Τα ελληνικά νησιά καταλαμβάνουν αδιαμφισβήτητα μία περίοπτη θέση στην καρδιά μας όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Το ίδιο συμβαίνει και στην …
Καλοκαίρι 2022: Βουνό ή θάλασσα; Και τα δύο!
Θάλασσα ή βουνό; Βουνό ή θάλασσα; Το αιώνιο ερώτημα παραμένει. Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιέστε, καθώς υπάρχουν μέρη που περιλαμβάνουν και τα δύο!
Πάνω από όλα η υγεία!
Προτού σκεφτούμε να πάμε οπουδήποτε για διακοπές, καλό είναι να υπολογίζουμε πρώτα και άλλες παραμέτρους: την υγεία μας. Εάν, ας πούμε, επιλέξουμε να πάμε σε κάποιο θαλάσσιο προορισμό αντί στην θάλασσα, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι το κλίμα στο βουνά είναι αναζωογονητικό για την υγεία μας. Τι ακριβώς εννοούμε με αυτό; Τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι χαμηλότερα σε μεγάλο βαθμό στο βουνό. Ο λόγος; Για να μπορούν οι πνεύμονές μας να αναπνεύσουν καθαρό αέρα. Αν δηλαδή μένεις στο βουνό, είναι πιο απίθανο να αποκτήσεις άσθμα, καθώς οι ορεινοί προορισμοί έχουν ευεργετικές ιδιότητες. Επιπλέον στο βουνό με το που θα ακούσεις το κελάηδημα των πουλιών, είναι πολύ εύκολο να ανέβει και η διάθεση.
Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου βοηθούν στην επιτάχυνση του συστήματος του ανθρώπινου μεταβολισμού
Το μεγάλο υψόμετρο έχει πολλά συν, που μπορεί να μην φανταζόμαστε καν. Αρχικά να πούμε πως εκτός από το προφανές, δηλαδή την θέα, διευκολύνει στην απώλεια βάρους, ακόμη και αν δεν έχουμε κάνει γυμναστική ή δεν έχουμε συμμετάσχει σε κάποιες σωματικές ασκήσεις! Σε όσους αρέσει το ρίσκο και δεν υπολογίζουν τα ύψη, η ορειβασία είναι στα άμεσα σχέδια τους, όταν βρίσκονται σε έναν ορεινό προορισμό.
Στο βουνό πεινάμε λιγότερο, δεν έχουμε τόσο έντονα την αίσθηση της πείνας
Τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου επιταχύνουν τον μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα έτσι να καίμε περισσότερες θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, τα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης, η οποία είναι υπεύθυνη για την ρύθμιση το αισθήματος πείνας, κορεσμού, κα, αυξάνονται κατά πολύ για όσο βρισκόμαστε σε κάποιο ορεινό σημείο.
Καλή λειτουργία των καρδιακών μυών
Άτομα που ζουν σε υψηλό υψόμετρο έχουν μικρότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακές παθήσεις. Σύμφωνα με έρευνες, αυτό οφείλεται πιθανώς στην επίδραση χαμηλότερων επιπέδων οξυγόνου σε ορισμένα γονίδια, με τρόπο που επηρεάζει τη λειτουργία της καρδιάς. Προκειμένου ο οργανισμός μας να μπορέσει να λάβει αρκετό οξυγόνο, δημιουργεί νέα αιμοφόρα αγγεία. Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η καρδιακή μας υγεία.
Η θάλασσα και τα οφέλη της
Διακοπές ή απλά μπάνιο στη θάλασσα σημαίνει ξεγνοιασιά και βουτιές στα γαλάζια νερά. Ακόμη και η παρουσία ζέστης, αν έχεις μαζί σου καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου και αν κάθεσαι κάτω από ομπρέλα σε όσο το δυνατόν σκιερό σημείο, δεν έχει τόση σημασία, αν κάνεις μια βουτιά σε καθαρά νερά. Με το δροσερό θαλασσινό νερό, θα αναζωογονηθείς μέσα σε δευτερόλεπτα! Άσε που το άγχος το ξεχνάς με το που αρχίζεις να κολυμπάς, και έτσι απομακρύνονται και οι αρνητικές σκέψεις!
