Καλλιτέχνες που βάζουν χρώμα στο γκρίζο της πόλης

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Το graffiti δεν είναι κάτι καινούργιο. Ούτε για την Ελλάδα ή την Αθήνα, αλλά ούτε και για καμία αστική πόλη του κόσμου. Τα μεγάλα γκρίζα κτίρια αποτελούν τον καλύτερο καμβά και δίνουν στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να μεταμορφώσουν την εικόνα της πόλης, να δώσουν ζωή στους άχρωμους τοίχους και να αλλάξουν την καθημερινότητα περνώντας παράλληλα δυνατά μηνύματα. Οι τοιχογραφίες είναι μία από τις πιο σημαντικές μορφές τέχνης που συνεχώς εξελίσσεται, με τους αντιπροσώπους της να δημιουργούν έργα τέχνης ικανά να συγκινήσουν και να προβληματίσουν ολόκληρη την κοινωνία.

Η Αθήνα είναι μία από τις πολλές πρωτεύουσες του κόσμου που φιλοξενεί έργα graffiti, από διάσημους καλλιτέχνες οι οποίοι έχουν πλέον καθιερωθεί στο χώρο – με τους περαστικούς να αναγνωρίζουν τα έργα τους με ευκολία – αλλά και ανερχόμενους καλλιτέχνες οι οποίοι ξεκίνησαν να εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους πιο πρόσφατα. Παλαιότεροι και νέοι street artists αλλάζουν το σκηνικό της γκρίζας αστικής μεγαλούπολης – με ρεαλιστικά πορτραίτα, φιγούρες, χρωματικές συνθέσεις, ασπρόμαυρα σχέδια και πολιτικά μηνύματα ή συνθήματα – εκφράζοντας συναισθήματα και σκέψεις που απασχολούν την καλλιτεχνική τους φύση.

Αλέξανδρος Βασμουλάκης

www.vasmou.com

Οι τοιχογραφίες του Αλέξανδρου Βασμουλάκη απεικονίζουν κυρίως ρομαντικές και αέρινες γυναικείες φιγούρες, ασπρόμαυρες ή με έντονα χρώματα και κοσμούν πολλές γωνιές της πόλης. Ο καλλιτέχνης δεν δραστηριοποιείται πλέον στους δρόμους, αλλά ασχολείται με τη ζωγραφική και έργα του παρουσιάζονται σε εκθέσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού.

WD

www.wdstreetart.com

Ο street artist WD (Wild Drawing) έρχεται από το Μπαλί και βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2006. Τα έργα του αντικατοπτρίζουν την καθημερινότητα με έντονο πολιτικό και ανθρωπιστικό χαρακτήρα. Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι τα “Hope Dies Last”, “No Land for the Poor” και “Knowledge Speaks – Wisdom Listens”.

iNO

www.ino.net

Ο iNO δημιουργεί έργα στους δρόμους από το 2003. Ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της ελληνικής graffiti σκηνής που εμπνέεται από την επικαιρότητα και όλα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία. Τα έργα του στέλνουν ηχηρά μηνύματα και στοχεύουν κυρίως στη δύναμη που έχει ο άνθρωπος να αλλάξει τα πάντα. Μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα είναι τα “No Future”, “Snowblind”, “Wake up” και “We have the power”.

Sonke

www.sonke.gr

Ο Αλέκος Σκουταριώτης δραστηριοποιείται εδώ και περίπου 15 χρόνια στο χώρο του graffiti. Τα ασπρόμαυρα κορίτσια με τα λουλούδια και τα σγουρά, δαιδαλώδη μαλλιά βρίσκονται παντού στην πόλη και έχουν γίνει ίσως από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες graffiti. Κεντρικό του θέμα ο έρωτας και ο πόνος που προκύπτει από τις ερωτικές σχέσεις.

Insane51

www.facebook.com/Insane51art

Ο καλλιτέχνης με το ψευδώνυμο Insane51 κάνει αισθητή την παρουσία του στους δρόμους της Αθήνας από το 2006. Με ειδίκευση στο φωτορεαλισμό δημιουργεί πορτραίτα, ενώ δε σταματά να πειραματίζεται με τεχνικές και χρώματα.

Yiakou

www.yiakou.com

Το Yiakou είναι ένα χρώμα, παράλληλο του ροζ και του μωβ. Τα έργα του, που μπορεί κανείς να βρει σε αμέτρητα σημεία της Αθήνας, χαρακτηρίζονται από το συχνά έντονο μωβ φόντο τους. Όπως αναφέρει ο ίδιος “η κίνηση της φύσης, το άκουσμα της ηρεμίας αλλά και της έντασης, τα λαξευμένα κλάσματα του χρόνου, και η γυναίκα” είναι οι πηγές έμπνευσής του.

Cacao Rocks

cacaorocks.blogspot.gr

Ο Cacao Rocks είναι από τους καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τους τοίχους ως μέσο έκφρασης πολιτικών μηνυμάτων – δύο από τα πολύ γνωστά του έργα είναι τα συνθήματα Cut the dept και Europe without Greece is like a party without drugs, το τελευταίο από τα οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος – αλλά και ως καμβά έργων τέχνης εμπνευσμένων από τα κινούμενα σχέδια.

Woozy

www.woozy.gr

Ο Βαγγέλης Χούρσογλου ζωγραφίζει εδώ και περίπου 20 χρόνια τοίχους διάφορων πόλεων και η δουλειά του αποτελεί μία σημαντική πλευρά του graffiti στην Ελλάδα. Οι πολύχρωμες τοιχογραφίες του αφήνουν ένα καλό συναίσθημα πρώτης ματιάς αλλά χαρακτηρίζονται και από μυστικισμό, όπως λέει και ο ίδιος. Το “Πολύχρωμο Τσουνάμι” (Colorful Tsunami) είναι από τα πιο γνωστά του έργα και το τέλειο παράδειγμα της δουλειάς του, έργα γεμάτα χρώμα που διαλύουν το γκρίζο της πόλης.

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…