. Γι’ αυτό είναι βοηθητικό οι γυναίκες να καταναλώνουν 2,5L νερού, ενώ οι άνδρες 3L. Ακόμα είναι έξυπνο να καταναλώνουμε χυμούς φρούτων και λαχανικών έτσι ώστε να ενισχύεται η ενυδάτωση.

Αλάτι

Ένα επιπλέον μυστικό στην αντιμετώπιση της ατονίας είναι το αλάτι. Στο σώμα μας, το καλοκαίρι που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, μειώνεται η αρτηριακή πίεση. Γι΄ αυτό το λόγο μπορούμε αν φυσικά δεν έχουμε πρόβλημα με την πίεσή μας να καταναλώνουμε λίγο περισσότερο αλάτι και αλατισμένες τροφές. Έτσι και η αρτηριακή πίεση δεν θα είναι χαμηλή και το σώμα θα μπορεί να ενυδατώνεται καλύτερα.

Πρωτεΐνες

Είναι πολύ βοηθητικό να καταναλώνουμε εύπεπτα πρωτεϊνικά τρόφιμα, όπως τα αυγά και τα ψάρια. Έτσι το σώμα μας δεν θα καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ενέργειας κατά την διαδικασία της πέψης.

Μικρά- ελαφριά γεύματα

 Τα γεύματα τα οποία χρειάζεται να καταναλώνουμε θα πρέπει να είναι μικρά – συχνά – ελαφριά και δροσιστικά. Αυτό θα μας βοηθήσει να μην αισθανόμαστε βάρος στο στομάχι, υπνηλία και δυσφορία.

Ποικιλία στη διατροφή

Η ποικιλία είναι πάντα πολύ σημαντική να υπάρχει στη διατροφή. Όταν υπάρχει ποικιλία λαμβάνουμε ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά και να αντεπεξέλθει στις καθημερινές ανάγκες. Αυτό μπορεί να ενισχυθεί με την λήψη μίας καλής πολύβιταμίνης.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…