Καλοί γονείς: Υπάρχει συνταγή επιτυχίας;

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Η ανάπτυξη των παιδιών είναι μια διαδικασία πολυσύνθετη. Στη σύγχρονη τεχνολογική εποχή τα παιδιά βρίσκονται κατά το ήμισυ στην εποχή της πληροφορίας, κάτι το οποίο εμείς αντίστοιχα δεν ζήσαμε.

Τα social media, η τηλεόραση και η κοινωνία έχουν αλλάξει πολύ και επηρεάζουν ιδιαίτερα την ανατροφή των παιδιών. Έτσι λοιπόν παρότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος και συνταγή, υπάρχουν οδηγίες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν.

Σεβασμός

Βασικό στοιχείο πρέπει να είναι ο σεβασμός. Είναι ανάγκη το παιδί να μάθει να σέβεται τους κανόνες (είτε του σπιτιού είτε του χώρου που βρίσκεται), την προσωπικότητα των γονέων, την εμπειρία τους και γενικά να μάθει να ακούει.

Αυτό θα μπορούσε να γίνει μέσω της μίμησης, δηλαδή βλέποντας τους γονείς να είναι καλοί ακροατές, τόσο μεταξύ τους όσο και με το παιδί. Είναι απαραίτητο οι γονείς να μάθουν να ακούν και κυρίως να σέβονται τις επιθυμίες του παιδιού, χωρίς να σημαίνει ότι πρέπει να τις ικανοποιούν όλες είτε είναι λογικές είτε όχι.

Επιπλέον, ο σεβασμός προς την προσωπικότητα του παιδιού είναι από τα σημεία που προάγουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Οι προσβολές είναι απαγορευτικές και τα αρνητικά σχόλια πρέπει να γίνονται πολύ στοχευμένα και ήρεμα,επιδιώκοντας τη βελτίωση της προσωπικότητάς του.

Καλοί γονείς: Υπάρχει συνταγή επιτυχίας;

Καθορισμός απαιτήσεων

Πρέπει να θέτουμε τις σωστές προσδοκίες για το παιδί μας. Επίσης πρέπει να καταλάβουμε ότι οι επιθυμίες του παιδιού μας μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τις δικές μας προσδοκίες και τις δικές μας απαιτήσεις.

Όμως οι δικές μας πεποιθήσεις δεν μετρούν επειδή πρέπει να μάθει το παιδί μας να στηρίζει τις επιλογές του και να προσπαθεί διαρκώς ώστε να τις πετύχει.

Οφείλουμε να εξηγήσουμε τις συνέπειες των επιλογών του όμως η επιλογή είναι καθαρά δική του. Έτσι θα μαθαίνει μέσα από την εμπειρία και όχι μέσα από το δικό μας λόγο.

Επικοινωνία

Ένα από τα απαραίτητα στοιχεία που ξεκινούν από μικρή ηλικία είναι η επικοινωνία. Αυτή χτίζει την εμπιστοσύνη μεταξύ παιδιού και γονέα. Στόχος εδώ είναι να καθιερώσουμε το απαραίτητο κλίμα, ώστε το παιδί να μπορεί να μιλήσειστον γονέα χωρίς φόβο.

Αν λοιπόν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία από μικρή ηλικία, έχει αρκετές πιθανότητες να επικοινωνεί το παιδί με τον γονέα και αργότερα, στην εφηβική ηλικία, που είναι εξέχουσας σημασίας μια και σε αυτή την περίοδο συντελούνται οι πιο μεγάλες και σημαντικές αλλαγές για την προσωπικότητά του.

Επιπλέον ο διάλογος, και όχι η αυστηρή επιβολή των απόψεών μας, προάγει την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού. Είναι πιο αποδοτικό να εξηγείς στο παιδί τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει αιτιολογημένα από το να του επιβάλεις αυστηρά τις απόψεις σου.

Αγάπη

Το μυστικό είναι η αγάπη. Η ανιδιοτελής αγάπη είναι το πιο σημαντικό κομμάτι που συμβάλει στην ψυχική υγεία του παιδιού.

Οι μελέτες δείχνουν ότι, αν ένα παιδί δεν πάρει αγάπη όταν είναι μικρό, αναζητά τη γονική αγκαλιά στην υπόλοιπη ζωή του.

Είναι κομβικό το παιδί να κατανοήσει, και να το βλέπει, ότι οι γονείς του το αγαπάνε και θέλουν το καλύτερο για εκείνο. Έτσι η εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο των γονέων θα είναι έντονη και θα εδραιωθεί.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.