Το κολύμπι στην θάλασσα είναι ένα είδος άθλησης, αφού συνδυάζει άσκηση και ψυχαγωγία
Θέλεις να παραμείνεις στα κιλά σου ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, χωρίς να σπαταλήσεις ούτε ένα ευρώ; Το κολύμπι είναι η λύση! Το κολύμπι συμβάλλει στην ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού και του μυϊκού μας συστήματος. Πολλοί προτιμούν, επίσης, να κάνουν χαλαρό τρέξιμο στην αμμουδιά.
Βιταμίνη C: Συμβάλλει στη βελτίωση του αναπνευστικού και ενισχύει την υγεία του δέρματος και των οστών
Ένα ισχυρό πλεονέκτημα που προσφέρει η θάλασσα είναι η βιταμίνη C. Η C ενισχύει την υγεία του δέρματος και των οστών και βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξάνεται με την έλλειψη της βιταμίνης C.
Θαλάσσια σπορ για τους πιο τολμηρούς
Τα θαλάσσια σπορ, όπως το kite surfing και οι καταδύσεις, ανήκουν στα σπορ, τα οποία προτιμώνται συνήθως από τους πιο τολμηρούς. Στη θάλασσα, εκτός από το κολύμπι, πολλοί είναι αυτοί που συνηθίζουν να παίζουν βόλεϊ η τένις. Για όσους δεν μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στο βουνό ή στην θάλασσα, μπορεί να γίνει και συνδυασμός και των δύο! Σας παραθέτουμε μέρη που η ομορφιά της φύσης συνυπάρχει αρμονικά με την απεραντοσύνη της θάλασσας, σύμφωνα με το mymarket.gr
Για τους αναποφάσιστους: Μέρη που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα
Βόλος – Πήλιο: Συνδυάζουν το πράσινο της φύσης με το γαλάζιο της θάλασσας!
Ο Βόλος και το Πήλιο συνδυάζουν φύση και Παγασητικό μαζί! Μπορείτε να περπατήσετε στα πέτρινα δρομάκια του Πηλίου ή να περιηγηθείτε σε μονοπάτια που καταλήγουν σε παραλίες με καταγάλανα νερά.
Αθήνα: Καθαρά μέρα και ωραία θέα, ανάμεσα σε δύο βουνά!
Η Αθήνα είναι για πολλούς επιλογή για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα στο κλεινόν άστυ! Τα Μεσόγεια βρίσκονται μόλις μισή ώρα μακριά από το κέντρο. Αριστερά της Λεωφόρου Λαυρίου θα δείτε την Κακιά Θάλασσα.
Κρήτη-Χανιά: Όσοι δείχνετε προτίμηση την θάλασσα, μπορείτε να κάνετε στάση στον Μπάλο και στο Ελαφονήσι
Αν σας αρέσει πολύ η θάλασσα, τότε προτείνεται ανεπιφύλακτα να κάνετε στάση στον Mπάλο και στο Ελαφονήσι είναι στις απαραίτητες στάσεις σας.
Βουνό και κατάβαση
Για όσους αγαπούν την περιπέτεια και είναι λάτρεις του βουνού, η κατάβαση ενός της Σαμαριάς ξεκινά από το όρος Ομαλό. Κάντε λίγη υπομονή και μετά από πέντε με 6 ώρες περίπου θα βρεθείτε στην Αγία Ρουμέλη. Τα δροσερά της νερά θα σας ενθουσιάσουν. Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και της Πολυρρήνιας, με αφετηρία το χωριό Σηρικάρι, είναι μεταξύ των άλλων μερικά ακόμη φαράγγια που μπορείτε να εξερευνήσετε.
Ό,τι κι αν αποφασίσετε, να μην ξεχάσετε στην βαλίτσα σας, εκτός από τα ρούχα σας και τα απαραίτητά αντικείμενα, να συμπεριλάβετε και τη θετική σας ενέργεια!