Κάλαντα

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

«Εις αυτό το νέον έτος, εις την πρώτη του μηνός», «Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά, ψιλή μου δεντρολιβανιά» και δεκάδες άλλες παραλλαγές ανάλογα με τον ιδιαίτερο τόπο προέλευσης των καλάντων, γεμίζουν μελωδίες και χαμόγελα το σπίτι μας!

Τα κάλαντα είναι τύπος τραγουδιού ευχητικού και εγκωμιαστικού συνήθως θρησκευτικού περιεχομένου. Είναι πολύ διαδεδομένα, και στην Ελλάδα λέγονται συνήθως με τη συνοδεία τριγώνου, ειδικά Παραμονή Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς ή Φώτων.

Γενικά

Παλιά ήταν συνδεμένο με τον Μονάρχη αλλά πλέον με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία αλλά και τον απλό λαό. Σκοπός είναι να αναγγείλουν το γεγονός της επόμενης ημέρας. Έχουν καταγωγή από την Ρώμη και συνδέονταν με τον Διόνυσο, με την πάροδο ωστόσο των αιώνων «εκχριστιανίστηκαν» .

Χριστουγέννων

Λέγονται 24 Δεκεμβρίου. Αναγγέλλουν την Γέννηση του Χριστού. Είναι σημαντικά από λαογραφικής απόψεως γιατί η Γέννηση του Χριστού είναι σταθμός, καθώς αυτήν την ημέρα 25/12 γεννήθηκε ο Ιδρυτής της Χριστιανικής Εκκλησίας. Έχουν μεγάλη διάδοση και παραλλαγές στον Ελληνικό κόσμο.

Πρωτοχρονιάς

Λέγονται 31 Δεκεμβρίου. Αναγγέλλουν την έλευση του Νέου Έτους έχουν θρησκευτική χροιά. Η Πρωτοχρονιά της 1ης Ιανουαρίου, έχει ρωμαϊκή προέλευση και στην Ορθόδοξη Εκκλησία καθιερώθηκε τα νεότερα χρόνια. Στο Βυζάντιο μάλιστα από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου καθιερώθηκε ως πρώτη μέρα του εκκλησιαστικού έτους η 1η Σεπτεμβρίου. Η περιτομή του Ιησού έγινε την 8η μέρα της ζωής του, δλδ την 1η Ιανουαρίου, 8 μέρες μετά τα Χριστούγεννα όπως όριζε ο μωσαϊκός νόμος. Η πρωτοχρονιά με τις παραδόσεις και τις γιορτές της συνδέεται με τον Μεγάλο Βασίλειο, ο οποίος πέθανε («εκοιμήθη» κατά το χριστιανικότερο) την 1η Ιανουαρίου .

Φώτων

Λέγονται 5 Ιανουαρίου. Στις 6 Ιανουαρίου συντελέστηκε η Βάπτιση του Χριστού και η Φανέρωση της Αγίας Τριάδος. Αναφέρεται εν τέλει στην αγίαση των Υδάτων. Να τονιστεί ότι ο Ιανουάριος δεν έχει Μικρό Αγιασμό γιατί τα Φώτα γίνεται ο Μέγας Αγιασμός.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.