Καλοκαιρινά παιχνίδια για τα παιδιά

Συντάκτης: Ανδριάνα Δελέγκου, Κοινωνική Λειτουργός - Εμψυχώτρια

Το καλοκαίρι είναι ιδανική περίοδος για να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας, να χαλαρώσετε, να παίξετε, να διασκεδάσετε. 

Μετά από έναν δύσκολο χειμώνα είμαστε στο καλοκαίρι, που δίνει σε κάθε οικογένεια τον χρόνο για χαλάρωση, εκδρομές, περιπάτους στην παραλία και στο βουνό και σίγουρα περισσότερο χρόνο μαζί με τα παιδιά μας. 

Συνήθως, όλο τον χρόνο τα μέλη της οικογένειας είναι απασχολημένα: Οι γονείς καθημερινά με την εργασία τους, που αναλόγως τη φύση της εργασίας μπορεί να διανύουν και τη μισή τους ημέρα, τα παιδιά πηγαίνοντας στο σχολείο και μετά σε άλλες δραστηριότητες και ενδιαφέροντα που ενδέχεται να έχουν επιλέξει. Είναι γεγονός ότι δεν περισσεύει χρόνος στους γονείς να ασχοληθούν αρκετά με τα παιδιά τους και, όταν τους απομένει λίγος χρόνος κατά τη διάρκεια της μέρας, προσπαθούν να ξεκουραστούν, όντας εξουθενωμένοι από την εργασία τους και τους αγχωτικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. 

Το καλοκαίρι λοιπόν ως περίοδος διακοπών αποτελεί ιδανική εποχή για να δεθούν τα μέλη της οικογένειας περισσότερο, μιας που οι ρυθμοί του άγχους σχετικά με τις υποχρεώσεις της εργασίας για τους γονείς και με του σχολείου για τα παιδιά, μειώνονται.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί, συμπεραίνεται ότι είναι σημαντικό η οικογένεια να βρίσκει χρόνο να περνά με τα μέλη της, καθώς βοηθά στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, αλλά και μειώνει τα επίπεδα στρες των γονέων. 

Πιο συγκεκριμένα, ο χρόνος που καταναλώνουν οι γονείς με τα παιδιά τους συνδέεται με την ανάπτυξη θετικής συμπεριφοράς του παιδιού, τη σχολική επίδοση και την ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων. Ωφελημένοι είναι και οι γονείς, διότι παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα ευτυχίας, μειωμένα επίπεδα λύπης, άγχους και κόπωσης.

Πως μπορείτε να περάσετε χρόνο με τα παιδιά σας; 

Σημαντικό είναι να προγραμματίσετε δραστηριότητες σύμφωνα με το ηλικιακό φάσμα που βρίσκονται τα παιδιά σας και φυσικά αντιλαμβανόμενοι τα ενδιαφέροντά τους. Παρακάτω προτείνουμε μερικές δραστηριότητες, με τις οποίες αναπτύσσουν όχι μόνο τις συναισθηματικές δεξιότητες του παιδιού, αλλά και τις γνωστικές.

  1. Επαφή με τη φύση

Περπατήστε στη φύση, στην πόλη ή το χωριό και μιλήστε με το παιδί για το περιβάλλον. Αγγίξτε δέντρα, φύλλα. Εδώ μπορείτε να φτιάξετε ένα παρατηρητήριο σύννεφων ή τον κύκλο ζωής της μέλισσας, κατασκευές που προτείνει η κ. Φούσκα Δανάη.

  1. Μαγειρέψτε με το παιδί

Καλοκαιρινά φαγητά και γλυκά (τους διδάσκει στην πράξη την αξία της συνεργασίας για έναν κοινό σκοπό). Μια ωραία ιδέα είναι το σπιτικό παγωτό. 

  1. Παιχνίδια στην άμμο (πυραμίδες, τρίλιζα με κοχύλια, κάστρα).

  1. Υποβρύχια εξερεύνηση

Φορέστε τις μάσκες σας και ψάξτε «θησαυρούς» στον βυθό της θάλασσας!

  1. Παιχνίδια στον κήπο

Διασκέδαση και παιχνίδια στον κήπο (τοίχος αναρρίχησης, κούνια, υπαίθριο bowling με πλαστικά μπουκάλια ή κουτάκια κονσέρβας, κουτσό, μπουγέλο).

  1. Κηπουρική 

Φυτέψτε λαχανικά και φρούτα στον κήπο ή την αυλή σας. Αναθέστε στο παιδί το καθημερινό πότισμα των φυτών και το συμμάζεμα των εργαλείων με το τέλος της καθημερινής περιποίησης.

  1. Πικνίκ 

Οργανώστε ένα πικνίκ στη φύση ή στην αυλή. Προσκαλέστε φίλους των παιδιών.

  1. Κατασκευή λευκώματος

Φτιάξτε ένα λεύκωμα με καλοκαιρινές αναμνήσεις (κολάζ και φωτογραφίες).

Αισθανθείτε και εσείς παιδιά μαζί με τα παιδιά σας και αφεθείτε, δημιουργήστε αναμνήσεις, γελάστε και περάστε όμορφα. 


Διαβάστε επίσης: Αναμνήσεις παιδικών χρόνων φυλαγμένες για πάντα


Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε φέρει στον νου σας την παιδική σας ηλικία και τις ξεχωριστές αναμνήσεις που έχουν μείνει αποθηκευμένες στο μυαλό σας από εκείνη τη περίοδο και την νοσταλγία που σας φέρνουν όταν τις ανακαλείτε. Δημιουργήστε ένα καλοκαίρι που θα σας θυμίζει την ελευθερία των παιδικών σας χρόνων, μέσα από την χαρά της επαφής με τα παιδιά σας!

Καλή διασκέδαση!!

Επιμέλεια άρθρου: Φρειδερίκη Τενεκετζή, Κοινωνική λειτουργός

Συντάκτης: Ανδριάνα Δελέγκου, Κοινωνική Λειτουργός - Εμψυχώτρια

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.